Primăria Capitalei vrea să transfere activitatea ELCEN și RADET către Compania Municipală Energetica București, deși instanța a anulat actul de înființare a companiei

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Miercuri, 19 decembrie 2018, 16:27 Actualitate | Administratie Locala


Gabriela Firea
Foto: PMB
Primăria Capitalei lucrează la un protocol prin care activitatea ELCEN și RADET să fie transferată către Compania Municipală Energetica București. Acesta vizează și transferul angajaților de la cele două entități și negocierea unui nou contract colectiv de muncă. DEcizia vine în contextul în care Curtea de Apel București a anulat hotărârea de înființare a Companiei Municipale Energetica, în urma unui proces intentat de USR București. Procesul a vizat anularea hotărârilor privind înființarea a 22 de companii municipale, toate anulate.


Fostul director al RADET, Gabriel Dumitrașcu, a publicat, miercuri, pe pagina de Facebook, un protocol care ar urma să fie încheiat între Primăria Capitalei, Prefectură, RADET, ELCEN, Ministerul Energiei și Compania Energetica și care prevede transferul activității ELCEN și RADET până cel târziu pe 1 mai 2019.


Într-un răspuns transmis la solicitarea HotNews.ro, reprezentanții Primăriei Capitalei recunosc că se lucrează la un astfel de protocol, însă varianta publicată de Gabriel Dumitrașcu nu este cea finală.

”Primăria Capitalei are în lucru un document cu privire la transferul de activitate de la RADET și ELCEN la Compania Energetica, însă documentul apărut în spațiul public este unul nefinalizat, aflat în stadiu de proiect, la care încă se lucrează. Pentru a deveni oficial, și a produce consecințe, documentul în cauză va trece prin mai multe etape, printre care asumarea de către Primarul General, prin semnătură, și introducerea pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General al Municipiului București. Înainte de aceste etape, însă, au loc întâlniri cu sindicatele, pentru a prelua punctul lor de vedere, în vederea introducerii în document, o astfel de întâlnire având loc chiar astăzi. Transferul de activitate si al salariaților de la ELCEN / RADET la Compania Energetica nu este o noutate, Primăria Capitalei a anunțat din timp că dorește să aplice această soluție pentru eficientizarea sistemului de termoficare al Capitalei. Subliniem inca o data transferul nu presupune disponibilizării, toți angajatii fiind preluați de companie”, se arată în răspunsul Primăriei Capitalei.

Reprezentanții municipalității spun că decizia instanței referitoare la anularea Hotărârii Consiliului General nu afectează funcționarea companiei.

”Compania Municipala Energetica, facem precizarea ca aceasta este in prezent o organizatie funcțională, iar continuarea activității acesteia este legală, pentru că nu există un decizie a instantei privind radierea sau desfiinţarea companiilor”, se arată în răspunsul transmis de municipalitate.

Gabriel Dumitrașcu cere și demiterea prefectului Speranța Clișeru pentru că aceasta ”nu poate gira fapte și acțiuni contrare unei hotărâri a instanțe”.
”Am cerut Ministrului Afacerilor Interne, doamnei Carmen Daniela DAN și Secretarului General al Guvernului, domnului Toni GREBLĂ „să demarați cercetarea administrativă și suspendarea din funcție a doamnei Speranța Cliseru și să stabiliți măsura în care faptele sunt suficiente pentru demiterea din funcția de Prefect”. Prefectul nu poate gira fapte și acțiuni contrare unei hotărâri a instanței! Având în vedere ca in 22 noiembrie 2019 Curtea de Apel Bucuresti a pronunțat in dosarul nr. 19404/3/2017 o hotărâre de anulare a Hotărârii Consiliului Generalal al Municipiului București de înființare a Companiei Energetica, Prefectul are obligația conform art.19 lit.a)„ să asigure aplicarea și respectarea Constituției, a legilor, a ordonanțelor și a hotarârilor Guvernului, a celorlalte acte normative, precum și a ordinii publice” și nicidecum să gireze prin semnătură și angajament acțiuni contrare dispozițiilor instanței. Totodată, participarea Prefectului la Protocolul negociat, înlătura posibilitatea acestuia de a exercita atributia de prevazuta la art. 20 din lege:„ Prefectul poate verifica masurile intreprinse de primar sau de președintele consiliului județean în calitatea lor de reprezentanți ai statului in unitatea administrativ-teritorială și poate sesiza organele competente în vederea stabilirii măsurilor necesare, in condițiile legii”. Încrederea noastră în autoritatea statului și în suveranitatea actului de justiție are de suferit dacă Prefectul nu este demis”, a postat Dumitrașcu pe pagina de Facebook.


În mai 2018, Consiliul General a aprobat, de principiu, transferul RADET și ELCEN către Compania Municipală Energetica București. Tot atunci, CGMB a abrogat și hotărârea prin care municipalitatea își exprima intenția de a cumpăra ELCEN. În luna august, Consiliul General a majorat cu 1,2 miliarde lei capitalul Companiei Municipale Energetica pentru cumpărarea creanțelor ELCEN în vederea fuzionării cu RADET, compania ajungând la un capital de 1,5 miliarde lei. Interesant este că ELCEN are datorii de circa 1,9 miliarde lei, iar Primăria vrea să acopere doar 1,2 miliarde. Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu restul și de ce a ales să răscumpere doar aceste datorii.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1461 vizualizari

 • +3 (5 voturi)    
  psd... (Miercuri, 19 decembrie 2018, 16:35)

  liviu_ [utilizator]

  si firea... nu tine cont de lucruri insignifiante intr-o tara si intr-o democratie, cum sunt legile si justitia!
  • 0 (2 voturi)    
   nu doar psd, majoritatea populatiei e asa (Miercuri, 19 decembrie 2018, 18:59)

   Poiana lui Occam [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Tupeu si nesimtire. Da-i din gura, spune orice, oricum nu conteaza ca si ceilalti tot asa procedeaza.
   Nu de acum, ci de secole. Consecintele se vad: ultimele locuri din Europa in ce priveste dezvoltarea.
 • +3 (5 voturi)    
  Cu alte cuvinte, (Miercuri, 19 decembrie 2018, 16:52)

  2016 [utilizator]

  daca nimeni nu este dat afara dintre cei 5000 de angajati, Firea spune ca managerii actuali ai RADET si ELCEN sunt incompetenti, iar la compania primariei, ENERGETICA, sunt numai laureati de premiul Nobel, care le vor arata ei cum se conduc doua companii mamut! Toti cumnatii PSD-isti, toate amantele si nepotii din conducerea ENERGETICA sunt "alesi" sa produca un management super-performant! Ne vor invidia japonezii, americanii si nemtii, care vor veni la noi in genunchi sa ceara sa le fie si lor impartasite "secretele" conducerii!
  O sa se aleaga praful de tot pe ce pune mana Firea!
 • +3 (3 voturi)    
  prostii Romaniei (Miercuri, 19 decembrie 2018, 17:43)

  graygoose [utilizator]

  Le multumim idiotilor care au votat PSD din toate pozitiile, cica sa fim solidari ca popor dupa ce masa amorfa si analfabeta a adus iar neobolsevismul la putere, ba, voi nu vedeti ca pe langa criminalii din guvern, pitipoanca asta distruge capitala? Chiar nimeni nu intelege ca astia trebuie sa plece de la putere orice ar fi???
 • +1 (1 vot)    
  Povesti (Miercuri, 19 decembrie 2018, 18:09)

  Moeko [utilizator]

  Am sustinut si sustin ca singura cale de rezolvare a cogenerarii/termoficarii in Bucuresti este trecerea ELCEN la primarie.Se pare insa ca in aceasta tara legile sunt facute pentru a fi incalcate.Atat RADET cat si ELCEN sunt in insolventa.Legal singurii care pot decide sunt creditorii.Protocolul de care se face vorbire este praf in ochi si nu are nici-o valoare.Mai bine la-ti obliga pe dl Piperea, pe care il platiti regeste, sa prezinte spre aprobare planul de reorganizare al RADET la care lucreaza de vreo 3 ani.Totodata ar trebui sa va ganditi de unde asigurati sursele financiare necesare solicitate prin planul de reoganizare ELCEN aprobat.Ca trebuia de 28 de ani guvernele sa ia hotarare privind rezolvarea cogenerarii/termoficarii in Bucuresti este adevarat.Problema e cine sa ia ? In proiectul strategiei energetice cogenerarea este uitata.La 01.01.2019 cand vom prelua presedentia UE ,o sa ne facem de ras cu singura capitala europeana in care cogenerarea/termoficarea este in insolventa/faliment.
 • +1 (1 vot)    
  Deja s-a ales (Miercuri, 19 decembrie 2018, 18:14)

  Vinceroy [utilizator]

  De doi ani de zile, in anumite zone din Sectorul 6, "caldura" este livrata mult sub parametri, cei mai in varsta mentioneaza ca nu au simtit asa "caldura" din anii 80...
  Unde mai pui ca totul este exact cum trebuie pe site-ul RADET si toata lumea plateste...
  Ceausescu a fost mic copil pe langa astia!
 • +1 (1 vot)    
  E doar o batalie (Miercuri, 19 decembrie 2018, 18:22)

  tarabost [utilizator]

  In razboiul economic pe care PSD l-a declansat impotriva cetatenilor romani rezidenti.
 • 0 (0 voturi)    
  corectie (Miercuri, 19 decembrie 2018, 20:55)

  savatuf [utilizator]

  Hotararea de trecere a celor doua companii s-a luat cu 2/3 exact ce reclama instanta ca nu s-a intamplat. Toti cretinii se iau de firea dar nimeni nu ofera solutii de iesire din criza . Atat dumitrascu care are multe bube pe cap cat si toti desteptii de pe aiurea nu au sesizat ca se preia activitatea, nu pasivul si activul . Primaria are suficiente fonduri ca sa creeze o afacere sanatoasa cu efecte in confortul cetatenilor la care nimeni nu face referire.
  • 0 (0 voturi)    
   RADET-ELCEN (Joi, 20 decembrie 2018, 7:08)

   Moeko [utilizator] i-a raspuns lui savatuf

   Cred ca trebuie sa cititi planul de reorganizare al ELCEN aprobat inainte de a va pronunta asupra activului si pasivului.Solutii de rezolvare sau dat, dar nu au convenit celor care ne conduc.Pe de alta parte considerand ca primaria are banii, oare nu-i are de la spitale,handicapati,case de copii,scoli, camine ,gradinite,crese etc.Atata timp cat avem societati care scot profituri de miliarde pe piete neconcurentiale, nu este mai corect , indiferent de culoarea pe care o au, guvernul sa gasesca acesti bani si sa nu ne mai duca cu zaharerul de 20 de ani privind rezolvarea cogenerarii/termoficarii in Bucuresti si cu povestile de insolventa care nu vor rezolva problema.Pe de alta parte nu pot spune ca sunt un apropiat al dlui Dumitrascu, dar cunoscandul si lovindu-ma de dansul va pot spune ca daca vrea si este lasat stie ce trebuie facut.
   • 0 (0 voturi)    
    Si (Joi, 20 decembrie 2018, 12:31)

    savatuf [utilizator] i-a raspuns lui Moeko

    eu am lucrat cu gabi, dar sunt destui care nu au apartenenta politica si care pot rezolva problema numai ca cei care au interese sa ii lase in pace . Vezi ca daca tot introduci factori politici tu si altii intr-o discutie tehnica va descalificati. Concret, firea trebuie sa puna la bataie 400 mil ca nimic nu e gratis pe lumea asta si sa nu mearga lumea la DNA , iar marele domn piperea sa termine odata programul de reorganizare, sau daca va vrea sa ia in continuare 50000 de euro pe luna , tare ma tem ca dupa anul nou v-a anunta falimentul la radet, in propriul beneficiu bineinteles. Si mai fac o predictie sau mai mult o sugestie, ca dupa falimentul radet, elecen sa iasa din insolventa, iar dupa Dumnezeu cu mila pt ca e multa inconstienta si prostie pe lumea asta si ne meritam soarta.
    • 0 (0 voturi)    
     Raspuns SI (Joi, 20 decembrie 2018, 13:49)

     Moeko [utilizator] i-a raspuns lui savatuf

     Primaria trebuie sa puna la bataie 2 miliarde ????In rest suntem pe aceiasi lungime de unda, nu am inteles treaba cu descalificatu.Eu sunt de mult descalificat , pentru ca sunt la pensie, daca la asta a-ti facut referire.
     • 0 (0 voturi)    
      Nu (Joi, 20 decembrie 2018, 19:11)

      savatuf [utilizator] i-a raspuns lui Moeko

      suma e cea precizata de mine ..nu se refera la datorii e alt algoritm ..ca pe vremuri ..cutia postala..in insolventa


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by