Alianța Vestului, o alternativă pentru românii care vor să migreze? Primele proiecte concrete: Drum expres de 110 km și linie electrificată între Oradea și Arad

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Marţi, 11 decembrie 2018, 7:40 Actualitate | Administratie Locala


Alianta Vestului
Foto: Facebook
Alianța Vestului, un parteneriat lansat în weekend de primarii PNL din Timișoara, Cluj-Napoca, Arad și Oradea, a stârnit dezbateri, laude, dorințe de raliere, dar și polemici, unii mergând inclusiv până la acuzația de intenție de „rupere a României”. HotNews.ro a stat de vorbă cu trei dintre acești primari, pentru a afla care este scopul acestei Alianțe, care sunt pașii următori și ce proiecte concrete sunt avute în vedere.

Informația pe scurt:
 • Principalul obiectiv - atragerea de fonduri europene direct de la Bruxelles, în următorul exercițiu bugetar 2020-2027
 • Primele proiecte concrete: drum de 110 km, în regim de autostradă, între Oradea și Arad, și modernizarea liniei de cale ferată Oradea-Arad
 • Asociația ar putea pune România pe harta proiectul Trans Carpatia, ruta care îli propune să lege Polonia de Serbia
 • Despre acuzațiile de „rupere” a României: O tâmpenie
Ce urmează

Următorul pas pentru constituirea Alianței Vestului este aprobarea în Consiliile locale a unor hotărâri pentru aderarea fiecărui oraș la această formă de organizare, apoi constituirea unei Asociații de Dezvoltare Interregională, termenul fiind primul trimestru din 2019, a declarat Ilie Bolojan, primarul orașului Oradea, pentru HotNews.ro. Această asociație va atrage fonduri europene direct de la Bruxelles pentru proiecte care vizează dezvoltarea zonei. Două exemple: un drum de 110 km, în regim de autostradă, între Oradea și Arad și modernizarea liniei de cale ferată Oradea-Arad. Ilie Bolojan a declarat că alianța dorește, prin atragerea de fonduri europene și creșterea prosperității în zonă, să devină o alternativă pentru românii care doresc să plece din țară.

În ceea ce privește acuzațiile că alianța dorește să ”rupă România”, primarii spun că acestea sunt nefondate, în România existând deja un astfel de mecanism de finanțare europeană, în Delta Dunării. În plus, majoritatea țărilor europene au astfel de mecanisme.

”Noi trebuie să constituim o asociere între cele patru orașe. Vom face o Asociație de Dezvoltare Interregională, fiindcă noi facem parte din două regiuni. Aceasta este forma juridică sub care vom funcționa. În primul trimestru al anului următor vom finaliza această formă juridică”, a declarat Bolojan.

”Trebuie să intrăm cu proiectele de hotărâre în Consiliile locale, deja am stabilit oamenii din cele patru primării care vor lucra la constituirea statutului. Noi estimăm că în 3 luni vom finaliza votul și vom trimite documentele pentru a realiza asociația. Noi când am gândit această alianță am mers la Bruxelles și ei ne-au încurajat să facem această alianță și sunt dispuși să sprijine acest proiect în parteneriat cu Guvernul României”, a declarat primarul orașului Arad, Gheorghe Falcă.

Fonduri europene direct de la Bruxelles

Principalul obiectiv al Alianței Vestului este ca în următorul exercițiu bugetar regiunea să atragă fonduri europene direct de la Bruxelles. Ilie Bolojan spune că în majoritatea țărilor europene deja se întâmplă asta, iar în România avem deja un exemplu - Delta Dunării.

”Unul din obiectivele noastre este ca în exercițiul viitor de programare europeană, 2020-2027, o parte din fondurile europene destinate României să fie administrate descentralizat. Asta se întâmplă cu excepția României și a 1-2 țări din Estul Europei, în toate celelalte regiuni din Europa. De exemplu în Polonia, o țară care a avut un succes important în absorbția de fonduri europene, absorbția se face într-o formă descentralizată. Asta înseamnă că noi dorim să venim cu o propunere de investiție teritorială integrată, deci un pachet de investiții între cele 4 orașe și zonele noastre metropolitane”, a declarat Ilie Bolojan.

Acesta a explicat că o astfel de formulă funcționează deja în România - Delta Dunării.

„ Așa cum Delta Dunării în actualul exercițiu financiar a avut un astfel de instrument și o sumă dedicată, așa dorim ca în perioada următoare acestei grupări să-i fie dedicate o sumă. Dar nu numai acestei grupări, se poate asocia de exemplu Galațiul cu Brăila și ar fi și ei o comunitate de 450.000 de locuitori, sau alte orașe. Am făcut această alianță deoarece aveam nevoie de o entitate juridică să propună aceste chestiuni. Nimeni nu îți dă bani să-i gestionezi dacă nu ai o asociere de genul acesta si nu probezi că instituțional ești în măsură să gestionezi astfel de finanțări. De exemplu, pentru a derula fonduri europene pentru gestionarea deșeurilor s-au făcut asocieri în fiecare județ. Pentru a extinde rețelele de apă și canal s-au făcut asocieri. Noi am pus în practică ceva care funcționează deja, diferența este că asta este la o amplitudine mai mare, noi suntem 4 orașe mari, care cumulat au 1,5 milioane de locuitori”, a explicat Bolojan.

Linie electrificată Oradea - Arad

Acesta a dat și câteva exemple de proiecte pentru care vor fi depuse cereri de finanțare în exercițiul financiar viitor: un drum de 110 km, în regim de autostradă, între Oradea și Arad și modernizarea liniei de cale ferată Oradea-Arad.

”Dorim această parte cu accesarea fondurilor europene, pentru o circulație mai bună între orașele noastre, o circulație mai bună în orașe și în zona metropolitană. Va veni exercițiul viitor de programare. Suntem interesați ca pe POIM să includem niște proiecte care rezolvă conectarea României în sistemul european de transport. Pe partea, de exemplu, de circulație rutieră, proiectul Trans Carpatia, care pleacă din Polonia, din zona de Nord și coboară până înspre Belgrad. Există două posibilități, ca acest coridor de transport să treacă și prin România, dacă facem ce trebuie, sau să treacă prin Ungaria. Și toate coridoarele de transport din zona Est - Europeană trec prin Ungaria. Practic noi propunem să există să existe un drum de 110 km în regim de autostradă, sau drum expres, așa cum va rezulta din calcule, între Oradea și Arad, ceea ce face ca acest coridor de traversare a Europei de la Nord la Sud să devină viabil. În felul acesta nu se rezolvă doar conectarea mai bună între orașele noastre ci și postarea României pe acest coridor de transport european”, a arătat Bolojan.

Ilie Bolojan a precizat că un alt proiect este legat de căile ferate. În prezent, Aradul si Timișoara sunt conectate printr-o linie electrificată iar linia Oradea - Cluj urmează să fie electrificată și reabilitată până în 2022.

„Deci vom avea o linie de tren reabilitată și electrificată care este întreruptă de un tronson Oradea-Arad, neelectrificat și nemodernizat. Trebuie să schimbi locomotivele, se pierde timp fiindcă se merge cu viteză mică, ceea ce face ca traseele rutiere să fie aglomerate. Noi am propus ca și această linie să fie introdusă în POIM 2020-2027 și în felul acesta, cu o viteză de aproximativ 100 km/oră, în 3 ore să vii din Timișoara până în Cluj”, a explicat Bolojan.

Alte obiective sunt atragerea investitorilor străini și realizarea unui schimb de bune practici.

„Această grupare are și rolul de a fi mai atractivă pentru investiții. Una este să știi că există o inter-conectare între patru mase de populație și alta să știi că se ajunge foarte greu dintr-o parte în alta, prin urmare o investiție străină, dacă nu conectăm aceste 4 orașe, va avea șase mai mari să se localizeze în Ungaria, Polonia. Vrem să facem un schimb de bune practici. Fiecare oraș are lucruri pe care le-a făcut mai bine. Vă dați seama ce înseamnă să adunăm toate formulele de digitalizare, îi punem pe specialiști să analizeze și le multiplicăm imediat în toate orașele. Astfel multe lucruri vor fi rezolvate mult mai repede”, a mai spus Bolojan.

Două-treimi dintre românii care vor să migreze vizează interiorul României


Cu ajutorul fondurilor europene și a schimbului de experiență între cele patru orașe, zona va deveni mai prosperă și va oferi o alternativă românilor care doresc să plece din țară, este de părere Ilie Bolojan.

”Există niște studii făcute de Banca Mondială pe partea de migrație, au făcut sondaje în țară unde vor românii să se deplaseze, ce vor să facă. O parte dintre cei care vor să migreze, două treimi, vor să migreze în interiorul României. Noi dorim ca această grupare să fie un loc unde dacă ai mai multe șanse, mai multe variante de a te realiza, românii care vor să plece din țară, dacă vor să plece din anumite zone care nu se dezvoltă, prefer să se mute aici. Dacă nu le oferim nici în România 10-15 locuri unde să meargă lucrurile mai bine, pleacă din țară și jumătate nu se mai întorc”, a declarat Ilie Bolojan.

”Așa cum am declarat încă de la lansarea alianței în formula inițială, ca Patrulaterala Vestului, ceea ce dorim noi, cei patru primari ai orașelor Timișoara, Arad, Oradea și Cluj-Napoca este să creăm un for-cadru pentru schimburi de idei și de experiență între noi și între administrațiile publice locale pe care le conducem, pentru adoptare de poziții comune pe diverse teme și mai ales pentru cooperare pe proiecte mari, în primul rând pe proiecte vizând mai buna conectivitate între orașele noastre, precum și între ele și restul țării -evident: țării noastre, România!-, dar și în domeniile cultură, educație, sănătate, turism, sport, securitate și dezvoltare, în sens larg. Vizăm accesarea de fonduri pentru proiectele de interes pentru comunitățile noastre, din toate sursele la îndemână: bugetul statului român, bugetul Uniunii Europene - țintit atât prin organismele guvernamentale românești, cât și direct prin structuri de la Bruxelles-, etc”, a declarat pentru HotNews.ro și Nicolae Robu, primarul orașului Timișoara.

Despre acuzațiile de regionalizare

În ceea ce privește acuzațiile că această alianță dorește să ”rupă România”, primarii spun că este o „tâmpenie.”

Ilie Bolojan:
 • ”Este o tâmpenie totală. Nu are nicio legătură cu partea de segregare teritorială. Există o realitate că în exercițiul financiar trecut am pierdut ca țară 1,5 miliarde de euro, dintre care cea mai mare parte pe transporturi. Dacă am fi avut la Ministerul Transporturilor conduceri stabile, oameni profesioniști, ar fi fost gata autostrada Transilvania, între Cluj și Oradea, ipotetic vorbind, cam atât costă. Sigur, ea nu era prinsă, dar în echivalent asta ar fi însemnat, încă 150 de km de autostradă în România, pe care i-am pierdut prostește. Nu vrem să se piardă acești bani, iar noi am dovedit că avem capacitatea administrativă să derulăm și noi astfel de proiecte europene. Această Asociere nu este împotriva unei alte regiuni sau împotriva Guvernului, ea nu face decât să vină să pună în valoare principiul autonomiei locale, a asocierii, a subsidiarității, iar dacă în Franța regiunile funcționează în această formulă, în Olanda, în Polonia, înseamă că se poate și în România”.
Nicolae Robu:
 • ”Acuzațiile de separatism venite dinspre PSD, dar nu numai, sunt, pentru noi, de neînțeles! Noi nu vrem decât binele comunităților noastre, ca părți importante ale României, ale României stat unitar, așa cum e el definit prin Constituția României! Cei ce ne acuză își dovedesc limitele în capacitatea de înțelegere a lucrurilor și a vremurilor! Cu oameni ca ei în frunte, nu este de mirare că nu se face performanță! Menționez încă o dată, că inițiativa noastră se înscrie prin excelență în spiritul Declarației de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.”
Gheorghe Falcă:
 • ”Sunt afirmații greșite și lucrul acesta se va demonstra. Nici cei care s-au asociat în Delta Dunării nu au rupt România, nici primarii care s-au asociat pentru turism în Constanța, București și Brașov nu au rupt România. Este o neînțelegere”.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13741 vizualizari

 • +23 (49 voturi)    
  mda (Marţi, 11 decembrie 2018, 8:36)

  SoulSearcher [utilizator]

  spre deosebire de saracia din sud si din moldova... prin ardeal chiar se mai misca lucrurile

  foarte multe companii romanesti care produc de toate, pt export in mare parte, dar si pt consum intern

  bravo lor, chiar m-as bucura sa devina independenti.. si nu locuiesc in acea zona (sad stuff)
  • +28 (44 voturi)    
   sincer (Marţi, 11 decembrie 2018, 9:17)

   cristi_an [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

   Mi-as place sa vad o autonomie din ce in ce mai mare pentru zona de vest.. si la fel si eu, nu sunt de prin partile alea. M-am saturat de nationalismul asta de Dambovita.
   • -18 (30 voturi)    
    sa citim comentariile (Marţi, 11 decembrie 2018, 11:44)

    Bocu' lu'Ioha [utilizator] i-a raspuns lui cristi_an

    Sa vedem daca prin formarea acestei aliante au dat apa la moara secesionistilor
    Fix la 100 de ani de la Unire.
    Unire pentru care au murit mitici nu iobagi!
    • +9 (11 voturi)    
     ehhh (Marţi, 11 decembrie 2018, 14:32)

     transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

     Minti ca o mazeta ruseasca. Romania nu s-a unit niciodata cu Rusia, nici acum 100 de ani nici altcandva. TEZAURUL ROMANIEI cand ni-l inapoiati?
    • +6 (14 voturi)    
     Compara cu ce se acupa sudul (Marţi, 11 decembrie 2018, 14:39)

     Rdu [utilizator] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

     ", dacă unul dintre inculpații acuzați pentru aceeași evaziune fiscală achită prejudiciul integral, plus 20%, toți cei acuzați scapă de urmărirea penală, " !!!
    • +8 (10 voturi)    
     stai jos agitator sovietic (Marţi, 11 decembrie 2018, 15:51)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

     Va doare in paispe pe voi daca Transilvania e parte a Romaniei sau nu. Ce va intereseaza e sa invrajbiti romanii intre ei si sa ne tineti departe de Vest.
   • +18 (20 voturi)    
    multi (Marţi, 11 decembrie 2018, 12:37)

    colu [utilizator] i-a raspuns lui cristi_an

    nu deosebesc patriotismul de nationalism.De aceea apar efecte negative.Sustin pe deplin independenta financiara,nu si cea teritoriala.Sunt din Banat.Asta pentru unii care nu inteleg dezvoltatea regionala.
   • -2 (22 voturi)    
    O lista cu conducatori CENTRALI post 1990 (Marţi, 11 decembrie 2018, 12:49)

    milcov [utilizator] i-a raspuns lui cristi_an

    Ghiciti unde sunt nascuti urmatorii:
    PSD:Miron Mitrea, IoanRus, Dincu, Vasile Puscas, Hildegard Puwak, Beniamin-Les, Ilie Sarbu, Grindeanu, Petre Daea, Androneasca, Ovidiu Branzan , Daniela Bartos etc, etc
    PDL: Boc, Falca, Igas ("Branconeru' ") , Blaga, Iacob Ritzi, Pogea, Ialomitianu, Ioan Botis, Funeriu, Leonard si Ludovic Orban, Ciolos, Achimas Cadariu, Bodog, etc , etc
    Toti Procurorii generali/ DNA: Augustin Alexa, Mircea Criste, Gheorghe Robu, Joita Tanase, Nicolae Cochinescu si fiica Anca Jurma, Ilie Botos, Kovesi, Morar, Lazar,
    Tot UDMR-ul...
    Servicii: Virgil Magureanu ( alias Imre Astalos), Talpes, Maior, Coldea, Helvig
    Ati ghicit? Transilvania si Banat! Nu-se-poate!
    Asa ca cei care se gandesc sa dea curs invrajbirilor clocite de austro-ungro-ruso-nemtalime sa se gandeasca mai bine.
    • -2 (14 voturi)    
     Altii (Marţi, 11 decembrie 2018, 13:52)

     milcov [utilizator] i-a raspuns lui milcov

     Presedinti CCR: Zegrean (CJ) Vasile Gionea (MH) Ioan Vida (HD)
     Prim ministri :Gavril Dejeu (CJ)Radu Vasile (SB) Victor Ciorbea (AB), Boc (CJ) Ciolos (SJ), Grindeanu (TM)
     • +2 (8 voturi)    
      si inca : (Marţi, 11 decembrie 2018, 16:18)

      miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui milcov

      ioan avram muresan
      decebal traian remes
    • +5 (13 voturi)    
     @milcov (Marţi, 11 decembrie 2018, 14:35)

     XtrO [utilizator] i-a raspuns lui milcov

     Si care e relevanta acestei insiruiri? Dumneavoastra ati inteles despre ce e vorba cu aceasta Alianta? Nu prea cred... In fine. Dumneavoastra cu vorba, altii cu fapta. Bravo lor!
     • 0 (8 voturi)    
      Am inteles prea bine (Marţi, 11 decembrie 2018, 15:23)

      milcov [utilizator] i-a raspuns lui XtrO

      Relevanta este pentru aia ca tine care se chinuie sa invrajbeasca transilvanenii impotriva muntenilor si moldovenilor , si invers, bagandu-le strambe cum ca ar fi fost condusi de "regateni" care i-au bagat in faliment. Eu, unul, cat am fost si mai sunt condus de oameni proveniti din Transilvania, si nu mi-a convenit , poate, cum am fost condus de unii din ei, nu am gandit niciun moment ca e din cauza ca sunt transilvaneni. Sunt romani ca si mine. In schimb, propaganda nemernica austro-ungro-rusa incearca sa invenineze inima fratilor ardeleni, cum ca au fost condusi doar de mitici. Total eronat! Am avut tot timpul , la toate nivelurile, de la sef de stat , pana la DNA reprezentanti din TOATA Romania. Faptul ca au fost dinr-o regiune sau alta, nu i-a facut nici mai buni, nici mai rai.
  • +25 (47 voturi)    
   Foarte bine (Marţi, 11 decembrie 2018, 9:30)

   2304 [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

   Sunt din Tg Mures si m-am saturat de Teleormanistan ca multi alti romani. Sa ramana p$d singur la butoane si sa-si incaseze impozite ei intre ei apoi sa si le fure, apoi sa-si dea gratieri si tot asa. Pe noi ceilalti sa ne lase in pace ca avem alte treburi
   • -21 (39 voturi)    
    chiar (Marţi, 11 decembrie 2018, 10:01)

    Point [utilizator] i-a raspuns lui 2304

    asteptam sa apara niste revoltati la comanda.
    si or sa mai apara.
    la tine-n sat nu se fura neica,numa la ragateni,nu-i asa?pai si cu impozitele de la noi,care le mananca tot ragatenii si moldovenii?ai dracului,ia sa ne mai lase,ca ne facem satu' nostru-n curte.istenem!
    cat mai e rubla papaso?

    parca primarii astia aveau niste problemute,asaaaa nu mari,doar de fatada,primul pe lista,facand din timisoara,satra tiganeasca.
   • +4 (6 voturi)    
    curge miere in TgM.. (Marţi, 11 decembrie 2018, 14:53)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui 2304

    PNL a devenit ALDE.. USL este inca la putere in Targu Mures.
  • -33 (55 voturi)    
   Vest=Boc + Falca + Robu?? Chiar au uitat? DNA?? (Marţi, 11 decembrie 2018, 9:46)

   Miky60 [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

   Adica, Nu stim cu totii ce au facut Boc + Falca + Robu cat timp era Basescu presedinte? Acum, din urmasii lui Basescu (chiar sclavii lui Basescu) au ajuns urmasii lui Bratianu? De ce nu au facut nimic cat era premier Boc, acum i-a prins dragostea de tara inainte de alegeri?
   La cat au furat Falca + Robu acum i-a gasit imacularea? Falca + Robu clientii DNA acum sunt imaculati si dau exemplu?
   Daca erau altii, mai ziceam, dar Falca si Robu? Mai ramane sa intre Blaga in circ si e gata!
   • +17 (33 voturi)    
    sunt ceva autostrazi pe acolo (Marţi, 11 decembrie 2018, 10:00)

    levierul [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

    cand crezi ca au fost facute? Daca stii ceva despre oamenii astia, du-te la DNA si fa plangere, altfel cred ca este doar propaganda pesedista care se adreseaza celor care cred in existenta unuii stat paralel.
    • -13 (31 voturi)    
     DNA chiar le-au facut dosare lui Falca si Robu (Marţi, 11 decembrie 2018, 10:50)

     Miky60 [utilizator] i-a raspuns lui levierul

     Sau ai uitat??? Chiar DNA i-a cercetat cand era Kovesi acolo. Cauta pe google daca ai venit ieri de pe luna. Daca Ardealul inseamna Boc + Falca + Robu atunci esti doar un #rezistent fara minte.
     • +17 (23 voturi)    
      fraiere (Marţi, 11 decembrie 2018, 11:15)

      levierul [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

      spune-mi care sunt acuzatiile, si daca le stii, du-te si reclama-i la parchet. Termina cu ineptiile din presa. Esti liber, gandeste si actioneaza ca atare.
   • -18 (32 voturi)    
    Si mai si rinjesc a sfidare. Pentru ca pot. (Marţi, 11 decembrie 2018, 10:19)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

    Asta e cel mai enervant.
    • +3 (7 voturi)    
     Si (Marţi, 11 decembrie 2018, 14:44)

     Rdu [utilizator] i-a raspuns lui D-or

     nici macar n-au mustata sa nu se vada!!!
   • +14 (26 voturi)    
    mda (Marţi, 11 decembrie 2018, 10:30)

    SoulSearcher [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

    tata vostru dragnea a furat de 100 ori mai mult decat boc si robu la un loc
   • +15 (23 voturi)    
    esti beat? (Marţi, 11 decembrie 2018, 11:28)

    Kosmos [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

    Boc chiar a demarat proiecte importante .
    Azi psd-ul vrea doar parteneriate public -privat ca sa poata fura .cand sunt bani de la UE -dar astia sunt mai greu de furat
 • -1 (29 voturi)    
  Ar putea intra si Bucovina cu toate frumusețile ei (Marţi, 11 decembrie 2018, 8:47)

  Entiu [utilizator]

  Ce ziceți! Ar putea intra si Bucovina cu toate frumusețile ei în această structură program?!
  De ce Bucovina încă nu are conducători elevați cu simțul dezvoltării locurilor natale și a datoriei împlinite!?
  • -3 (19 voturi)    
   Ce are de a face natura cu oamenii? (Marţi, 11 decembrie 2018, 10:57)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui Entiu

   Acolo este vorba de cultura muncii, inexistentă în regat.
 • -29 (37 voturi)    
  Piromanii out din PNL (Marţi, 11 decembrie 2018, 8:54)

  D-or [utilizator]

  Singura solutie a lui Orban este sa-i excluda din PNL. Altfel, PNL nu va mai lua nici un vot ever.
 • -30 (38 voturi)    
  trei cuvinte: ha, ha, ha (Marţi, 11 decembrie 2018, 8:55)

  beeeeeenar [utilizator]

  baietii astia parc-ar fi fost plecati pe Luna si s-au intors de curand
  • -14 (24 voturi)    
   cam asa ceva (Marţi, 11 decembrie 2018, 9:55)

   noi2013 [utilizator] i-a raspuns lui beeeeeenar

   Plus ca vin cu aceleasi obiective nerealizabile in speranta ca in perioada 2020-2027 mai sunt primari si vor atrage fonduri direct de la Bruxelles.

   Sa le atraga mai intai pe astea de pana in 2020 ...

   Totul e imagine si spoiala
 • +35 (41 voturi)    
  Sa ne imaginam ca tara e un autocar (Marţi, 11 decembrie 2018, 9:14)

  rov [utilizator]

  al carui pasageri suntem noi cetatenii.
  Pai cand vezi pe cei pusi sa-l intretina fura piesele in interes propriu, fura din motorina si mai pun si PE CEL MAI PROST SOFER SA-L CONDUCA, ce sa faci?
  Ori te dai jos din autocar, ori te pui cu bata pe cei ce-l conduc...
  • -3 (5 voturi)    
   Comment sters de user (Marţi, 11 decembrie 2018, 17:17)

   Reticentul [anonim] i-a raspuns lui rov

 • -26 (32 voturi)    
  despre (Marţi, 11 decembrie 2018, 9:23)

  costelo999 [utilizator]

  un mare fis, daca erau de la consiliul judetean mai intelegeam, dar doar orasele ? putere mica, finante mici, areal mic
  • +10 (14 voturi)    
   si vulpea la a zis la fel (Marţi, 11 decembrie 2018, 11:28)

   Kosmos [utilizator] i-a raspuns lui costelo999

   inainte sa ajunga la struguri
 • -7 (23 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 11 decembrie 2018, 9:31)

  [anonim]

  • +3 (5 voturi)    
   pt. 1 (Marţi, 11 decembrie 2018, 14:05)

   stupidu [utilizator] i-a raspuns lui

   brasov ar putea sa faca aceeasi treaba cu sf. gheorghe + sibiu
  • -1 (5 voturi)    
   Iasiul trebuie sa fie intr-o alianta Nordului (Marţi, 11 decembrie 2018, 14:52)

   Habermas [utilizator] i-a raspuns lui

   in acest moment. Sau Nordului-Vestului. Practc traseul trenului Iasi-Timisoara. Asocierile mai trebuie sa aiba si sens. Galati si Braila trebuie merg impreuna cu Tulcea si Constanta. Abia mai tarziu se pot lega si de Iasi. In mod logic, Bacaul se leaga bine de Roman - Pascani - Suceava-Botosani, care s-ar suprapune (si ar extinde) gruparea Iasi-Tg Mures - Cluj - Oradea.

   Partea de Nord a Moldovei este legata logic si functional de Transilvania, nu de Galati-Braila.
   • +1 (1 vot)    
    PS. (Marţi, 11 decembrie 2018, 19:56)

    Habermas [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

    Galati-Braila, cred, ar trebui sa se lege tot de Transilvania, via Oituz sa zicem, intr-un aliniament strategic "de vis" (as spune eu) care ar duce de la Timisoara la Sibiu - Brasov - Galati/Braila, traversand muntii prin Intorsura Buzaului / Targu Secuiesc si Buzau si connectand Gurile Dunarii cu Transilvania. Ar fi mai folositor pentru Galati/Braila si pentru sudul Transilvaniei. Ulterior se poate face si legtura Iasi - Galati via Vaslui/Barlad.
 • -16 (38 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 11 decembrie 2018, 9:37)

  [anonim]

  • +2 (10 voturi)    
   Statele nationale <> europa unita (Marţi, 11 decembrie 2018, 10:37)

   mpi [utilizator] i-a raspuns lui

   Spu prostii. Statele nationale sunt principalul obstacol in calea europei unite. O europa formata din entitati mici va fi intotdeauna mai unita decat o europa formata din entitati mari unde sunt si interese puternice. Nu spun ca este bine sau rau intr-un fel.
   • -5 (9 voturi)    
    "Uniune" implica existenta elementelor distincte (Marţi, 11 decembrie 2018, 11:25)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui mpi

    Uniune <> Unicitate
  • -8 (12 voturi)    
   Re KTerinca (Marţi, 11 decembrie 2018, 10:53)

   eugen6215 [utilizator] i-a raspuns lui

   Total de acord, ne intorcem in secolul 18!
   • +3 (5 voturi)    
    Pai cam suntem (Marţi, 11 decembrie 2018, 14:58)

    Rdu [utilizator] i-a raspuns lui eugen6215

    in perioada fanariota...dupa nivelul administratiei si serviciilor publice, civilizatiei (cel putin comparativ cu alte state din UE)...doar ca numele n-ar mai trebui sa vina de la Fanar...
  • +4 (6 voturi)    
   daca a inceput (Marţi, 11 decembrie 2018, 11:29)

   Kosmos [utilizator] i-a raspuns lui

   inseamna ca e ceva defect la centru. la noi oricum stim ca e ceva defect la Bucuresti cu psd -ul la putere
  • +9 (15 voturi)    
   Comment sters de user (Marţi, 11 decembrie 2018, 12:21)

   andipetre [anonim] i-a raspuns lui

 • -13 (37 voturi)    
  Autonomia locala naste monstri. Si nu-i poti opri (Marţi, 11 decembrie 2018, 9:44)

  D-or [utilizator]

  Riscul e prea mare. Primarii si consilierii nu pot fi opriti. Pot teroriza orasele. Pot face ce vor.
  Exemple sunt destule.
  Ginditi-va doar la orasele lasate fara termoficare in beneficiul firmelor de instalatii si creditare si al baietilor smecheri din energie.
  • +21 (37 voturi)    
   votul tau naste monstrii (Marţi, 11 decembrie 2018, 10:02)

   levierul [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   votezi PSD dar vrei ca Romania sa o duca bine? Esti prost?
   • -15 (25 voturi)    
    tipic (Marţi, 11 decembrie 2018, 11:02)

    noi2013 [utilizator] i-a raspuns lui levierul

    Cine nu e cu noi, e impotriva noastra.... in mintea cea vivace a romanului, daca te gandesti putin la prostiile pe care le fac si altii in afara de PSD esti obligatoriu PSD-ist.

    Acum cativa ani toti il injurau pe Boc ca pe Dragnea acum. Avem alt dusman de clasa, Boc e Fat -Frumos.

    Oameni buni, daca vreti altceva in Romania ganditi ce fac bine sau prost si unii si altii, altfel se alege praful.....
    • +18 (26 voturi)    
     cei care il injurau pe Boc (Marţi, 11 decembrie 2018, 11:19)

     levierul [utilizator] i-a raspuns lui noi2013

     sunt cei care il pupa in dos pe Dragnea astazi. Aceeasi. Boc a fost votat primar la Cluj Napoca. Boc a fost injurat mereu de cei care au mancat excremente de la antene, dar a fost cel mai bun prim miinistru al Romaniei. Boc mergea pe teren in 4m de zapada pe viscol, Dragnea si Ponta erau carati de jandarmi in barca ca sa nu intre in apa de 20 cm.
     • -6 (14 voturi)    
      da da da (Marţi, 11 decembrie 2018, 13:13)

      Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui levierul

      boc si ministresa udrea, ca nu nu mai amintesc de alte sugative pedeliste
    • +2 (10 voturi)    
     desteptule si frumosule care esti (Marţi, 11 decembrie 2018, 15:59)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui noi2013

     Boc era injurat fiindca a taiat niste salarii in plina criza mondiala
     Dragnea e injurat desi a marit salarii si pensii.
     Pricepe neuronul tau unic diferenta?
     • -3 (11 voturi)    
      dar neuronul tau (Marţi, 11 decembrie 2018, 16:34)

      miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

      unic si anesteziat pricepe ca pe boc l-a injurat o tara intreaga ptr taierea pensiilor si a salariilor
      intr-o inchipuita criza globala -de fapt una basesciana ,disponibilizand bani ptr para-ndarat de la restituiri ,pe cand pe dragnea il injurati voi ,o mana de hateri ,platiti de soros si multnationale !
  • -3 (23 voturi)    
   Braila, Galati, Bucuresti... (Marţi, 11 decembrie 2018, 10:07)

   ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   nu sunt in "zone separatiste", profund national-comuniste, unde discursul anti-occident prinde ca betonul in groapa comuna.
   Si am vazut ca probleme sunt garla, la propriu.

   O tara care si-a exterminat, prin proprii conducatori, rusofoni si rusofili imputiti, propria elita unionista, si care mai indrazneste sa serbeze centenarul d ela unire, nu trebuie sa mai fie intreaga.
   Avem alte tari.
   • -4 (14 voturi)    
    Cine pe cine a exterminat? (Marţi, 11 decembrie 2018, 11:13)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui ruskimushki

    Si ce-are a face cu unitatea nationala?

    Strabunicul meu, taran, a murit la Marasesti, lor, eroilor, le datoram totul.

    Asa ca las-o mai moale cu "elitele", ca nu faceau nimic ele fara jertfa romanilor.

    Bine ca "aveti si alte tari".
    • 0 (4 voturi)    
     Nu avem "si" (Marţi, 11 decembrie 2018, 15:14)

     ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui D-or

     avem altele. Ce nu pricepi, cine pe cine a exterminat ? Are a face taticule, tu dai mana cu ala care-ti extermina familia pe doua generatii ?
     • +1 (3 voturi)    
      Chiar nu pricep. Explica amenintarile (Marţi, 11 decembrie 2018, 16:57)

      D-or [utilizator] i-a raspuns lui ruskimushki

      Care familie, care generatii.

      De ce Romania "nu trebuie sa fie intreaga"?

      Trebuie sa-i ceara voie familiei tale? Ii datoreaza ceva?
      Si familia mea a luptat in ambele razboaie mondiale. Barbatii au murit pe front, o parte dintre copii au murit in timpul foametei.
      Spui ca familia mea e mai putin importanta decit familia ta?

      Eu, cel de azi, nu-ti datorez nimic tie, cel de azi.
      • 0 (0 voturi)    
       E simplu ceea ce am scris (Miercuri, 12 decembrie 2018, 11:20)

       ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui D-or

       si ai inteles doar ceea ce ai vrut sa intelegi.
      • 0 (0 voturi)    
       Te contrazici in mod stralucit (Miercuri, 12 decembrie 2018, 11:26)

       ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui D-or

       daca nu ne datoram nimic unii altora, ce nevoie mai avem unii de banul altora, jupuit de o entitate abstracta, statul roman, dijmuit de partidul unic criminal, samd.

       De ce sa nu plecam, frumusel, cei care mai gandesc, si care nu mai datoreaza astazi absolut nimic unor oameni morti de un secol, ai caror urmasi au fost omorati incet de ideologia criminala de sorginte comunista, si care n-au miscat un deget atunci cand li s-a macelarit conducerea.

       Ramai tu sa-ti plangi mortii.
  • 0 (16 voturi)    
   Spre deosebire de jaful numit termoficare, (Marţi, 11 decembrie 2018, 10:16)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   organizat în beneficiul primarului și al câtorva acoliți de-ai lui, corect?

   Trebuie talent de activist pentru a ajunge la ”beneficiul firmelor de instalații și creditare”. Comunismul n-a murit în România, el naște în continuare monștri.
  • +4 (12 voturi)    
   ganditi-va ca sunteti impotriva valului (Marţi, 11 decembrie 2018, 11:25)

   Kosmos [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Izolarea blocurilor si centralele de bloc sau apartament sunt mai eficinete si ar elimina pierderile pe o retea veche a agentului terminc..
   Calculele psd-istilor sunt clare. CET-urile sunt oaze de voturi ..din pacate sunt o parte a trecutului care trebuie sa dispara cum de altfel si psd-ul
   • -3 (13 voturi)    
    Valul e gresit. (Marţi, 11 decembrie 2018, 13:00)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

    La Galati, aburul era gratis sau aproape gratis de la SIDEX, fiind produs secundar al acestuia.

    Termoizolarea exterioara distruge in timp (20-30ani) armatura metalica prin condens. Si e inflamabila.

    Centralele de apartament nu sunt eficiente pentru suprafete atit de mici.

    Sistemele de termoficare nu au fost sustinute de PSD, ci au fost inchise de primarii si consilierii lor.

    CET-urile vor fi folosite de baietii smecheri pt producerea energiei electrice din pacura.
    • +5 (7 voturi)    
     Gogule ai mari probleme (Marţi, 11 decembrie 2018, 16:03)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui D-or

     Aburul o fi el gratis sau aproape gratis dar transportul si distributia lui costa.
     Chestia cu CET-urile folosite de baietii destepti pt producerea energiei electrice din pacura e din putul gandirii.
     • -1 (3 voturi)    
      CET-urile din Bucuresti, Galati, Breaza (Marţi, 11 decembrie 2018, 16:34)

      D-or [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

      pot produce energie electrica folosind gaz metan sau pacura. Bineinteles ca e mai rentabil pe pacura, chiar daca polueaza.
      Si bineinteles ca e mai rentabil sa produca electricitate decit agent termic.

      O cota din profit ramine la autoritatea locala, deci e direct interesata sa inchida termoficarea.

      Dar nu-si reduce si impozitul sau taxele locale, desi nu mai asigura toate serviciile urbane. Ceea ce nu e corect.

      De exemplu, eu aveam in Galati un apartament cu tot ce implica aceasta: apa, energie, canalizare, caldura, urbanizare, nu un numar de pereti aiurea in cimp.
    • +3 (3 voturi)    
     Eficiența centralelor de apartament e alta (Marţi, 11 decembrie 2018, 16:27)

     Harald [utilizator] i-a raspuns lui D-or

     Ele funcționează numai atunci când este necesar. Dacă îți trebuie apă caldă timp de o oră, centrala funcționează acea oră, nu stau toate conductele din oraș pline cu apă caldă toată vara.

     Și cu căldura e la fel, când eram în România apăreau mereu perioade reci în care nu era dat drumul la căldură sau perioade calde în care și caloriferele frigeau, de trebuia să stai cu geamurile deschise.

     Centrala de apartament funcționează doar când e nevoie de ea, în asta constă eficiența, nu în randamentul tehnologic. Trenurile care aduceau cărbune la CET le-ai pus la socoteală în ”eficiența” ta?
  • +3 (9 voturi)    
   Comment sters de user (Marţi, 11 decembrie 2018, 11:51)

   andipetre [anonim] i-a raspuns lui D-or

 • -14 (22 voturi)    
  aici s-a transmis un semnal puternic... (Marţi, 11 decembrie 2018, 9:57)

  demaGOGU [utilizator]

  ...direct de la hegemonul european!

  cimishorenii, vezi ardelenii sunt prea inceti ptr a gandi o asemenea miscare cu bataie extrem de lunga.
 • +14 (22 voturi)    
  Vest si Est (Marţi, 11 decembrie 2018, 10:21)

  florinos [utilizator]

  În timp ce Vestul se unește și anunță proiecte europene, in Estul condus de PSD este invers, Bacăul pune bețe în roate Iași-ului și Autostrăzii Iași Tg. Mureș pentru a se realiza un drum express de la Bacau la Brasov, adică care pleacă de nicăieri si ajunge tot intr-o zona care nu are autostrăzi.

  Moldova, nu-i așa că și voi v-ați săturat de politicienii care promit marea cu sarea la alegeri si când ajung la putere voteaza impotriva voastră cum au făcut deputații PSD Iași când au votat impotriva Autostrăzii Moldovei in frunte cu Camelia Gavrilă.
  • -5 (7 voturi)    
   Da, dar este mai rentabilă economic. (Marţi, 11 decembrie 2018, 11:06)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui florinos

   Și este în altă categorie, nu-i autostradă.
 • +15 (19 voturi)    
  deci se poate si fara autonomie teritoriala (Marţi, 11 decembrie 2018, 10:58)

  bigbrother [utilizator]

  asta aviz pentru UDMR: "De aceea, Conferinţa Regională pentru Administraţie Locală a UDMR consideră ca sarcină primordială a sa unirea administraţiilor locale din Ţinutul Secuiesc, Partium şi din zonele de diasporă pentru asigurarea dezvoltării raţionale şi coordonate şi asigurarea dezvoltării durabile." (sursa: mediafax)

  Este un pas spre normalitate, spre descentralizare, spre a scapa de deciziile lui borfas. Este un pas care ar trebui facut de orice primar care isi doreste sa nu mai depinda de gusterii de la guvernare. Va aduceti aminte cati primari au fugit la PSD cand le-au fost promise fonduri? De-a valma s-au ingramadit ca mustele la..uitand de doctrina politica si mai ales, dand la o parte orice alta modalitate de a atrage fonduri pentru primariile lor. Va aduceti aminte ce se intampla cu multe primarii din tara? Au ramas fara fonduri dupa ce si-au crescut salariile ca nesimtitii. De investitii nici vorba..

  Nu le va fi usor celor 4 (posibil 5 sau mai multi) din aceasta alianta sa razbeasca. Sunt sigur ca PSD va pune bete in roate in stil mare, ma astept inclusiv la schimbari legislative importante. Dar zarurile sunt aruncate si doar cine nu vrea nu intelege ca PSD n-a fost si nu este la guvernare pentru binele oamenilor ci pentru binele partidului si in special pentru binele lui Dragnea.
  • -15 (19 voturi)    
   goood (Marţi, 11 decembrie 2018, 11:13)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui bigbrother

   deci putem sa ne autonomizam si mai si daca vine un guvern "progresist" care ne baga pe gat colorati mulsimi si scuteste multinationalele de impozite?
   • +13 (15 voturi)    
    Esti aceeasi sluga pro-rusa (Marţi, 11 decembrie 2018, 11:35)

    emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui srpc

    cu aceleasi mesaje putiniste direct de la fabrica de troli din St. Petersburg, orasul care e intr-o mlastina, si la propriu si la figurat.
 • -12 (22 voturi)    
  regiuni de dezvoltare (Marţi, 11 decembrie 2018, 11:05)

  noi2013 [utilizator]

  De ce nu fac nimic in regiunile actuale de dezvoltare care beneficiaza de proiecte europene dedicate?

  Pentru ca e de munca, pe cand aliantele sunt pt poze la ziar si campanie electorala?!

  Sa faca alianta cu toti primarii, nu numai cu 4 ametiti PNL in incercarea de a mai da partidul cu o vopsea ... ca oricum la vremuri noi, tot noi
  • +15 (17 voturi)    
   Esti aici sa dezinformezi, (Marţi, 11 decembrie 2018, 11:34)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui noi2013

   probabil PSD e suparat ca in Romania sunt cateva orase unde chiar vor sa se dezvolte si sa creasca nivelul de trai.

   Ceea ce e o amenintare pentru PSD, care vrea sa tina tara in saracie, astfel incat oamenii sa fie controlabili de partid.
   • +5 (5 voturi)    
    mai mult, PSD s-a suparat rau de tot (Marţi, 11 decembrie 2018, 16:54)

    revo [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

    chiar pe primarul psd-ist din Ciugud, Alba, ca a demonstrat ca se poate face treaba cu fondurile europene, si l-a dat afara din partid!
    Cica, nu esti de-al nostru! Nenorocitule! Ne sabotezi! Dai exemplu negativ!
    N-ai furat din fondurile europene, nu le-ai impartit frateste: 20% tu, 70% partidul si sefimea PSD-ista, 10% comuna - marsi afara!
  • +13 (13 voturi)    
   Comment sters de user (Marţi, 11 decembrie 2018, 12:25)

   andipetre [anonim] i-a raspuns lui noi2013

  • +6 (6 voturi)    
   ... (Marţi, 11 decembrie 2018, 13:28)

   John.Doe [utilizator] i-a raspuns lui noi2013

   Ai citit articolul si nu ai inteles nimic? Asa iti dai seama ca esti analfabet functional.
 • +17 (23 voturi)    
  daca nu-s doar vorbe... (Marţi, 11 decembrie 2018, 11:22)

  Itsoc [utilizator]

  ...o astfel de Alianta care ar dezvolta Vestul nu doar ca ar face romanii sa migreze in interiorul tarii (catre Ardeal) dar i-ar determina si pe cei din afara sa se intoarca in Ardeal.
  In fond, daca orasele astea inca mici se devolta durabil. Fara constructii haotice, cartiere bine legate in afara orasului si crestere economica, cu 1500 de euro la Cluj sau in Arad traiesti infinit mai bine decat cu 3500 de euro la Paris.

  Sper sa nu fie doar vorbe si baietii sa se miste cu talent caci in 5 ani ar fi deja o revolutie sociala in interiorul Romaniei, bucurestiul si alte sate din sud ramanand la coada vacii din toate punctele de vedere. Ceea ce de altfel le si doresc...
 • +16 (18 voturi)    
  Comment sters de user (Marţi, 11 decembrie 2018, 11:35)

  andipetre [anonim]

  • +2 (2 voturi)    
   sunt trei categorii: (Marţi, 11 decembrie 2018, 21:05)

   rov [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

   1. saraci cu duhul
   2. manipulati de televiziuni interesate in lipsa unui CNA romanesc autentic..
   3. postaci rrusi platiti banii proveniti din resursele planetare situate pe teritoriul stapanit de cea mai prosta organiztie statala...rUSIA
   • +1 (1 vot)    
    Dar proportiile?! (Miercuri, 12 decembrie 2018, 13:55)

    Sunt_nimic! [utilizator] i-a raspuns lui rov

    Corect spus, dar trebuiau precizate si proportiile, cati sunt din fiecare categorie!
    Trolii kaghebisti sunt foarte activi, dar NU sunt cei mai numerosi, majoritatea comentariilor sunt "de buna credinta", oameni convinsi ca daca te-ai saturat de hotiile lui Daddy, se cheam ca vrei sa faci bucati Romania, ca esti vandut ungurilor!
    Si da, este si frustrare si ura, cum sa iti convina cand vezi ca vecinul o duce mai bine?!
    Actioneaza ferm principiul SA MOARA SI CAPRA VECINULUI!
 • +13 (17 voturi)    
  cum recunosti o idee buna? (Marţi, 11 decembrie 2018, 14:07)

  levierul [utilizator]

  Simplui. Toti idiotii se aliaza impotriva ei.
 • +11 (13 voturi)    
  O fi tampenie, dar la popor tine! (Marţi, 11 decembrie 2018, 14:10)

  Sunt_nimic! [utilizator]

  "Despre acuzațiile de „rupere” a României: O tâmpenie"

  sigur ca da, numai ca telespectatorii Latrinelor vad cu totul altfel lucruile. Sa vedeti cu or sa strige "Jos Ardealul!" sau "Moarte pentru Cluj si Oradea!"
  • -1 (1 vot)    
   De ce sa cred eu (Miercuri, 12 decembrie 2018, 13:45)

   ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui Sunt_nimic!

   ca agenti kremlinului criminal lucreaza doar la Bucuresti, iar nu si la Cluj, Oradea, Timisoara ? Tara asta tot timpul le-a stat in cale, ca un ghimpe. Orice Tehnica este buna. Controland o parte din birocratia bruxelleza, daca nu chiar toata, controland coruptia romaneasca, pot usor diviza, creand mereu noi si noi probleme si noi si noi solutii.
   Cum ar fi asta cu vestul.
   Suna frumos.
   Dar care e finalitatea ? Va arata Vestul altfel ? Nu va amagiti.
   • 0 (0 voturi)    
    Perfect adevarat! (Miercuri, 12 decembrie 2018, 17:06)

    Sunt_nimic! [utilizator] i-a raspuns lui ruskimushki

    Nu nu sunt de loc de accord cu resemnarea pesmista:

    "Va arata Vestul altfel ? Nu va amagiti."

    Dar ai 100% dreptate cu partea de la inceput!!!

    "De ce sa cred ca agenti kremlinului criminal lucreaza doar la Bucuresti, iar nu si la Cluj, Oradea, Timisoara ? Tara asta tot timpul le-a stat in cale, ca un ghimpe"

    CORECT!
 • +13 (13 voturi)    
  Fara discutii despre independenta, secesiune, samd (Marţi, 11 decembrie 2018, 14:53)

  CHS [utilizator]

  Alianta vestului este un raspuns normal la gestionarea tot mai proasta (a se citi "deturnarea spre interes propriu") a tuturor resurselor de orice fel de catre alesii nostri din Guvern/Parlament.

  Faptul ca orasele din Vest vor sa se ocupe mai mult de soarta proprie si sa reduca din aceasta "dependenta" de Capitala nu este un semn al dorintei de secesiune.

  Este un semn de normalitate. Toate tarile mai putin dezvoltate au un lucru in comun, acestea au un singur mega-oras, disproportional ca influenta (de exemplu Bucuresti, Bangkok, etc) iar restul tarii depinde de el. Tarile mai dezvoltate insa, au multe regiuni/orase cu influenta similara (exemplu Elvetia: Zurich/Geneva/BernaBasel/etc), adevarate motoare ale culturii si economiei.

  Aceasta initiativa, mai degraba decat sa inspire discutii despre independenta vestului tarii, ar trebui sa fie vazuta ca un semn de dezvoltare a tarii.

  Putem doar sa speram ca nu va ramane doar o initiativa si ca macar jumatate din proiecte vor fi puse in practica.
 • +9 (15 voturi)    
  Falimentul Bucurestiului (Marţi, 11 decembrie 2018, 15:09)

  buncrestin [utilizator]

  Orasul Bucuresti care printr-o conjunctura istorica a ajuns capitala a tarii si sediu al institutiilor statului roman, nu este capabiul sa se gestioneze in propriile limite adminsitrative, ce sa mai vorbim despre restul tarii sau a unor zone care au facut parte secole de-a randul de Europa centrala.
  • +1 (1 vot)    
   Sa nu uitam totusi (Miercuri, 12 decembrie 2018, 13:37)

   ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui buncrestin

   ce s-a intamplat in acele zone: maghiarizare si convertiri religioase fortate, colonizari masive, purificare etnica, felurite crime inutile, datul cu tunul in biserici, samd.
   Civilizatia materiala nu adduce intotdeauna cu ea civilizatia spirituala - exemple sunt destule.
 • +4 (10 voturi)    
  ... (Marţi, 11 decembrie 2018, 15:50)

  John.Doe [utilizator]

  Fi atent ce de suparati si de-ncordati pe aici. Ce ar trebui sa faca Ardealul? Sa fie hot ca cei din sud sau lenes ca cei din est?
  • +8 (14 voturi)    
   Cei din Est nu sunt leneși din contra sunt harnici (Marţi, 11 decembrie 2018, 16:33)

   Entiu [utilizator] i-a raspuns lui John.Doe

   Cei din Est nu sunt leneși, din contra sunt harnici, dar nu au cu ce și nici putere sa se dezvolte.
   Totdeauna Bucovina, Moldova au fost lasate subdezvoltate.
   Pentru România prioritate zero au avut-o Sudi-stii. Vezi autostrăzile si legaturile pentru distractie la mare si munte din jurul capitalei- și nu numai.
   România este doar a unora care dau mai tare din gură, și, se sprijina la cascaval!
   Rușine că nu găsim și nu avem conducatori care să fie cu țara.
   • +3 (3 voturi)    
    dracnea si pezede distrug Romania (Marţi, 11 decembrie 2018, 21:06)

    rov [utilizator] i-a raspuns lui Entiu

    .
   • +1 (1 vot)    
    De vazut cum trollul john.doe (Miercuri, 12 decembrie 2018, 13:39)

    ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui Entiu

    se crede o autoritate in domeniu, oricare ar fi acel domeniu.
    Pune-l pe puturosul de postac sa citeasca o carte sau sa redacteze o dizertatie, sa vedem, ies mai mult de doua propozitii, si alea varza a la Cluj ?
  • +3 (5 voturi)    
   De une ai scos chestia (Marţi, 11 decembrie 2018, 19:34)

   Habermas [utilizator] i-a raspuns lui John.Doe

   "lenes ca cei din est"? In mod clar nu cunosti "estul". Si de fapt care "est", Moldova este cea mai nordica provincie a Romaniei, si geografic si cultural.

   Lenes esti tu, ca vorbesti fara sa te "obosesti" sa te informezi si sa intelegi ce sa intampla inainte sa te exprimi pe un anumit subiect.
   • 0 (2 voturi)    
    ... (Miercuri, 12 decembrie 2018, 11:54)

    John.Doe [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

    Ii normal ca pt. un moldovean, moldovenii sa fie harnici. Pt. standardul ardelenesc, moldovenii sunt lenesi.
    • +1 (1 vot)    
     Ca unul nascut in Iasi (Miercuri, 12 decembrie 2018, 13:32)

     ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui John.Doe

     consider ca este de o crasa idiotenie ceea ce ai scris.
     Ardelenii sunt cel putin la fel de imbecili ca si moldovenii, arareori fiind mai jos la puturosenie, rautate, viclenie, murdarie morala si fizica, ma rog, e Romania. Insa, precum sublinia un tovaras, mai sus, asa e: ce am eu in comun cu altul ?
     Aia care (mai) gandesc pleaca si-i lasa pe ardeleni, de pilda, in bogata lor traditie de buda in curte.
 • +1 (9 voturi)    
  normal (Marţi, 11 decembrie 2018, 18:05)

  costelm [utilizator]

  decat in alianta cu miticii din sud, evident ca e mai profitabila o alianta a vestului
  macar scapa de javrele de dambovita si de teleorman
  tot e un castig


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by