Primăria Capitalei va achiziționa trei clădiri pentru relocarea Maternității Giulești, a Spitalului de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială "Prof. Dr. Dan Theodorescu", precum și pentru o parte dintre secțiile Spitalului Cantacuzino, potrivit unui proiect adoptat miercuri de Consiliul General al Municipiului București la propunerea primarului Gabriela Firea. Decizia vine după ce 31 de bebeluși născuți la maternitatea Giulești au fost infectați cu stafilococ auriu.

Maternitatea GiuleștiFoto: AGERPRES

Clădirea care găzduiește în prezent Maternitatea Giulești, cea mai mare din București, va împlini, în curând, 100 de ani de când a fost construită. Potrivit proiectului de Hotărâre adoptat, pentru relocarea maternității Giulești este necesar un imobil cu suprafața de minimum 14.000 de metri pătrați.

În cazul Spitalului Cantacuzino este necesar un imobil cu suprafața de minimum 5.000 de metri pătrați pentru relocarea Secțiilor Obstetrică-Ginecologie I și II și Neonatologie.

Pentru relocarea Spitalului de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială "Prof. Dr. Dan Theodorescu" este necesar un imobil cu suprafața de minimum 4.500 de metri pătrați.

HotNews.ro scria, recent, că Maternitatea Giulești (Panait Sârbu) funcționează într-o clădire construită în perioada 1921-1925, care a găzduit, inițial, o școală de ucenici. Clădirea funcționează ca maternitate începând din anul 1951, după ce timp de doi ani, între 1949-1951, a găzduit o școală de moașe.

Primăria Capitalei urmează să identifice și să achiziționeze aceste imobile. În proiectul de hotărâre nu se arată impactul bugetar.

Ana Maria Ciceală, consilier general USR, a ridicat problema că va fi greu ca municipalitatea să găsească pe piața liberă niște clădiri care să respecte standardele internaționale privind spitalele. Primarul Gabriela Firea a declarat că ar dura foarte mult să se construiască o clădire nouă, iar aceasta este o situație de urgență.

Tot miercuri, Consiliul General a aprobat înființarea Clinicii Metropolitane de Stomatologie în subordinea Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale. Primăria Capitalei urmează să achiziționeze o clădire în acest sens.

Totodată, Consiliul General a adoptat acordarea unui sprijin financiar pentru participarea la programe de pregătire profesională, în valoare de 10.000 lei/medic, pentru un număr de 100 de medici, angajați ai spitalelor aflate în administrarea Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București. Bugetul proiectului este de circa 1 milion lei pentru 2019.