Instanța oprește construirea unor blocuri de trei etaje pe Șoseaua Kiseleff, pe un spațiu verde unde se afla o copie în miniatură a grădinilor de la Versailles

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Joi, 3 ianuarie 2019, 13:07 Actualitate | Administratie Locala


Kiseleff 45 - copie a gradinilor de la Versailles
Foto: Hotnews
Curtea de Apel București a anulat definitiv Planul Urbanistic de Detaliu care prevedea construirea unui complex de locuințe de trei etaje în spatele caselor de pe Soseaua Kiseleff nr. 45-45A, unde se afla o copie în miniatură a clădirilor de la Versailles. Planul urbanistic a fost aprobat de Consiliul General al Municipiuluio București în 2014, iar în baza lui Primăria Capitalei a emis autorizație pentru demolarea grădinilor, acestea fiind puse la pâmânt în 2015.

Acțiunea în instanță a fost înaintată de primarul Sectorului 1 la vremea respectivă, Andrei Chiliman, iar Asociația Salvați Bucureștiul a intervenit în proces de partea primarului. Atât Andrei Chiliman cât și Nicușor Dan au declarat la vremea respectivă că grădinile au fost demolate ilegal.

”Mafia imobiliară a pierdut lupta în justiție cu Asociația Salvați Bucureștiul, care a reușit astfel să păstreze un spațiu verde important pentru bucureșteni, într-o zonă de mare interes imobiliar. rintr-o decizie motivată recent, Curtea de Apel București a anulat definitiv un Plan Urbanistic Detaliat (PUD) care prevedea construirea unui complex de locuințe pe un teren de 1,1 hectare, amplasat în Șoseaua Kiseleff 45, zonă cunoscută ca “grădinile Versailles ale Bucureștiului”. Instanța a constatat trei motive de nelegalitate: construirea nelegală pe un spațiu verde, aviz nelegal emis de Direcția pentru Cultură București, alipirea nelegală a parcelelor. Primul motiv de nelegalitate era evident, deoarece terenul figura ca spațiu verde în PUZ Zone Protejate – zona 72 Averescu”, a scris, luni, pe pagina lui de Facebook, Nicușor Dan, președintele Asociației "Salvați Bucureștiul".

El spune că, în ciuda faptului că încălcarea legii era evidentă, mai multe instituții au validat proiectul. Este vorba despre Agenția pentru Protecția Mediului București, Arhitectul Șef al Municipiului București, Gheorghe Pătrașcu, Comisia Tehnică de Urbanism din Primăria Capitalei, Secretarul General al Municipiului București, Tudor Toma, Comisia de Urbanism a Consiliului General a Municipiului București, Comisia juridică a Consiliului General a Municipiului București, Prefectul Municipiului București, Nicolae Petrovan.

”Este halucinant să vezi cum instituțiile statului român din domeniul construcțiilor dau acte ilegale unele după altele, fără să funcționeze niciun filtru de control. Sarcina constatării nelegalităților este lăsată pe umerii instanțelor, când se găsesc voluntarii care să semnaleze neregulile și să desfășoare litigiile. Nu există voința politică pentru a stopa fenomenul construirii ilegale. Inspectoratul de Stat în Construcții și Parchetul, ca ultimă instanță, nu doresc să facă lumină în această zonă de infracționalitate. Al doilea motiv de nelegalitate, avizul emis de Direcția pentru Cultură, când instituția competentă era Ministerul Culturii, fusese constatat deja de instanțe în dosare anterioare. Cu toate acestea, foștii directori ai Direcției pentru Cultură București, Marius Damian și Daniel Cherecheș, au semnat avizul pentru PUD și au susținut că este legal. Din fericire, această practică nu mai este întâlnită la noua conducere a Direcției. Arhitectul Șef Gheorghe Pătrașcu a scris mai multe adrese Prefectului Municipiului București și Consiliului General al Municipiului București, asigurându-i că PUD a fost emis în deplină legalitate, în condițiile în care era evidentă încălcarea legii”, a postat Nicușor Dan pe pagina de Facebook.
Povestea proiectului

Construite în perioada interbelică, grădinile unice în Bucureşti erau copii în miniatură a celor de la Versailles.
Consiliul General al Municipiului București a aprobat pe 4 septembrie 2014 Planul urbanistic de Detaliu care prevedea construirea unor blocuri cu trei etaje pe Șoseaua Kiseleff la nr. 45-45A, în locul grădinilor. Proiectul a obținut toate avizele necesare de la Primăria Capitalei, Ministerul Mediului, Direcția pentru Cultură a Municipiului București.

Potrivit Planului Urbanistic de Detaliu, cele două case construite în perioada interbelică urmau să fie păstrate, iar blocurile să fie construite în spatele lor, pe terenul pe care sunt amenajate grădinile. Primăria Capitalei a dat aviz favorabil acestui proiect, deși terenul pe care urma să fie ridicate clădirile figura că spațiu verde. Pe lângă faptul că era spațiu verde, terenul se află în zona protejată Averescu și zona de protecție a mai multor clădiri monument istoric.

Blocurile propuse aveau o înălțime de 16 metri, un procent de ocupare a terenului de 40% și coeficient de utilizare al terenului 1,4, iar circa 5.800 ar fi fost amenajati ca spațiu verde. Terenul are o suprafață de circa 11.600 mp.

Proprietarul terenului este avocata Lucia Cherecheș și societatea Residence Kiseleff 45, iar proiectant arhitect - Cristina Enache.
Copia în miniatură a grădinilor de la Versailles a fost demolată în februarie 2015.

Primăria Capitalei a autorizat lucrările de demolare încă din iulie 2014.

Nicușor Dan, președintele Asociației Salvați Bucureștiul, a declarat la vremea respectivă că autorizația de demolare pentru bazin și anexe, emisă de Primăria Municipiului București, este ilegală întrucât nu are un aviz valabil de la Ministerului Culturii. "Pentru același motiv, Curtea de Apel București a anulat în mod irevocabil o autorizație de desființare anterioară pentru imobilele din Sos. Kiseleff nr. 45, inclusiv pentru bazin. Decizia nr. 2598/18.06.2012 a fost pronunțată în dosarul 36904/3/2011, la cererea Asociației Salvați Bucureștiul. Singură instituție care poate salva în timp util bazinul de la demolare este Prefectul Municipiului București. Asociația Salvați Bucureștiul a solicitat acestuia atacarea în instanța a autorizației de desființare", se arată într-un comunicat trimis de Asociație la vremea respectivă.

Reprezentanții Primăriei Capitalei au declarat însă că autorizația de demolare este legală. "Există aviz de la Ministerul Culturii emis în iulie 2014, în care este prevăzută demolarea construcțiilor anexă, inclusiv a bazinului. De asemena, în dosar se regăsește și toată documentația (avize, studii, proiect) cerută prin certificatul de urbanism", se arată într-un răspuns trimis la vremea respectivă de municipalitate la solicitarea HotNews.ro.

Lucia Cherecheș a încercat inițial și demolarea celor două clădiri interbelice aflate pe teren, dar nu a reușit, demolarea fiind împiedicată tot de Asociația Salvați Bucureștiul.

Curtea de Apel București a anulat definitiv și irevocabil autorizațiile de demolare pentru cele două imobile construite în perioada interbelică, pe Șoseaua Kiseleff 45 A și B, în iunie 2012. Lucia Cherecheș, proprietara clădirilor, a obligat prin hotărâre judecătorească primarul Sectorului 1 să emită autorizații de desființare, pe 15.02.2011 și dorea să construiască în locul lor un ansamblu de blocuri.

Cele două clădiri datează din 1920 şi 1927 și i-au aparţinut dr. Felix Wieder, un personaj din anturajul regelui Carol al II-lea.​


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7510 vizualizari

 • +10 (10 voturi)    
  Doctorul trebuie sa returneze Shpaga ? (Joi, 3 ianuarie 2019, 13:37)

  un domn [utilizator]

  Ar fi interesant de aflat
 • +12 (12 voturi)    
  Comment sters de user (Joi, 3 ianuarie 2019, 13:42)

  Elfu [anonim]

 • -12 (12 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 3 ianuarie 2019, 14:03)

  [anonim]

 • +7 (7 voturi)    
  Pacat (Joi, 3 ianuarie 2019, 14:07)

  Absurdistanul [utilizator]

  "Ce pacat, s-a ratat o oportunitate sa mai stricam ceva." Asta ar trebuie sa fie un comentariu "normal" azi, in aceasta tara.

  Totul pentru bani, fara niciun control si fara frica de lege. Oare cei vinovati de aprobari masuluite, deci abuz in serviciu, vor face arest la domiciliu sau vor da inapoi prejudiciul si scapa?
  • +6 (6 voturi)    
   A dat cineva ceva înapoi? (Joi, 3 ianuarie 2019, 18:35)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui Absurdistanul

   se așteaptă amnistia, și nu numai că nu vor da nimic înapoi, dar vor și candida în continuare pt funcții de/la stat.
 • +16 (16 voturi)    
  oale (Joi, 3 ianuarie 2019, 14:26)

  Ilidia [utilizator]

  Mai importanta este aducrerea terenului la situatia initiala si pedepsirea tuturor care au comis ilegalitatile. Vom vedea candva toate astea ?
  • -6 (8 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 3 ianuarie 2019, 14:34)

   [anonim] i-a raspuns lui Ilidia

  • +5 (5 voturi)    
   Nu m-aș mira ca blocurile de 3 etaje (Joi, 3 ianuarie 2019, 18:33)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui Ilidia

   să existe deja, că grădinile au fost puse la pământ.
   Cazurile existente: blocul de lângă Catedrala Sf Iosif e și acum nedemolat,
   blocul de lângă Biserica Armenească există si acum
   Vila care a fost construită în timp record la repararea pistei aeroportului Băneasă , o mai fi acum că aeroportul e ca și închis?
 • -4 (8 voturi)    
  Despagubirile le vom plati tot noi (Joi, 3 ianuarie 2019, 18:18)

  Mihai2303 [utilizator]

  Da, spatiile verzi trebuie protejate. Insa costul il vom plati tot noi. Daca nu lasi un proprietar sa construiasca (ceva decent, aici parea ceva decent - pare o suprafata f. mica ocupata in raport de tot terneul).
  Atunci proprietarul trebuie despagubit (Conform hotararilor Curtii Constitutionale - d.ex. Decizia Nr.1118 din 08.09.2011). Dar si conform bunului simt.

  Si atunci tot noi platim. Si nu inteleg de ce trebuie sa platesc eu - din taxele mele - ca sa nu construiasca cineva o casa / niste bloculete de 4 etaje doar inteleg, pe terenul lui privat.

  Sau de ce trebuie sa dam noi 50 mil. EUR pe Parcul Verdi. Trebuiau gasite alte solutii, sau lasati sa construiasca ceva decent acolo.
  • +6 (6 voturi)    
   documentare? (Vineri, 4 ianuarie 2019, 2:06)

   Cryogen [utilizator] i-a raspuns lui Mihai2303

   Ar fi preferabil daca v-ati documenta putin privitor la speta ijn cauza inainte de a a avansa concluzii " conform bunului simt". Principalii responsabili, dupa cum se poate observa din desfasurarea procesului, sunt chiar institutii si autoritati de stat care au actionat in dispretul legii. Indirect, costurile sunt suportate din buzunarul cetatenilor care nu au stiut cum sa-si aleaga si sa-si monitorizeze reprezentanii in structurile locale de putere.
 • +4 (4 voturi)    
  intrebari (Vineri, 4 ianuarie 2019, 9:22)

  nalbaroiu [utilizator]

  despre "avocata Lucia Cherecheș" stie cineva ceva ? Cum de a ajuns proprietara acelor spatii si cum de au fost construite acele gradini pe spatiul dansei ? Sau a facut ca becali de a cumparat la pretul "corect" al pietei acele terenuri fix in buricul targului ? Ce inseamna mai exact terenul ei si a celeilalte societati ? Cum le-au dabandit ? Daca a fost ilegal, trebuiesc confiscate, daca nu, trebuie stabilit ce anume pot sa faca cu ele cand le-au cumparat..era evident ca nu or sa cumpere pentru a pune banci..si in acest caz trebuiesc luati de par cei de la urbanism....
  • +1 (1 vot)    
   Pai uite primul link google (Vineri, 4 ianuarie 2019, 10:51)

   aladdin [utilizator] i-a raspuns lui nalbaroiu

   Interviu cu avocat Lucia Cherecheș, specialist retrocedări

   http://legalmarketing.ro/interviu-cu-un-specialist-in-domeniul-retrocedarilor-avocat-lucia-chereches/

   Numai de aici pentru mine e clar cum a intrat in posesia terenului (si nu, nu cred ca a fost al stramosilor ei)
 • +2 (4 voturi)    
  . (Vineri, 4 ianuarie 2019, 10:22)

  albastru de Romania [utilizator]

  bravo Nicusor,

  te voi vota la PMB, daca vei candida
 • +4 (4 voturi)    
  Vremea demolarilor (Vineri, 4 ianuarie 2019, 12:33)

  Victtor [utilizator]

  S-au umplut orasele de constructii ilegale si ar fi vremea sa scapam de ele.
  Cei care aproba si construiesc ilegal aduc prejudicii intregii populatii si merita sanctionat exemplar.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by