UPDATE Ce efect are anularea de către instanță a deciziilor de înființare a companiilor municipale? Răspunsurile primarului, avocaților și politicienilor

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Vineri, 23 noiembrie 2018, 12:33 Actualitate | Administratie Locala


Gabriela Firea
Foto: Stirile ProTV
​Primăria Capitalei a investit în cele 22 de companii municipale circa 2,8 miliarde de lei prin majorări de capital succesive. În plus, din 2017, de la înființare, la aceste societăți au fost angajați mii de oameni și l-au fost delegate principalele servicii publice din oraș, de la iluminatul public, semaforizare, întreținere străzi la parcări sau cimitire.

Ce se întâmplă însă după ce Curtea de Apel București a anulat hotărârile prin care Consiliul General a înființat companiile?

Primarul general, Gabriela Firea, spune că decizia instanței nu are niciun efect. Avocații, juriștii și oamenii politici consultați de HotNews.ro o contrazic. Aceștia susțin că firmele trebuie dizolvate/lichidate, iar banii dați de municipalitate trebuie să se întoarcă la bugetul local și recuperate prejudiciile.

Gabriela Firea: ”Nu creează niciun efect decizia de ieri. Nu se face nicio referire la sistarea activității, se afirmă doar că actul de înființare trebuia votat cu două treimi, nu cu jumătate plus unu. Ca să se desființeze ar însemna să fie un nou proces în vederea radierii. Nu este nicio logică juridică și financiară. Aceste companii nu sunt ilegale. Instanța nu a spus așa ceva. Consider că judecătorii au fost induși in eroare, nu au primit toate informațiile. Companiilor nu li s-a dat patrimoniu”.

Mircea Ursuță, avocatul care a reprezentat USR în instanță, în acest proces, a declarat pentru HotNews.ro: ”Efectele sunt foarte clare, din acest moment se consideră că actele de înființare nu au existat niciodată. Urmează o procedură juridică prin care să se pună efectiv în aplicare hotărârea, procedură privind punerea în aplicare a deciziei. Este nevoie de o nouă hotărâre a instanței, să constate că în acest moment societățile nu funcționează legal și, ca atare, să vadă dacă se impune dizolvarea. Ideea este una simplă, problema este tranșată, acele societăți sunt nelegale, hotărârea este definitivă”.

Mircea Valentin, avocat, a declarat pentru HotNews.ro: ”În principiu, constatarea nulității actelor de înființare ale companiilor municipale din București duce la constatarea, retroactivă, că aceste companii sunt, la rândul lor, nule. Ca o consecință, companiile intră în dizolvare, dar se poate discuta și direct de radierea societăților din Registrul Comerțului. În orice caz, companiile municipale nu mai pot face nimic și Primăria Capitalei și CGMB nu mai au voie să le furnizeze finanțare. Toate actele subsecvente hotărârilor de înființare constatate nule de instanță, așa cum sunt contractele de delegare a unor servicii publice, cad și ele, ca o consecință a hotărârii CAB de ieri. Companiile municipale sunt în acest moment un fel de "zombie" - formal juridic mai există, dar nu mai pot face nimic. Banii vor trebui recuperați. Cu dobânda. Rămâne și problema de ajutor de stat - există acea investigație a Comisiei Europene! Contractele de delegare de gestiune sunt nule”.

Oana Locuțar, unul dintre avocații care a reprezentat Primăria Capitalei în acest proces: ”Decizia Curții de Apel până nu va fi redactată, nu vom ști cu siguranță motivele care stau la baza acestei hotărâri. Pe cealaltă parte, după înființare societățile au intrat sub imperiul altei legislații Legea 31/1990. Formalitățile de radiere sunt reglementate strict de această lege. Nu va produce mâine niciun efect spectaculos această soluție care este deocamdată făcută publică doar în rezumat. Mai departe, urmează să vedem cum își va motiva instanța soluția și în funcție de asta, Municipiul București, respectiv Consiliul General va decide ce este de făcut. Însă demersurile juridice pentru radierea acestor societăți sunt de lungă durată. Ca să nu mai vorbim că suntem într-un domeniu în care Legea 31/1990 prevede ratificarea ulterioară. Orice se poate întâmpla. Curtea de Apel nu a pronunțat o soluție nici în radiere, nici în dizolvare, ci actul inițial a fost anulat. Nu s-au declarat nelegale sau ilegale societățile comerciale ci doar decizia pe baza căreia ele au fost înființate. Încă un lucru, legislația cu privire la chestiunea supusă atenției Curții de Apel nu este consecventă. În același timp opiniile doctrinare ale teoreticienilor dreptului sunt contrare. Au fost depuse 4 opinii juridice științifice a patru profesori universitari, dintre care două favorabile municipalității și două nefavorabile. Adică nu a fost o chestiune vădit nelegală”.

Cătălin Deaconescu, jurist și consilier PNL, a declarat pentru HotNews.ro: ”Decizia de ieri obligă acționarii companiilor municipale (la cele mai multe Municipiul București prin CGMB și Ciclop Service SA) să declanșeze procedura de lichidare a companiilor. Interesul major trebuie să fie recuperarea la bugetul municipalității a cât mai mult din suma de peste 600 milioane de euro care a fost direcționată în ultimul an de la buget către companii. Desigur că unele cheltuieli nu pot fi recuperate: salarii, indemnizații, chirii, studii, etc. Dar utilajele și dotările pe care aceste companii le-au achiziționat precum și capitalul social pe care acestea nu au apucat să îl cheltuiască trebuie să revină rapid municipiului București. Apoi se pune întrebare cine va presta servicii publice în continuare dacă delegările de servicii din luna august au devenit nule? Aici trebuie să distingem între servicii publice generale, care pot fi prestate de orice firmă privată licențiată ( servicii IT, pază, construcții, întreținere spațiu verde, etc...) și servicii de utilitate publică (furnizare de energie termică, iluminat public, etc). Cred că executivul PMB, în frunte cu dna Firea, trebuie să vină urgent în fața CGMB cu o strategie de contractare a serviciilor publice generale de la furnizori privați, prin proceduri competitive. Pentru serviciile de utilitate publică, evident trebuie refăcute studiile de oportunitate și demarate procedurile de delegare a acestora în conformitate cu legea”.

Ciprian Ciucu, consilier general PNL, a postat pe pagina de Facebook: ”Companiile trebuie lichidate, aici nu mai încape îndoială. Ar putea fi salvate (ilegalitatea reparată) dacă G. Firea ar primi 2/3 din voturi, pe fiecare firmă în parte; Ceea ce nu se va întâmpla. Sunt două tipuri de companii. Unele în care avem piață liberă funcțională (ex. pază, IT, consultanță, publicitate, agrement) și unele în care avem monopol natural, atribuții sau proprietăți de jure ale orașului/autorității locale (ex. managementul traficului, iluminat public, termoficare). Din punctul meu de vedere majoritatea covârșitoare trebuie lichidate imediat, prejudiciile limitate și recuperat rapid ce se poate recupera. Trebuie însă să vedem ce soluții avem pe termen foarte scurt acolo unde nu avem piață funcțională. De exemplu, contractul cu Luxtenul s-a terminat iar iluminatul public este acum operat de firma făcută de Firea. O altă situație este că a desființat (chiar de curând) unele dintre admnistrațiile din domeniile în care a făcut firmele, sau le-a redus cu mult capacitățile! De exemplu în domeniul parcărilor, străzilor și parcurilor. Administraţia Firea are o singură ieșire posibilă. Să lase coada jos, să lase aroganța și agresivitatea și să ne punem cu TOȚII la masă. Discutăm cu argumente ce facem cu firmele pe care dacă le-am lichida mâine ar fi jale (iluminat de exemplu), decidem dacă le păstrăm pe temen scurt pe acelea care este musai (nu văd să fie mai mult de vreo 2 sau 3), decidem ce facem pe mai departe pe fiecare domeniu în care a înființat aceste firme. (Cele 2-3 firme trebuie pastrate doar până când vom atribui, in conditii de piata, transparent, la preturi avantajoase serviciile de utilități)”.

USR București a anunțat joi seară că instanța, respectiv Curtea de Apel București, a decis anularea hotărârilor Consiliului General prin care au fost înființate cele 22 de companii ale Primăriei Capitalei.


”Instanța a decis astăzi că toate companiile au fost înființate de Gabriela Firea cu încălcarea legii, așa cum am spus și noi încă de anul trecut. Este o veste foarte proastă pentru găștile din Voluntari care își văd năruit visul de a pune mâna pe București bucată cu bucată", a declarat Roxana Wring, președinte USR București, consilier municipal și semnatar al acțiunii în instanță.

Ea a spus că este o veste foarte bună pentru bucureșteni, pentru că "aceste companii nu vor mai înghiți sute de milioane de euro, așa cum au făcut-o până acum".

"Aceste companii sunt un eșec managerial și financiar de proporții pentru care Gabriela Firea trebuie să răspundă. Actualul primar este cel care a girat și a forțat împotriva legii înființarea acestor companii. Actualul primar este cel care a dat peste jumătate de miliard de euro către aceste structuri înființate peste noapte. Și actualul primar trebuie să plătească. Gabriela Firea este singurul vinovat pentru cel mai mai mare dezastru edilitar și financiar din București din ultimii 30 de ani. Am avertizat de fiecare dată că legea este încălcată și i-am cerut Gabrielei Firea să nu se aventureze într-un astfel de experiment. Din păcate, nu a ascultat și a împins orașul și banul public într-o groapă de unde vom ieși foarte greu”, a declarat Roxana Wring.

La rândul său, Ana Ciceală, consilier municipal și semnatar al acțiunii în instanță, a afirmat că aceste companii ale Gabrielei Firea "ar fi putut deveni 22 de <<tel-drumuri>> nu mai mici, ci chiar mai mari decât cunoscuta companie din Teleorman".

Ea spune că, "dacă instanța nu ar fi pus stop acestei ilegalități în formă continuată, o majoritate simplă PSD-ALDE ar fi putut să vândă pe nimic aceste companii unor indivizi bine conectați la camarila Gabrielei Firea".

"Am fi putut vedea cum cele 500 de milioane de euro ajung după o schemă deja consacrată în buzunarele unor indivizi care nu au nicio legătură cu binele și cu interesul public. Din fericire, acest risc nu mai există. Instanța a decis că toate companiile sunt înființate ilegal, ceea ce înseamnă că banii bucureștenilor trebuie să se întoarcă la bugetul Capitalei”, a declarat Ana Ciceală.

Prima reacție a Gabrielei Firea a fost că decizia este șocantă, ea spunând că este vorba de o greșeală de interpretare.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11596 vizualizari

 • +20 (22 voturi)    
  Haide (Vineri, 23 noiembrie 2018, 13:02)

  RaduMischie [utilizator]

  Sa fim seriosi, ce am fi vrut sa zica duamna Gabita? Ca va respecta deciziile si ca maine va incepe lichidarea firmelor?
  Singura idee este ca nu va fi simplu. USR va trebui sa faca cate o noua actiune in instanta, de anulare a inmatricularii fiecareia dintre aceste companii municipale. Si acolo, alta pierdere de timp, Tribunal plus Curte de Apel (ca va ganditi ca, daca Tribunalul va spune sa se anuleze, Primaria/companiile alea vor ataca la Curtea de Apel).
  Deci inca un an, un an si ceva pierdute. Timp in care companiile alea probabil vor lucra. Desi nu stiu cum le va mai putea da bani duamna Gabita, mai ales acum, ca nu mai are sprijin politic.
  Dar ea probabil stie ca lucrurile astea nu se vor intampla de azi pe maine. Si atunci ea poate sa zica acum ca e de rahat decizia de la Curtea de Apel, etc, ca pana se lichideaza firmele alea o sa treaca ceva timp si lumea uita.
  • +4 (12 voturi)    
   USR va deveni personajul blamat de PSD. (Vineri, 23 noiembrie 2018, 15:21)

   EMC2*2/2#@4 [utilizator] i-a raspuns lui RaduMischie

   USD va fi cel care s-a opus bunastarii angajatilor acelor companii, foarte multi dintre bucuresteni.

   PSD a vrut sa faca ceva bun si Capitalistii Soroisti i-ar s-au opus.
   • -1 (5 voturi)    
    Pai asta fac de mult timp (Vineri, 23 noiembrie 2018, 16:09)

    Maspp [utilizator] i-a raspuns lui EMC2*2/2#@4

    Nimic nou
   • +4 (4 voturi)    
    Cretinism pe linie (Sâmbătă, 24 noiembrie 2018, 9:44)

    Jester [utilizator] i-a raspuns lui EMC2*2/2#@4

    Superb! Duamna Firea a angajat tone de pile PSD-iste, pe salarii superbe, să taie frunză la câini, în firme ilegale, pe banii mei și ai al restului bucureștenilor, dar problema noastră ar trebui să fie USR-ul, că se opune bunăstării acestor oameni. Mirobolantă gândire! Cel mai ingrozitor trafic din Europa, calitatea aerului nici măcar nu se monitorizează, sigur suntem fruntași și acolo, suntem pe ultimul loc la spații verzi, răsar zilnic blocuri fără autorizații, noroc că mai iau foc și dispar singure, că Primăria nu face nimic, dar se dau vouchere peste vouchere, de frigider, de bicicicletă, de vacanță, de gravidă, de benzină, de ochelari (iar astea sunt doar cele pe care le știu eu) și se fac angajări peste angajări. Jos USR!
    • 0 (0 voturi)    
     Din pacate... PSD sunt foarte buni la a (Luni, 26 noiembrie 2018, 13:49)

     EMC2*2/2#@4 [utilizator] i-a raspuns lui Jester

     intoarce astfel de subiecte in favoarea lor. Sau stiu sa minimizeze pagubele intr-un mod extraordinar.

     Cum marea majoritate a oamenilor nu fac nici cel mai mic efort pentru a gandi, psd castiga.

     Asta este tarisoara noastra!


     PS. Scuze pentru greseala din postul precedent *i-ar.
 • +15 (21 voturi)    
  deja incepe sa fie clar motivul razboiului (Vineri, 23 noiembrie 2018, 13:05)

  Je__ [utilizator]

  dintre Dragnea si Firea

  Am asa impresia ca Firea era maro la fund, a sperat ceva ajutor de la guvern fie prin modificarea legislatiei fie prin parghii

  Cum nu a primit ajutorul scontat, si-a cam luat-o la savarina

  Eu zic ca e si cal de sacrificiu, avand in vedere prestatia dezastruasa, partidul a decis sa o sacrifice pt a nu pierde capital electoral

  Stai sa te tii de sarbatori, ca o sa-i iasa Firei pe nas bradul, mos craciunul si instalatiile cand metrorex intra in greva, soferii ca nu incap in autobuze, mai sa dea si o zapada....si poate sa-si ia concediu pana la final de mandat
  • +24 (24 voturi)    
   Dragnea chiar daca ar fi vrut sa o ajute nu putea (Vineri, 23 noiembrie 2018, 13:41)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui Je__

   Firea a fost de-a dreptul inconstienta in momentul in care desi stia ca legea e clara, in sensul ca are nevoie de o majoritate calificata in consiliu (2/3 din voturi), a hotarat sa infinteze cele 22 de companii in baza unui vot care exprima doar o majoritate simpla (50% + 1) !

   PS. Va culege roadele acestei inconstiente, respectiv, indiferent ca ar candida independenta sau sub sigla altui partid, va pierde alegerile pt un nou mandat de primar si in plus va trebui sa faca fata unei multitudini de procese de natura civila dar si penala in care i se vor cere sa plateasca multi, enorm de multi bani drept despagubiri !

   PPS. Cred ca steaua politica a Firutei a inceput sa se stinga in mod accelerat ! ("RIP") ! ;))
  • +9 (9 voturi)    
   Si ce daca? (Vineri, 23 noiembrie 2018, 14:07)

   Sunt_nimic! [utilizator] i-a raspuns lui Je__

   "cand metrorex intra in greva" - da, o sa fie in DEAZSTRU, dar asta nu o va afecta prea mult pe Duamna Fierea!
   Cei care au votat cu Gabitza, respective cu pedesereul in general, nu au treaba cu Metroul, deoarce nu se duc la service in fiecare zi, ei sunt mai degraba asistati social ...nu ii dernajeza greva si blocarea orasului!
 • -1 (11 voturi)    
  NOI AM VOTAT-O! (Vineri, 23 noiembrie 2018, 14:04)

  Sunt_nimic! [utilizator]

  Este absolut irelvant ca:
  "Avocații, juriștii și oamenii politici consultați de HotNews.ro o contrazic"

  Noi, majoritatea bucurestenilor, am oitat-o in vara lui 2016 pe strista Varanului, nu am votat avocati, juristi, city manageri sau altii asemenea!
 • +15 (15 voturi)    
  Adio primarie (Vineri, 23 noiembrie 2018, 14:27)

  bestol [utilizator]

  bun venit puscarie.
  • +7 (7 voturi)    
   Mai e o scapare (Vineri, 23 noiembrie 2018, 16:09)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui bestol

   Să se roage Prea Securimea Sa Întâimergătorul BOR pentru ca Cel de Sus să o scape de pârnaie. Zecile de milioane făcute plocon Bisericii au fost legale și trebuie să fie recompensate cumva, nu?
 • +11 (11 voturi)    
  cascavalul Bucurestilor (Vineri, 23 noiembrie 2018, 15:09)

  cugetatorul [utilizator]

  Chiar asa, sa nu mai fii la butoane la partid si sa iei numai tu cascavalul Bucurestilor = ilegal !
 • +10 (10 voturi)    
  primaria trebuia sa fi actionat preventiv (Vineri, 23 noiembrie 2018, 15:14)

  tahomir [utilizator]

  Si anume sa dea cate un voucher de 10.000 euro lunar fiecarui judecator din tara asta, ca cine stie unde e detasat.
 • +10 (10 voturi)    
  o capitala europeana (Vineri, 23 noiembrie 2018, 15:22)

  Dizidentul [utilizator]

  data pe mina unei hazardate,cu un an in urma comentam aici ca in momentul retragerii Doamnei Firea orasul Bucuresti are sa fie cea mai indatorata Capitala Europeana (cu exceptia Berlinului),se apropie dezastru pentru dinsa, foarte indicat sa reincalzeasca relatiile cu Mazare, cu Bica nu are niciun sens.
 • +11 (11 voturi)    
  Asa se intampla cand politicienii... (Vineri, 23 noiembrie 2018, 15:27)

  Olyx [utilizator]

  (romani) nu pun in prim-planul TUTUROR actiunilor lor CETATEANUL ( bucuresteanul, tulceanul, teleormaneanul, etc)-adica nu-i pun in prim-plan pe ROMANI-ci pe ei insisi si clica lor de PARVENITI !...S-au cocotat in scaune ministeriale, parlamentare, de primari etc. si de acolo "SCUIPA seminte" in capul romanilor care NU i-au votat si, deopotriva al celor ce i-au votat. De ce ? Pentru ca (atata) POT !...
 • +11 (11 voturi)    
  Baga Fireo (Vineri, 23 noiembrie 2018, 15:43)

  JustinCase [utilizator]

  Baga Fireo niste oferte bune de excursii in Grecia pentru judecatori.
 • +8 (8 voturi)    
  . (Vineri, 23 noiembrie 2018, 16:18)

  Ingwar [utilizator]

  da ce mai fac iepurii cei de plastic de 25 000 de euro ?
 • +7 (7 voturi)    
  Mai devreme . . . . (Vineri, 23 noiembrie 2018, 16:57)

  Vali Cel Batran [utilizator]

  . . .sau mai tarziu, toate potlogariile PSD+ALDE din ultimii doi ani, vor fi decontate!
 • +5 (5 voturi)    
  Aici e clar mina lui Dragnea (Vineri, 23 noiembrie 2018, 17:31)

  Intermezzo [utilizator]

  Fiindca de acele societati se va alege praful . Ceea ce e specific lui Dragnea : pe ce pune el mina se alege praful .Cum sa-l convingem sa puna mina si pe Dancila ?
 • -1 (1 vot)    
  Analiza (Sâmbătă, 24 noiembrie 2018, 22:12)

  Za [utilizator]

  Pentru a comenta la obiect, ar trebui sa am informatii referitoare la rezultatele functionarii acestor firme comparativ cu perioada de dinainte de infiintare. Din pacate nimeni nu se oboseste cu asa ceva. Pe de alta parte se pare ca acest USR s-a ...... in scaldatoare dovedind ca face jocul PSD-ului, mai exact al lui Dragnea.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by