Consiliul General al Municipiului București, la propunerea Gabrielei Firea, a aprobat achiziționarea primelor 177 de locuințe din cele 600 pentru medici. Majoritatea locuințelor vor fi achiziționate de la Cubic Residence, urmat de Iridex Group Import Export și Impact Developer&Contractor (Greenfield). Valoarea achiziției se ridica la aproape 20 milioane de euro.

Primaria CapitaleiFoto: Hotnews

Potrivit proiectului de hotărâre, municipalitatea va face următoarea achiziție:

- Cubic Residence SRL - 37 apartamente cu două camere, 10 apartamente cu 3 camere;

- Iridex Group Import Export - 5 garsoniere, 18 apartamente cu două camere, 20 apartamente cu 3 camere;

- Impact Developer&Contractor (Greenfield) - 70 apartamente cu 3 camere;

- Ipsilanti Invest - 1 garsonieră și 16 apartamente cu 3 camere;

Proiectul a trecut cu votul PSD și PNL. Consilierii USR au votat împotrivă motivând că prețurile de achiziție sunt prea mari. În plus, a fost contetată procedura de achiziție și locația. Ana Maria Ciceală, consilier general USR, a declarat că la Cubic Residence, prețurile de pe site sunt mai mici decât cele plătite de municipalitate pentru achiziția locuințelor.

Problema nu este legată doar de acest pachet de 177 de apartamente al căror preț mediu pe suprafața construită este de aproximativ 1500 euro / mp, adică peste 1.800 euro / mp util. Problema este că urmează ca anul viitor să mai fie achiziționate alte câteva sute de astfel de apartamente. Dacă acesta este reperul de cost care se are în vedere, atunci eu sunt convinsă că miza nu este îmbunătățirea condiției medicilor și a sistemul medical, ci umflarea conturilor pentru dezvoltatorii de casă ai clanului Firea-Pandele. Am atras atenția asupra acestui lucru încă de la început. Nu ne opunem locuințelor pentru medici, dar ne opunem categoric tunurilor imobiliare pe banii bucureștenilor”, a declarat Roxana Wring, președinte USR București și consilier municipal. Aceasta a mai adăugat că ”proiectul nu are la bază niciun studiu care să arate că achiziționarea de apartamente, multe din ele în afara orașului, va duce la rezolvarea problemei deficitului de personal din sistem”.

Prima dată când a fost pus proiectul pe ordinea de zi și PNL a votat împotrivă, în special pentru că proiectul a fost pus pe ordinea de zi suplimentară.

Nicușor Dan a criticat aceste achiziții și a acuzat-o pe Gabriela Firea că a ales să cazeze doctorii din București în Ilfov. Acesta afirmă că „prețul pe metrul pătrat construit fiind între 1.000euro/mp și 1.400 euro/mp” și vorbește despre o achiziție „total netransparentă”.

Cum ar fi repartizate cheltuielile, potrivit lui Nicușor Dan:

- Circa 20 de milioane de lei vor ajunge la firma Iridex Grup Import Export, firmă care gestionează groapa de gunoi de la Chiajna, și care a fost adesea acuzată în spațiul public că poluează aerul din nordul și vestul Capitalei.

- Alți aproape 20 de milioane de lei vor merge în conturile Cubic Residence SRL, care are apartamente de vânzare în zona Bragadiru.

- Cei mai mulți bani, 43,8 milioane de lei, vor ajunge la Impact Developer, companie care deține ansamblul Greenfield, din nordul Capitalei, un complex rezidențial în care rezidenții se plâng de lipsa drumurilor de acces.

- Circa 10 milioane de lei vor ajunge și la Ipsilanti Invest.

„De remarcat că în cazul apartamentelor deținute de Cubic Residence și Impact Developer, acestea nu se află în zone ușor accesibile, care să asigure deplasarea rapidă a personalului medical la spitalele la care lucrează. Probabil distanța nu a fost printre criteriile principale de atribuire ale Primăriei deși, având în vedere traficul din Capitală, trebuia să fie”, este de părere Nicușor Dan.

Într-o piață imobiliară aflată în scădere, conform analiștilor, achiziția făcută de Primărie este un soi de mană cerească pentru investitorii care-și vând apartamentele pe bani buni, bani publici, mai spune Nicușor Dan.