Primele zece autobuze noi dintr-un lot de 105, achiziţionate de municipalitate printr-un credit de la BERD au ajuns vineri la Braşov şi vor intra în dotarea societăţii publice de transport RATBV SA, scrie Agerpres. Karsan este compania care a câștigat contractul scos la licitație de BERD și Primăria Brașov, în valoare de 114 milioane lei. Se estimează că toate cele 105 autobuze ar putea ajunge până în aprilie 2019. Karsan a participat și la licitația de la București, câștigată de Otokar.

Autobuz KarsanFoto: Karsan

"Celelalte autobuze vor veni treptat, până în luna aprilie 2019. Facem eforturi ca aceste zece autobuze, care au o capacitate de 74 de călători, din care 20 pe scaune, să intre în circulaţie la începutul lunii ianuarie 2019. Mai necesită o serie de echipamente pentru a circula, iar procedura necesită şi autorizarea, şi refacerea licenţei de transport. Anul viitor când vor ajunge şi celelalte autobuze, dar şi prin achiziţiile autobuzelor electrice şi hibrid şi a troleibuzelor, parcul auto al RATBV SA se va înnoi în proporţie de 90%, în următorii ani. În prezent avem în circulaţie în municipiu un număr de 201 mijloace de transport autobuze şi troleibuze de diverse capacităţi", a declarat directorul general al RATBV SA, Ovidiu Bucurei.

Noile autobuze Karsan, la Brașov (foto BizBrașov)

Cele 105 autobuze sunt de trei dimensiuni

  • 30 dintre ele au capacitatea de 79 de călători din care 20 pe scaune şi o lungime de 10,6 metri,
  • 40 au lungimea de 12,1 metri, o capacitate de 98 de călători - 22 pe scaune şi
  • 35 au lungime de 18 metri, cu capacitatea de 146 călători, 40 pe scaune.

Autobuzele au o garanţie de trei ani, incluzând şi consumabilele pentru mentenanţă. RATBV SA are în municipiul Braşov un număr de 42 de linii şi transportă zilnic aproximativ 100.000 de persoane.

Primarul Braşovului, George Scripcaru, a precizat că, pe Fondul de mediu, municipiul a fost validat cu 109 milioane de lei alocaţi pentru achiziţionarea a 52 de autobuze electrice şi electric-hibrid.

Interiorul unui autobuz Karsan (foto - BizBrașov)