Curtea de Apel București a anulat, printr-o sentință dată în luna decembrie 2018, autorizația de demolare emisă de Primăria Sector 1 pentru casa academicianului Alexandru Rosetti de pe strada Dionisie Lupu nr. 56. Imobilul a fost demolat în 2011, în ciuda protestelor societății civile. Procesul a fost inițiat în 2012 de Asociația pentru Conservarea Integrată a Patrimoniului și de Asociația Salvați Bucureștiul. Mai mult, instanța a anulat și autorizația de construire emisă de primarul Sorin Oprescu pentru imbilul de șase etaje din str. Dionisie Lupu nr. 56, edificat în locul vechii case demolate. Sentința este definitivă.

Casa academicianului Alexandru RosettiFoto: Hotnews

”Distrugerea abuzivă și ilegală a imobilului din strada Dionisie Lupu nr 56, care a aparținut academicianului Alexandru Rosetti, fondatorul școlii românești de lingvistică, a fost confirmată în justiție. Clădirea construită la sfârșitul secolului XIX a fost demolată în 2011, în baza unei autorizații emise în 2009 de primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman. În locul ei a fost construit un imobil de 6 etaje, în baza unei autorizații emise tot în 2011 de primarul Oprescu. Acum, cele două autorizații au fost anulate irevocabil de Curtea de Apel București”, se arată într-un comunicat al deputatului Nicușor Dan, membru al asociației Salvați Bucureștiul.

Pentru autorizația de desființare au fost două motive principale de nelegalitate invocate. ”În primul rând, nu a fost obținut avizul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice, în condițiile în care imobilul figura ca nedemolabil într-o reglementare a zonei realizată de Universitatea de Arhitectură. In al doilea rând, Primăria Sectorului 1 nu mai era competentă să emită autorizația de desființare după modificarea legii construcțiilor, competența revenind Primăriei Generale. Pentru autorizația de construire, principalul motiv de nelegalitate a fost depășirea înălțimii maxime permise în zona construită protejată Pitar Moș, de maximum 13 metri. În plus, exista condiția ca înălțimea noii construcții să nu depășească cu mai mult de 3 metri nivelul construcțiilor învecinate. Așa cum se poate vedea pe planșa atașată, condiția a fost încalcată flagrant”, se mai arată în comunicatul de presă.

“Instanța a constatat în 2018 ceea ce noi spunem din 2011. Unde au fost instituțiile statului în acest timp? Unde a fost Inspectoratul de Stat în Construcții, unde a fost Prefectul, unde a fost Parchetul? Vom continua noi demersuri în justiție. În primul rând, un litigiu civil pentru revenirea la situația anterioară. În al doilea rând, după motivarea deciziei Curții de Apel București, o plângere penală pentru abuz în serviciu cu foloase necuvenite pentru altul: asta înseamnă că un arhitect șef și un primar să dea etaje în plus pentru un privat” a spus deputatul Nicușor Dan, membru al Asociației Salvați Bucureștiul.