Primăria Capitalei califică soluția Curții de Apel București, care a admis recursul USR și a dispus anularea Hotărârilor CGMB prin care s-a decis înființarea a 20 de companii municipale, ca fiind ”cel puțin suprinzătoare, dacă nu șocantă”, dar crede că este o eroare de interpretare care se va corecta.

”Am aflat în această seară soluția Curții de Apel București, care a admis recursul USR și a dispus anularea Hotărârilor CGMB prin care s-a decis înființarea a 20 de companii municipale în lunile martie și aprilie ale anului 2017.

Recunoaștem că pentru noi această decizie este una cel puțin suprinzătoare, dacă nu șocantă, în contextul în care până acum am avut câștig de cauza în alte procese similare la fond, și chiar și aici câștigasem în mod clar la fond.

În luarea acestor decizii de înființare, cât și pe parcursul procesului am avut confirmarea scrisă a unor cadre didactice- profesori universitari cu o reputație neștirbită, în acest domeniu, că adoptarea acestor hotărâri s-a făcut cu respectarea strictă a textelor de lege.

Am preluat acest model din Europa, din orașe precum Viena, Stockholm, Berlin, iar companii municipale există și în alte orașe din țară.

Se pare însă că o instanță din România a decis că aproape toate deciziile în Consiliile Locale și în CGMB nu pot fi adoptate decât cu o majoritate de 2/3, astfel încât probabil se va ajunge, prin astfel de interpretări, la o blocare completă a funcționării orașului. Contestatarii noștri se pare că apreciază că un București complet blocat și aruncat în haos este singura modalitatea care le-ar putea da câștig de cauză în alegerile viitoare.

Vom analiza și vom cere opinia unor juriști să luăm în continuare măsurile ce se impun.

Ceea ce dorim să precizăm este faptul că aceste companii există în continuare, sunt înființate de acum un an și câteva luni, sunt înscrise la Registrul Comerțului, iar această anularea a HCMB - acte administrative, nu va produce efecte (automate) asupra unor societăți funcționale. Probabil, tot instanțele, în întelepciunea lor, ne vor explica cum procedăm în continuare", se arată în punctul de vedere transmis de Primăria Capitalei.

Primarul general, Gabriela Firea:

"Pe acest model, imposibil de explicat, ar trebui anulate toate hotărârile de înființare ale companiilor din întreagă țară, ale ministerelor, consiliilor județene sau primăriilor. Sunt absolut convinsă că este o eroare de interpretare care se va corecta. Bucuria cinică a USR este de scurtă durata. USR dovedește încă o dată că nu salvează Bucureștiul, ci blochează Bucureștiul. USR, care clamează public transparență și corectitudinea în administrație, dovedește că vrea să salveze firmele căpușă abonate la bugetul Prumariei Capitalei ani de zile, și care sunt speriate de companiile nou înființate, prin care se fac mari reduceri de cheltuieli și o eficientizare a serviciilor în interesul cetățenilor".