Potrivit sistemulului electronic de achiziții publice, Primăria Capitalei vrea să cumpere 100 de tramvaie cu o lungime de 36 metri, podea complet coborâtă, minim 5 uși duble. Valoarea estimată a contractului este de circa 845 milioane lei. Municipalitatea cere o durată de serviciu de 30 de ani, garanție (full warranty) 5 ani, minim 300.000 km.
În plus, ofertantul va prezenta lista principalelor livrări de produse efectuate în ultimii 3 ani, raportați la termenul limită pentru depunerea ofertelor, din care să rezulte că a livrat/furnizat produse similare cu cele care fac obiectul achiziției, la nivelul unuia sau mai multor contracte în valoare cumulată de minim 28.000.000 lei, cu indicarea datelor şi a beneficiarilor publici sau privaţi.
Termen limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 4 februarie 2019, apoi urmează să fie desemnat câștigătorul procedurii de achiziție.
Raportat la aceste date, și în principal prețul maxim pe care este dipusă să-l plătească Primăria Capitalei, cel mai probabil în cursă se vor înscrie producătorii cu prețuri mici, șanse reale având de exemplu polonezii de la PESA, Skoda și Astra Vagoane Călători, producătorul român de tramvaie.


În septembrie 2018, Primăria Oradea a încheiat cu Astra Vagoane Călători un contract în valoare de 74.400.000 milioane lei fără TVA pentru furnizarea a 10 tramvaie. Prețul per tramvai este de 1,58 milioane de euro.
Principalele caracteristici ale tramvaielor care constituie obiectul achiziţiei sunt:
- podeaua coborâtă 100%
- să nu aibă nici o treaptă interioară pe întreaga lungime
- să aibă o lăţime de 2,3-2,45 ml (metri lineari)
- să aibă o lungime minim 26 ml maxim 28 ml
- să aibă o capacitate minimă de 168 pasageri(6,5 calatori/m2), dintre care minim 40 pe scaune.
În decembrie 2018, Primăria Galaţi a atribuit Astra Vagoane Călători un acord-cadru pe 24 de luni pentru achiziţia a minimum opt şi maximum18 tramvaie. Valoarea acordului-cadru este de maxim 119.630.700 de lei cu TVA, adică 6.646.150 de lei/ tramvaiul (1,4 milioane de euro cu tot cu TVA), a anunțat instituția într-un comunicat de presă.
Lungimea noilor tramvaie va fi cuprinsă între 17,5 metri și 20 de metri, iar lățimea maximă va fi de 2,4 metri. Acestea vor avea o durată de serviciu de 30 de ani.

”Nu știu de ce în timpul licitației se pun întrebări de genul acesta. Noi am analizat documentația, am analizat procedura și vom lua o decizie până la data depunerii ofertelor. Nu suntem excluși, într-o licitație poți să te duci în mai multe feluri, în consorțiu, în asociere, în orice formulă. Nu știu de ce se insistă cu asta. Dacă consideram că suntem excluși, atacăm caietul de sarcini. Am mai vândut tramvaie către Primăria Arad, mai avem contracte încheiate cu municipiul Cluj, cu municipiul Oradea, mai sunt în curs licitații la Arad, la Timișoara. Sunt multe. Intenționăm să participăm în toate procedurile unde produsul pe care îl ofertăm corespunde cerințelor din caietul de sarcini”, a declarat pentru HotNews.ro Gheorghe Sârbu, directorul general al Astra Vagoane Călători. Compania produce în colaborare cu Siemens tramvaiul Imperio, cu podea 100% coborâtă.
Cum au procedat alte primării din țară care au în desfășurare licitații pentru achiziția de tramvaie
Primăria Arad a lansat pe 18 decembrie licitaţia pentru achiziţia a 10 tramvaie, valoarea estimată fiind de 73 milioane lei fără TVA. Achiziția publică prevede posibilitatea ca, în perioada de patru ani de derulare a contractului, autoritatea să poată achiziţiona încă 18 tramvaie, de la același producător, la același preț, în funcție de necesități. În acest caz, valoarea achiziţiei creşte la 202 milioane de lei (43 milioane de euro). Astfel rezultă un preț pe tramvai de 1,55 milioane de euro fără TVA.
Termenul limită până la care pot fi depuse ofertele este 7 februarie 2019, acestea urmând să fie evaluate până pe 7 august 2019.
Criteriul de atribuire va fi cel mai bun raport calitate – preţ, componenta tehnică având o pondere de 20%, iar cea financiară de 80%. Tramvaiele trebuie să aibă o lungime între 26 și 28 metri, podea 100% coborâtă și o durată de serviciu de 30 de ani.

Cum s-a întâmplat în Europa

În aprilie 2018, Brussels Intercommunal Transportation Company (STIB) a încheiat cu Bombardier un acord-cadru pentru furnizarea a maxim 175 de tramvaie BOMBARDIER FLEXITY, valoarea totală fiind de 480 milioane de euro. Pentru început compania de transport a semnat un contract pentru furnizarea a 60 de tramvaie în valoare de 169 milioane de euro (2,8 milioane de euro pe tramvai).

cele turcesti sunt cele mai bune,ce daca se opresc in timpul mersului dupa nici 100 de km sau incep sa te ude,asta este placerea miticilor,mentalitate de sclav. Sindromul Philadephia.
Revenind la "interesantul" articol, remarc ca ce e bun pentru Cluuj, nu e bun pentru Bucuresti, pentru ca sunt excluse marcile de top prin filtrul pretului.
Sper să le stea în gât situația în care ne-au băgat pe toți.
De fapt, daca o intrebi pe Firea si acum ar sustine acelasi lucru batandu-se cu pumnul in piept. Felicitari cui o crede.
Noi nu avem nici macar infrastructura. Va provoc sa priviti sinele de tramvai. Sa vedeti ce deteriorate sunt. Sa vedeti ca nu mai sunt intretinute de pe vremea impuscatului. Nu suntem in stare sa tragem niste linii de tramvai (nu intru in discutii ca nici la metrou nu stam extraordinar), asa ca degeaba luam tramvaie ultiam generatie...
Cat despre licitatia primariei, daca nu e spaga sau ceva murdar in toata povestea, ma apuc de balet.
Pe Firea nu o intereseaza nici bunastarea orasului, nici a cetatenilor. E doar pusa pe vorbe, la fapte sta prost. Dupa 2 ani a reusit sa demareze licitatie de tramvaie... nu sa le aduca, sa demareze. Cu Otokar a iesit fiasco...
O incompetenta corupta si proasta.
Oricum, pentru un tramvai romanesc poate doar tabla, vopseaua si farurile sunt romanesti. Si mana de lucru, evident. In rest...
Sa vedem pe ce o sa circule! Ca doar nu o sa leviteze!