Informația pe scurt:
- Principalul obiectiv - atragerea de fonduri europene direct de la Bruxelles, în următorul exercițiu bugetar 2020-2027
- Primele proiecte concrete: drum de 110 km, în regim de autostradă, între Oradea și Arad, și modernizarea liniei de cale ferată Oradea-Arad
- Asociația ar putea pune România pe harta proiectul Trans Carpatia, ruta care îli propune să lege Polonia de Serbia
- Despre acuzațiile de „rupere” a României: O tâmpenie
Următorul pas pentru constituirea Alianței Vestului este aprobarea în Consiliile locale a unor hotărâri pentru aderarea fiecărui oraș la această formă de organizare, apoi constituirea unei Asociații de Dezvoltare Interregională, termenul fiind primul trimestru din 2019, a declarat Ilie Bolojan, primarul orașului Oradea, pentru HotNews.ro. Această asociație va atrage fonduri europene direct de la Bruxelles pentru proiecte care vizează dezvoltarea zonei. Două exemple: un drum de 110 km, în regim de autostradă, între Oradea și Arad și modernizarea liniei de cale ferată Oradea-Arad. Ilie Bolojan a declarat că alianța dorește, prin atragerea de fonduri europene și creșterea prosperității în zonă, să devină o alternativă pentru românii care doresc să plece din țară.
În ceea ce privește acuzațiile că alianța dorește să ”rupă România”, primarii spun că acestea sunt nefondate, în România existând deja un astfel de mecanism de finanțare europeană, în Delta Dunării. În plus, majoritatea țărilor europene au astfel de mecanisme.
”Noi trebuie să constituim o asociere între cele patru orașe. Vom face o Asociație de Dezvoltare Interregională, fiindcă noi facem parte din două regiuni. Aceasta este forma juridică sub care vom funcționa. În primul trimestru al anului următor vom finaliza această formă juridică”, a declarat Bolojan.
Principalul obiectiv al Alianței Vestului este ca în următorul exercițiu bugetar regiunea să atragă fonduri europene direct de la Bruxelles. Ilie Bolojan spune că în majoritatea țărilor europene deja se întâmplă asta, iar în România avem deja un exemplu - Delta Dunării.
”Unul din obiectivele noastre este ca în exercițiul viitor de programare europeană, 2020-2027, o parte din fondurile europene destinate României să fie administrate descentralizat. Asta se întâmplă cu excepția României și a 1-2 țări din Estul Europei, în toate celelalte regiuni din Europa. De exemplu în Polonia, o țară care a avut un succes important în absorbția de fonduri europene, absorbția se face într-o formă descentralizată. Asta înseamnă că noi dorim să venim cu o propunere de investiție teritorială integrată, deci un pachet de investiții între cele 4 orașe și zonele noastre metropolitane”, a declarat Ilie Bolojan.
Acesta a explicat că o astfel de formulă funcționează deja în România - Delta Dunării.
„ Așa cum Delta Dunării în actualul exercițiu financiar a avut un astfel de instrument și o sumă dedicată, așa dorim ca în perioada următoare acestei grupări să-i fie dedicate o sumă. Dar nu numai acestei grupări, se poate asocia de exemplu Galațiul cu Brăila și ar fi și ei o comunitate de 450.000 de locuitori, sau alte orașe. Am făcut această alianță deoarece aveam nevoie de o entitate juridică să propună aceste chestiuni. Nimeni nu îți dă bani să-i gestionezi dacă nu ai o asociere de genul acesta si nu probezi că instituțional ești în măsură să gestionezi astfel de finanțări. De exemplu, pentru a derula fonduri europene pentru gestionarea deșeurilor s-au făcut asocieri în fiecare județ. Pentru a extinde rețelele de apă și canal s-au făcut asocieri. Noi am pus în practică ceva care funcționează deja, diferența este că asta este la o amplitudine mai mare, noi suntem 4 orașe mari, care cumulat au 1,5 milioane de locuitori”, a explicat Bolojan.
”Dorim această parte cu accesarea fondurilor europene, pentru o circulație mai bună între orașele noastre, o circulație mai bună în orașe și în zona metropolitană. Va veni exercițiul viitor de programare. Suntem interesați ca pe POIM să includem niște proiecte care rezolvă conectarea României în sistemul european de transport. Pe partea, de exemplu, de circulație rutieră, proiectul Trans Carpatia, care pleacă din Polonia, din zona de Nord și coboară până înspre Belgrad. Există două posibilități, ca acest coridor de transport să treacă și prin România, dacă facem ce trebuie, sau să treacă prin Ungaria. Și toate coridoarele de transport din zona Est - Europeană trec prin Ungaria. Practic noi propunem să există să existe un drum de 110 km în regim de autostradă, sau drum expres, așa cum va rezulta din calcule, între Oradea și Arad, ceea ce face ca acest coridor de traversare a Europei de la Nord la Sud să devină viabil. În felul acesta nu se rezolvă doar conectarea mai bună între orașele noastre ci și postarea României pe acest coridor de transport european”, a arătat Bolojan.
Ilie Bolojan a precizat că un alt proiect este legat de căile ferate. În prezent, Aradul si Timișoara sunt conectate printr-o linie electrificată iar linia Oradea - Cluj urmează să fie electrificată și reabilitată până în 2022.
„Deci vom avea o linie de tren reabilitată și electrificată care este întreruptă de un tronson Oradea-Arad, neelectrificat și nemodernizat. Trebuie să schimbi locomotivele, se pierde timp fiindcă se merge cu viteză mică, ceea ce face ca traseele rutiere să fie aglomerate. Noi am propus ca și această linie să fie introdusă în POIM 2020-2027 și în felul acesta, cu o viteză de aproximativ 100 km/oră, în 3 ore să vii din Timișoara până în Cluj”, a explicat Bolojan.
Alte obiective sunt atragerea investitorilor străini și realizarea unui schimb de bune practici.
„Această grupare are și rolul de a fi mai atractivă pentru investiții. Una este să știi că există o inter-conectare între patru mase de populație și alta să știi că se ajunge foarte greu dintr-o parte în alta, prin urmare o investiție străină, dacă nu conectăm aceste 4 orașe, va avea șase mai mari să se localizeze în Ungaria, Polonia. Vrem să facem un schimb de bune practici. Fiecare oraș are lucruri pe care le-a făcut mai bine. Vă dați seama ce înseamnă să adunăm toate formulele de digitalizare, îi punem pe specialiști să analizeze și le multiplicăm imediat în toate orașele. Astfel multe lucruri vor fi rezolvate mult mai repede”, a mai spus Bolojan.
Două-treimi dintre românii care vor să migreze vizează interiorul României
Cu ajutorul fondurilor europene și a schimbului de experiență între cele patru orașe, zona va deveni mai prosperă și va oferi o alternativă românilor care doresc să plece din țară, este de părere Ilie Bolojan.
”Există niște studii făcute de Banca Mondială pe partea de migrație, au făcut sondaje în țară unde vor românii să se deplaseze, ce vor să facă. O parte dintre cei care vor să migreze, două treimi, vor să migreze în interiorul României. Noi dorim ca această grupare să fie un loc unde dacă ai mai multe șanse, mai multe variante de a te realiza, românii care vor să plece din țară, dacă vor să plece din anumite zone care nu se dezvoltă, prefer să se mute aici. Dacă nu le oferim nici în România 10-15 locuri unde să meargă lucrurile mai bine, pleacă din țară și jumătate nu se mai întorc”, a declarat Ilie Bolojan.
”Așa cum am declarat încă de la lansarea alianței în formula inițială, ca Patrulaterala Vestului, ceea ce dorim noi, cei patru primari ai orașelor Timișoara, Arad, Oradea și Cluj-Napoca este să creăm un for-cadru pentru schimburi de idei și de experiență între noi și între administrațiile publice locale pe care le conducem, pentru adoptare de poziții comune pe diverse teme și mai ales pentru cooperare pe proiecte mari, în primul rând pe proiecte vizând mai buna conectivitate între orașele noastre, precum și între ele și restul țării -evident: țării noastre, România!-, dar și în domeniile cultură, educație, sănătate, turism, sport, securitate și dezvoltare, în sens larg. Vizăm accesarea de fonduri pentru proiectele de interes pentru comunitățile noastre, din toate sursele la îndemână: bugetul statului român, bugetul Uniunii Europene - țintit atât prin organismele guvernamentale românești, cât și direct prin structuri de la Bruxelles-, etc”, a declarat pentru HotNews.ro și Nicolae Robu, primarul orașului Timișoara.
În ceea ce privește acuzațiile că această alianță dorește să ”rupă România”, primarii spun că este o „tâmpenie.”
- ”Este o tâmpenie totală. Nu are nicio legătură cu partea de segregare teritorială. Există o realitate că în exercițiul financiar trecut am pierdut ca țară 1,5 miliarde de euro, dintre care cea mai mare parte pe transporturi. Dacă am fi avut la Ministerul Transporturilor conduceri stabile, oameni profesioniști, ar fi fost gata autostrada Transilvania, între Cluj și Oradea, ipotetic vorbind, cam atât costă. Sigur, ea nu era prinsă, dar în echivalent asta ar fi însemnat, încă 150 de km de autostradă în România, pe care i-am pierdut prostește. Nu vrem să se piardă acești bani, iar noi am dovedit că avem capacitatea administrativă să derulăm și noi astfel de proiecte europene. Această Asociere nu este împotriva unei alte regiuni sau împotriva Guvernului, ea nu face decât să vină să pună în valoare principiul autonomiei locale, a asocierii, a subsidiarității, iar dacă în Franța regiunile funcționează în această formulă, în Olanda, în Polonia, înseamă că se poate și în România”.
- ”Acuzațiile de separatism venite dinspre PSD, dar nu numai, sunt, pentru noi, de neînțeles! Noi nu vrem decât binele comunităților noastre, ca părți importante ale României, ale României stat unitar, așa cum e el definit prin Constituția României! Cei ce ne acuză își dovedesc limitele în capacitatea de înțelegere a lucrurilor și a vremurilor! Cu oameni ca ei în frunte, nu este de mirare că nu se face performanță! Menționez încă o dată, că inițiativa noastră se înscrie prin excelență în spiritul Declarației de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.”
- ”Sunt afirmații greșite și lucrul acesta se va demonstra. Nici cei care s-au asociat în Delta Dunării nu au rupt România, nici primarii care s-au asociat pentru turism în Constanța, București și Brașov nu au rupt România. Este o neînțelegere”.
foarte multe companii romanesti care produc de toate, pt export in mare parte, dar si pt consum intern
bravo lor, chiar m-as bucura sa devina independenti.. si nu locuiesc in acea zona (sad stuff)
Fix la 100 de ani de la Unire.
Unire pentru care au murit mitici nu iobagi!
PSD:Miron Mitrea, IoanRus, Dincu, Vasile Puscas, Hildegard Puwak, Beniamin-Les, Ilie Sarbu, Grindeanu, Petre Daea, Androneasca, Ovidiu Branzan , Daniela Bartos etc, etc
PDL: Boc, Falca, Igas ("Branconeru' ") , Blaga, Iacob Ritzi, Pogea, Ialomitianu, Ioan Botis, Funeriu, Leonard si Ludovic Orban, Ciolos, Achimas Cadariu, Bodog, etc , etc
Toti Procurorii generali/ DNA: Augustin Alexa, Mircea Criste, Gheorghe Robu, Joita Tanase, Nicolae Cochinescu si fiica Anca Jurma, Ilie Botos, Kovesi, Morar, Lazar,
Tot UDMR-ul...
Servicii: Virgil Magureanu ( alias Imre Astalos), Talpes, Maior, Coldea, Helvig
Ati ghicit? Transilvania si Banat! Nu-se-poate!
Asa ca cei care se gandesc sa dea curs invrajbirilor clocite de austro-ungro-ruso-nemtalime sa se gandeasca mai bine.
Prim ministri :Gavril Dejeu (CJ)Radu Vasile (SB) Victor Ciorbea (AB), Boc (CJ) Ciolos (SJ), Grindeanu (TM)
decebal traian remes
si or sa mai apara.
la tine-n sat nu se fura neica,numa la ragateni,nu-i asa?pai si cu impozitele de la noi,care le mananca tot ragatenii si moldovenii?ai dracului,ia sa ne mai lase,ca ne facem satu' nostru-n curte.istenem!
cat mai e rubla papaso?
parca primarii astia aveau niste problemute,asaaaa nu mari,doar de fatada,primul pe lista,facand din timisoara,satra tiganeasca.
La cat au furat Falca + Robu acum i-a gasit imacularea? Falca + Robu clientii DNA acum sunt imaculati si dau exemplu?
Daca erau altii, mai ziceam, dar Falca si Robu? Mai ramane sa intre Blaga in circ si e gata!
Azi psd-ul vrea doar parteneriate public -privat ca sa poata fura .cand sunt bani de la UE -dar astia sunt mai greu de furat
De ce Bucovina încă nu are conducători elevați cu simțul dezvoltării locurilor natale și a datoriei împlinite!?
Sa le atraga mai intai pe astea de pana in 2020 ...
Totul e imagine si spoiala
Pai cand vezi pe cei pusi sa-l intretina fura piesele in interes propriu, fura din motorina si mai pun si PE CEL MAI PROST SOFER SA-L CONDUCA, ce sa faci?
Ori te dai jos din autocar, ori te pui cu bata pe cei ce-l conduc...
Partea de Nord a Moldovei este legata logic si functional de Transilvania, nu de Galati-Braila.
Exemple sunt destule.
Ginditi-va doar la orasele lasate fara termoficare in beneficiul firmelor de instalatii si creditare si al baietilor smecheri din energie.
Acum cativa ani toti il injurau pe Boc ca pe Dragnea acum. Avem alt dusman de clasa, Boc e Fat -Frumos.
Oameni buni, daca vreti altceva in Romania ganditi ce fac bine sau prost si unii si altii, altfel se alege praful.....
Dragnea e injurat desi a marit salarii si pensii.
Pricepe neuronul tau unic diferenta?
intr-o inchipuita criza globala -de fapt una basesciana ,disponibilizand bani ptr para-ndarat de la restituiri ,pe cand pe dragnea il injurati voi ,o mana de hateri ,platiti de soros si multnationale !
Si am vazut ca probleme sunt garla, la propriu.
O tara care si-a exterminat, prin proprii conducatori, rusofoni si rusofili imputiti, propria elita unionista, si care mai indrazneste sa serbeze centenarul d ela unire, nu trebuie sa mai fie intreaga.
Avem alte tari.
Strabunicul meu, taran, a murit la Marasesti, lor, eroilor, le datoram totul.
Asa ca las-o mai moale cu "elitele", ca nu faceau nimic ele fara jertfa romanilor.
Bine ca "aveti si alte tari".
De ce Romania "nu trebuie sa fie intreaga"?
Trebuie sa-i ceara voie familiei tale? Ii datoreaza ceva?
Si familia mea a luptat in ambele razboaie mondiale. Barbatii au murit pe front, o parte dintre copii au murit in timpul foametei.
Spui ca familia mea e mai putin importanta decit familia ta?
Eu, cel de azi, nu-ti datorez nimic tie, cel de azi.
De ce sa nu plecam, frumusel, cei care mai gandesc, si care nu mai datoreaza astazi absolut nimic unor oameni morti de un secol, ai caror urmasi au fost omorati incet de ideologia criminala de sorginte comunista, si care n-au miscat un deget atunci cand li s-a macelarit conducerea.
Ramai tu sa-ti plangi mortii.
Trebuie talent de activist pentru a ajunge la ”beneficiul firmelor de instalații și creditare”. Comunismul n-a murit în România, el naște în continuare monștri.
Calculele psd-istilor sunt clare. CET-urile sunt oaze de voturi ..din pacate sunt o parte a trecutului care trebuie sa dispara cum de altfel si psd-ul
Termoizolarea exterioara distruge in timp (20-30ani) armatura metalica prin condens. Si e inflamabila.
Centralele de apartament nu sunt eficiente pentru suprafete atit de mici.
Sistemele de termoficare nu au fost sustinute de PSD, ci au fost inchise de primarii si consilierii lor.
CET-urile vor fi folosite de baietii smecheri pt producerea energiei electrice din pacura.
Chestia cu CET-urile folosite de baietii destepti pt producerea energiei electrice din pacura e din putul gandirii.
Si bineinteles ca e mai rentabil sa produca electricitate decit agent termic.
O cota din profit ramine la autoritatea locala, deci e direct interesata sa inchida termoficarea.
Dar nu-si reduce si impozitul sau taxele locale, desi nu mai asigura toate serviciile urbane. Ceea ce nu e corect.
De exemplu, eu aveam in Galati un apartament cu tot ce implica aceasta: apa, energie, canalizare, caldura, urbanizare, nu un numar de pereti aiurea in cimp.
Și cu căldura e la fel, când eram în România apăreau mereu perioade reci în care nu era dat drumul la căldură sau perioade calde în care și caloriferele frigeau, de trebuia să stai cu geamurile deschise.
Centrala de apartament funcționează doar când e nevoie de ea, în asta constă eficiența, nu în randamentul tehnologic. Trenurile care aduceau cărbune la CET le-ai pus la socoteală în ”eficiența” ta?
cimishorenii, vezi ardelenii sunt prea inceti ptr a gandi o asemenea miscare cu bataie extrem de lunga.
Moldova, nu-i așa că și voi v-ați săturat de politicienii care promit marea cu sarea la alegeri si când ajung la putere voteaza impotriva voastră cum au făcut deputații PSD Iași când au votat impotriva Autostrăzii Moldovei in frunte cu Camelia Gavrilă.
Este un pas spre normalitate, spre descentralizare, spre a scapa de deciziile lui borfas. Este un pas care ar trebui facut de orice primar care isi doreste sa nu mai depinda de gusterii de la guvernare. Va aduceti aminte cati primari au fugit la PSD cand le-au fost promise fonduri? De-a valma s-au ingramadit ca mustele la..uitand de doctrina politica si mai ales, dand la o parte orice alta modalitate de a atrage fonduri pentru primariile lor. Va aduceti aminte ce se intampla cu multe primarii din tara? Au ramas fara fonduri dupa ce si-au crescut salariile ca nesimtitii. De investitii nici vorba..
Nu le va fi usor celor 4 (posibil 5 sau mai multi) din aceasta alianta sa razbeasca. Sunt sigur ca PSD va pune bete in roate in stil mare, ma astept inclusiv la schimbari legislative importante. Dar zarurile sunt aruncate si doar cine nu vrea nu intelege ca PSD n-a fost si nu este la guvernare pentru binele oamenilor ci pentru binele partidului si in special pentru binele lui Dragnea.
Pentru ca e de munca, pe cand aliantele sunt pt poze la ziar si campanie electorala?!
Sa faca alianta cu toti primarii, nu numai cu 4 ametiti PNL in incercarea de a mai da partidul cu o vopsea ... ca oricum la vremuri noi, tot noi
Ceea ce e o amenintare pentru PSD, care vrea sa tina tara in saracie, astfel incat oamenii sa fie controlabili de partid.
Cica, nu esti de-al nostru! Nenorocitule! Ne sabotezi! Dai exemplu negativ!
N-ai furat din fondurile europene, nu le-ai impartit frateste: 20% tu, 70% partidul si sefimea PSD-ista, 10% comuna - marsi afara!
In fond, daca orasele astea inca mici se devolta durabil. Fara constructii haotice, cartiere bine legate in afara orasului si crestere economica, cu 1500 de euro la Cluj sau in Arad traiesti infinit mai bine decat cu 3500 de euro la Paris.
Sper sa nu fie doar vorbe si baietii sa se miste cu talent caci in 5 ani ar fi deja o revolutie sociala in interiorul Romaniei, bucurestiul si alte sate din sud ramanand la coada vacii din toate punctele de vedere. Ceea ce de altfel le si doresc...
2. manipulati de televiziuni interesate in lipsa unui CNA romanesc autentic..
3. postaci rrusi platiti banii proveniti din resursele planetare situate pe teritoriul stapanit de cea mai prosta organiztie statala...rUSIA
Trolii kaghebisti sunt foarte activi, dar NU sunt cei mai numerosi, majoritatea comentariilor sunt "de buna credinta", oameni convinsi ca daca te-ai saturat de hotiile lui Daddy, se cheam ca vrei sa faci bucati Romania, ca esti vandut ungurilor!
Si da, este si frustrare si ura, cum sa iti convina cand vezi ca vecinul o duce mai bine?!
Actioneaza ferm principiul SA MOARA SI CAPRA VECINULUI!
sigur ca da, numai ca telespectatorii Latrinelor vad cu totul altfel lucruile. Sa vedeti cu or sa strige "Jos Ardealul!" sau "Moarte pentru Cluj si Oradea!"
Cum ar fi asta cu vestul.
Suna frumos.
Dar care e finalitatea ? Va arata Vestul altfel ? Nu va amagiti.
"Va arata Vestul altfel ? Nu va amagiti."
Dar ai 100% dreptate cu partea de la inceput!!!
"De ce sa cred ca agenti kremlinului criminal lucreaza doar la Bucuresti, iar nu si la Cluj, Oradea, Timisoara ? Tara asta tot timpul le-a stat in cale, ca un ghimpe"
CORECT!
Faptul ca orasele din Vest vor sa se ocupe mai mult de soarta proprie si sa reduca din aceasta "dependenta" de Capitala nu este un semn al dorintei de secesiune.
Este un semn de normalitate. Toate tarile mai putin dezvoltate au un lucru in comun, acestea au un singur mega-oras, disproportional ca influenta (de exemplu Bucuresti, Bangkok, etc) iar restul tarii depinde de el. Tarile mai dezvoltate insa, au multe regiuni/orase cu influenta similara (exemplu Elvetia: Zurich/Geneva/BernaBasel/etc), adevarate motoare ale culturii si economiei.
Aceasta initiativa, mai degraba decat sa inspire discutii despre independenta vestului tarii, ar trebui sa fie vazuta ca un semn de dezvoltare a tarii.
Putem doar sa speram ca nu va ramane doar o initiativa si ca macar jumatate din proiecte vor fi puse in practica.
Civilizatia materiala nu adduce intotdeauna cu ea civilizatia spirituala - exemple sunt destule.
Totdeauna Bucovina, Moldova au fost lasate subdezvoltate.
Pentru România prioritate zero au avut-o Sudi-stii. Vezi autostrăzile si legaturile pentru distractie la mare si munte din jurul capitalei- și nu numai.
România este doar a unora care dau mai tare din gură, și, se sprijina la cascaval!
Rușine că nu găsim și nu avem conducatori care să fie cu țara.
Pune-l pe puturosul de postac sa citeasca o carte sau sa redacteze o dizertatie, sa vedem, ies mai mult de doua propozitii, si alea varza a la Cluj ?
Lenes esti tu, ca vorbesti fara sa te "obosesti" sa te informezi si sa intelegi ce sa intampla inainte sa te exprimi pe un anumit subiect.
Ardelenii sunt cel putin la fel de imbecili ca si moldovenii, arareori fiind mai jos la puturosenie, rautate, viclenie, murdarie morala si fizica, ma rog, e Romania. Insa, precum sublinia un tovaras, mai sus, asa e: ce am eu in comun cu altul ?
Aia care (mai) gandesc pleaca si-i lasa pe ardeleni, de pilda, in bogata lor traditie de buda in curte.
macar scapa de javrele de dambovita si de teleorman
tot e un castig