​​Primăria București și Metrorex au semnat recent contracte în valoare cumulată de 125.100 de lei pentru achiziția de felicitări de Crăciun. Primăria București a semnat în 13 noiembrie cu firma Ravis Agency un contract de 90.000 de lei pentru furnizarea a 10.000 de felicitări de Crăciun, respingând alte două oferte depuse de DNS Birotica (89.900 lei) și Accent Media (96.700 lei). În urmă cu o zi și Metrorex a semnat un contract de 35.100 de lei cu firma Conantional Trading tot pentru furnizarea de felicitări de Crăciun.

Felicitare de Craciun (foto arhiva)Foto: flickr.com

Ce motive a invocat Primăria București pentru respingerea celor două oferte:

Felicitari de Craciun

Felicitari de Craciun

Foto: Hotnews

Conform datelor din SICAP, în cazul respingerii ofertei DNS Birotica, motivul invocat a fost: "Nu ați răspuns la solicitarea de clarificări a direcției inițiatoare, nu ați transmis o mostră de hârtie conform caracteristicilor prevăzute în caietului de sarcini."

În cazul respingerii ofertei Accent Media, motivul a fost: "Urmare a aplicării criteriului prețul cel mai scăzut oferta dvs. are un preț mai mare decât cea câștigătoare și nu ați transmis o mostră de hârtie conform solicitării direcției inițiatoare."

Ce arată datele de la Ministerul de Finanțe despre aceste firme:

Firma Ravis Agency are sediul în Otopeni, Ilfov, iar în 2017 a raportat un profit net de 166.509 lei, la o cifră de afaceri de peste 3,01 milioane lei. Firma avea un număr mediu de 7 angajați.

Firma Accent Media, cu sediul în Deva, județul Hunedoara, avea anul trecut un număr mediu de 3 angajați și a raportat un profit net de 36.508 lei la o cifră de afaceri de 387.483 lei.

Firma DNS Birotica, cu sediul în București, avea la sfârșitul anului trecut un număr mediu de 41 de angajați și a raportat un profit net de peste 2,7 milioane lei la o cifră de afaceri de peste 32,8 milioane lei.

Despre DNS Birotica, procurorii DNA spuneau în 2015 că ar fi controlată de Sebastian Ghiță. DNS Birotica figura printre firmele asupra cărora procurorii DNA instituiseră sechestru până la concurența sumei de 129.343.768 lei, într-un dosar în care fostul deputat PSD Sebastian Ghiță era suspectat de trafic de influență, evaziune fiscală, spălare de bani, complicitate la schimbarea destinației fondurilor UE și coruperea alegătorilor la alegerile parlamentare din 2012 și la cele prezidențiale din 2014.

Cu privire la procedura inițiată pentru cumpărarea acestor felicitări de Crăciun, Primăria București a precizat luna trecută că 'folosirea felicitărilor reprezinta aplicarea unei norme protocolare, ca forma de comunicare interinstituțională, practicată în întreaga administrație publică, și nu doar la nivelul Primăriei Municipiului București".

  • "Referitor la valoarea efectiv plătită pentru aceste produse, subliniem ca aceasta va fi stabilită în funcție de numărul efectiv de felicitări expediate și prețul ofertantului declarat câștigător, prin urmare suma de 100.000 de lei din solicitarea de participare este una estimată, un plafon maxim admis pe care furnizorii nu îl pot depăși.
  • Menționăm că estimarea prețului unitar a fost de 10 lei/felicitare, fiind realizată în baza ofertei desemnată câștigătoare anul trecut, iar prețul final de contractare urmează să fie stabilit în funcție de ofertele primite, care pot fi sub prețul estimat.", preciza luna trecută Primăria București.

Achizitie Metrorex

Achizitie Metrorex

Foto: Hotnews

De cealaltă parte, Metrorex a atribuit luni, 10 decembrie, printr-o procedură de achiziție directă desfășurată offline, un contract de peste 7.500 de euro către o firmă cu un singur angajat, respectiv Conational Trading.

Conform datelor de la Ministerul de Finanțe, firma Conational Trading avea anul trecut un singur angajat și a raportat o pierdere netă de 9772 lei, la o cifră de afaceri de 79.244 lei.

Modalitatea de desfășurare a procedurii de achiziție directă a fost offline, conform datelor din SICAP.