DEZBATERE PUBLICĂ Un bloc cu 5 etaje ar putea apărea pe Calea Victoriei, lângă Casa cu cariatide și vis-a-vis de Muzeul George Enescu. Primăria Capitalei a dat aviz de oportunitate

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Luni, 3 decembrie 2018, 12:53 Actualitate | Administratie Locala


Calea Victoriei 200
Foto: Hotnews
Un bloc cu 5 etaje ar putea apărea pe Calea Victoriei nr. 200, lângă celebra Casă cu cariatide, monument istoric, și lângă biserica Sfintei Cruci și a Sfântului Vasile cel Mare. Primăria Capitalei a dat deja avizul de oportunitate, planul urbanistic zonal fiind în faza de avizare. Vizavi se află și Muzeul Național George Enescu, o altă clădire superbă care figurează pe lista monumentelor istorice.


Avizul de oportunitate a fost dat pe 6 noiembrie și este semnat de viceprimarul Aurelian Bădulescu și arhitectul șef, Ștefan Dumitrașcu. Beneficiarul este World Building Real Estate, iar proiectant Vego Concept Engineering - urbanist Odette Voinea. Pe teren se află o construcție de peste 100 de ani vechime, iar în avizul de oportunitate se menționează că aceasta va fi extinsă, modernizată, consolidată și supraetajată. Avizul de oportunitate nu precizează un anume regim de înălțime și procent de ocupare a terenului, însă beneficiarii doresc să construiască un bloc cu 5 etaje, cu funcțiune mixtă (locuire, birouri comerț).

Avizul de oportunitate prevede:

- Funcţiune propusă: MIXT, BIROURI/ SERVICII LOCUIRE (extindere, modernizare, consolidare și supraetajare construcție existentă);

- Argumentarea soluţiei urbanistice se va face în corelare cu situația existentă din zona studiată având în vedere regimul de construire (alinierea construcțiilor, înălțimea construcțiilor, procentul de ocupare a terenurilor). Situația existentă va fi susţinută de documentar fotografic concludent.

- Soluţia urbanistică se va corela cu documentațiile de urbanism aprobate sau în curs de aprobare, cu construcțiile existente din vecinătate, cu recomandările din prezentul aviz, astfel încât să se asigure o dezvoltare urbanistică echilibrată și să fie asigurat confortul urban.

- Clădirea se va amplasa pe aliniamentul existent. Clădirea se va alipi la calcanele clădirilor învecinate și nu se vor crea noi calcane; Se vor prezenta desfăşurate (cu evidenţierea cotelor: cotă teren amenajat, înățimea la cornișă, retrageri din planul faţadei) ale Căii Victoriei cu ilustrare comparativă între existent și propus. Se va propune o volumetrie adecvată, apropiată de limbajul clădirilor învecinate și nu se vor crea noi calcane. Se va studia toata zona, delimitată conform plan anexă și se va justifica propunerea de amplasare. Se vor prezenta mai multe variante spațial - volumetrice.

- Înălțimea noii construcții nu va putea depăşi cu mai mult de 3m înălțimea clădirilor existente învecinate. Arhitectura noii clădiri va respecta caracterul arhitectural general al străzii, înscriindu-se, înainte de toate, în scara definită de clădirile existente.- Se vor elabora studiu istoric prin care se va analiza valoarea, starea fizică și conformarea construcțiilor existente din zona de studiu în vederea analizării oportunității construirii terenului în contextul zonei cu statut de zonă protejată grad de protecţie maxim și a vecinătăților (clădiri monumente istorice); Se va analiza integrarea elementelor valoroase ale clădirii existente în noua construcție. - se va elabora studiu geotehnic care va analiza impactul realizării noii construcții asupra cladirii monument din Calea Victoriei 202, casa cu cariatide.

- Procentul maxim de ocupare a terenlui - se va stabili în funcţie de condițiile de amplasare în cadrul terenului;Imobilul de pe Calea Victoriei 200 se află în zona Protejată Calea Victoriei, unde regimul maxim de înălțime este de 16 metri iar procentul de ocupare a terenului maxim 65%. Gradul de protecție este maxim.Avizul de oportunitate este primul pas în aprobarea unui plan urbanistic zonal. După obținerea acestuia se trece în faza de avizare a proiectului, în final acesta urmând să fie supus aprobării Consiliului General.Reglementari Urbanistice - Zonificare Functionala by Catiusa Ivanov on ScribdAviz de Oportunitate_PUZVic... by on ScribdCiteste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7548 vizualizari

 • +16 (16 voturi)    
  incetati (Luni, 3 decembrie 2018, 13:05)

  ella111 [utilizator]

  terminate odata cu aceasta psihoza a constructiilor. Am distrus periferiile capital construind haotic, fara logica, fara insrastructura. Distrugem si centrul? In Loc sa reabiliam?
  • +13 (13 voturi)    
   Daca s-a dat spaga s-a terminat (Luni, 3 decembrie 2018, 14:21)

   Frank777 [utilizator] i-a raspuns lui ella111

   DNA nu mai functioneaza si abuzul in serviciu este dat la o parte.Procurorii se uita si ei in punga si se gandesc serios ce fac. Daca este la mijloc o retea s-a terminat.Se va face.Daca o retea isi pune in cap construieste si curtea Casei Poporului.Spaga face minuni.
   .
  • +4 (4 voturi)    
   Puterea mitei (Marţi, 4 decembrie 2018, 6:19)

   valll [utilizator] i-a raspuns lui ella111

   Daca nu ar exista functionari corupti, altfel ar arata si functiona tara asta.
   Tepes se lasa asteptat prea mult.
 • +15 (15 voturi)    
  mda... (Luni, 3 decembrie 2018, 13:31)

  liviu_ [utilizator]

  multumim firea...

  sa fure cat mai mult....

  ce sa mai zici.... jegurile astea nu se multumesc pana nu distrug de tot bucurestiu!

  e ultraagromerat si noi mai trantim blocuri in mijlocu orasului... eventual fara locuri suficiente de parcare...
 • +5 (5 voturi)    
  Banul la putere ? (Luni, 3 decembrie 2018, 13:53)

  Sati [utilizator]

  Ajunge cu hidoseniile ce distrug orasul.
 • -9 (17 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 3 decembrie 2018, 14:21)

  [anonim]

  • +8 (12 voturi)    
   De acord cu ce ? (Luni, 3 decembrie 2018, 14:45)

   Idealistu [utilizator] i-a raspuns lui

   Cred ca si matale esti din categoria mandru ca esti roman si mare patriot, nu ? Lasa constructiile de patrimoniu sa se distruga si apoi spui ca sunt cladiri de rahat. Fa blocuri cu 5 nivele aratand ca niste cazarmi, intr-o zona in care infrastructura rutiera e vraiste si apoi te miri ca stai in trafic ca prostul.
   Nu intelegi ca doar tampiti si rauvoitorii vor sa distruga patrimoniu orasului ?
  • +3 (7 voturi)    
   de gustibus (Luni, 3 decembrie 2018, 15:21)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui

   non est disputandum.
   Ca urmare ar trebui să existe o comisie care să hotărască cât de urât este sau nu orașul și ce trebuie făcut pt. ameliorarea aspectului urbanistic.
   Dacă stai să te gândești, tot scamatorii care dau avizări și aprobări de PUZ și PUD sunt (sau ar5 trebui să fie) responsabili.
 • +10 (10 voturi)    
  TERENUL PATRIARHIEI (Luni, 3 decembrie 2018, 14:40)

  Adrian Calin [utilizator]

  Terenul pe care vor să construiască este al BOR. Sunt foarte multe blocuri construite în București pe terenul BOR în parteneriat cu diverși privați. Dacă este BOR la mijloc vă dați seama că situația este clară: "se face" pentru că așa vrea BOR. Nu înțeleg de ce nu a dat BOR la schimb terenurile astea pentru terenul pe care s-a construit Catedrala (teren primit gratis de la stat).
 • +6 (6 voturi)    
  trebuie sa ia si ei o spaga (Luni, 3 decembrie 2018, 15:16)

  DoarEUEUEU [utilizator]

  Cei de la primarie au luat probabil spaga si au avizat ca nu e greu, nu e tras nimeni la raspundere...
  Daca se poate construi o cladire cu 5 etaje sa fiti sigur ca va aparea una cu 6-7 etaje si mansarda. Locuri de parcare 1-2 pentru ca nu e o cerinta si gata. Primaria si-a luat banul, "dezvoltatorul" si el...in final tot proprietarul final va plati spaga (intr-un fel sau altul). o galerie de arta sau o cladire pentru cultura cred ca e prea mult. Mai bine ar construi o parcare si ar inchiria locurile la biserica de langa ca na, trebuie si preotul sa aiba unde parca CLK-ul fara sa fie zgariat.
 • -3 (7 voturi)    
  Adevarul e ca in mare parte (Luni, 3 decembrie 2018, 16:39)

  Cuca [utilizator]

  Calea Victoriei arata jalnic (tot centrul Bucurestiului arata jalnic). Arata ca dupa un razboi civil - ati fost vreodata la plimbare prin fostul cartier evreiesc ? Arata oribil - case candva frumoase dar ajunse intr-o stare de degradare de nedescris. Si asa arata cam tot orasul vechi. Cel nou arata ceva mai curat, dar mai pauper, si la fel de trist - ma refer la blocurile comuniste puse unul langa altul, in care isi traiesc vietile, ca niste cartite, mostenitorii omului de tip nou.

  Asadarr parerea mea este ca in buna masura Bucurestiul arata extrem de trist. Calea Victoriei a ajuns si ea de tot plansul. Un bloc frumos si bine executat, care sa respecte cu strasnicie aerul zonei, arhitectura, si normele, ar fi poate ceva acceptabil. Casuta din imagine nu este totusi reprezentativa si nici faloasa. Este o simpla casa ca atatea altele construite in toata tara in anii '20.... Nu se compara cu palatul de vizavi, sa fim seriosi. Nici renovata profesionist si cu respect nu cred ca ar fi cea mai buna alegere pentru bulevardul de vaza al capitalei (nu vezi, nu-i asa, casute modeste pe Avenue Foch, nu ?) Asadar nu as vota impotriva blocului, cu conditia ca planul sa fie aprobat de catre un COMITET de arhitecti autorizati de catre breasla, si orice abatere de la plan si aprobare sa duca in mod automat si imediat la demolarea cladirii (pe banii dezvoltatorului).
  • -1 (3 voturi)    
   Scuzati tona de "arata" (Luni, 3 decembrie 2018, 16:49)

   Cuca [utilizator] i-a raspuns lui Cuca

   Am scris repede si totusi cu o mie de intreruperi. Nu am avut o "privire de ansamblu" asupra textului, si am "creat" o mare mizerie in primul sau paragraf.
 • +3 (5 voturi)    
  ... (Luni, 3 decembrie 2018, 20:40)

  cartograful [utilizator]

  Pana la afirmatiile cu spaga din primarii (pt care exista sau nu dovezi) poate obtineti niste pareri si de la: domnul arhitect care propune chestia asta, OAR (adica Ordinul Arhitectilor) si RUR (adica Registrul Urbanistilor din Ro). Veti fi surprinsi...
 • +3 (5 voturi)    
  ... (Luni, 3 decembrie 2018, 22:47)

  cartograful [utilizator]

  revin cu un comentariu care nu a aparut. Cand mai dati ca exemple astfel de proiecte controversate, incercati sa aflati si rolul organizatiilor OAR si RUR. Adica Ordinul Arhitectilor si Registrul Urbanistilor.
  • 0 (2 voturi)    
   pai ce? (Marţi, 4 decembrie 2018, 8:12)

   Cetateanu [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

   Astia se dau mari meseriasi dar sunt cei dantai dintre mafioti. Asa ca parerea lor nu se pune. Si ca exemplu mizeria in care se adanceste Bucurestiul si celelalte orase din tara si nu numai. Cat de idiot ticalos sa fi, cand puteai sa vezi cum e prin alte parti si sa alegi solutia buna. Astia si-au batut joc de oras inca de pe vremea lu impusacatu. Vezi cartierele din anii 60-70(inceput) si dupa aia solutiile date pentru cartierele si constructiile dupa 75-80. Chiar si caderea socialismului e o jale din pdv urbanistic.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by