UPDATE Consiliul General al Municipiului București a respins proiectul prin care Primăria voia să cumpere primele 177 de locuințe din cele 600 pe care dorește să le achiziționeze pentru medici. Grupurile PNL și USR au votat împotrivă, motivând că proiectul a fost pus pe ordinea de zi suplimentară, iar prețurile sunt prea mari. A fost contestată și procedura de achiziție publică, care nu s-a desfășurat prin SEAP. Firea nu pare să fi pierdut majoritatea în CGMB, în condițiile în care consilierii PSD au votat pentru dar, pentru a fi aprobat, proiectul avea nevoie de două treimi din voturi.

HotNews.roFoto: Hotnews

După respingerea proiectului, primarul general, Gabriela Firea, a dat citire numelor consilierilor municipali care au votat împotrivă ori s-au abţinut şi le-a reproşat faptul că medicii nu se vor putea muta în aceste locuinţe cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Ea le-a reamintit, de asemenea, că în campania electorală toate partidele politice s-au pronunţat în favoarea măsurilor care să împiedice plecarea medicilor în străinătate.

Roxana Wring, lidera consilierilor USR, a explicat de ce nu au votat proiectul:

"Ce a vrut să facă Gabriela Firea astăzi se cheamă furt cu mâna altuia. Primarul Capitalei ar fi vrut ca acest Consiliu să gireze prin vot o afacere ce ridică suspiciuni majore. În primul rând sunt suspiciuni legate de preț – mult mai mare decât prețul mediu de pe piața. În al doilea rând, sunt și suspiciuni legate de firmele care ar fi încasat cele mai mari sume de bani din această afacere. E vorba despre cei care au groapa de gunoi de la Chiajna și despre cei care au dezvoltat cartierul Greenfieled. USR nu va vota acest proiect până când Primăria nu va reuși să demonteze aceste suspiciuni".

Primarul General, Gabriela Firea: "Consider că prin acest vot negativ, consilierii USR și PNL și-au bătut joc de medicii, asistentele medicale și infirmierele care sperau să se poată mută în casă nouă în prag de sărbători! Astăzi s-a demonstrat că interesul politic primează, în detrimentul celor care, în fiecare zi, salvează vieți! Totodată, doresc să îi felicit pe consilierii generali de la PSD, ALDE și PMP care au votat cu demnitate, în interesul oamenilor care merită tot respectul nostru pentru muncă pe care o depun zi de zi".

Într-un proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de joi, Primăria propunea achiziționarea primelor 177 de locuințe din cele 600 pe care dorește să le achiziționeze pentru medici. Cele mai multe urmau să fie achiziționate de la Cubic Residence, urmat de Iridex Group Import Export și Impact Developer&Contractor (Greenfield). Valoarea achiziției se ridica la aproape 20 milioane de euro. Deputatul Nicușor Dan a criticat decizia, acuzând că acestea se află la marginea orașului, dar și fiindcă achiziția se face de la dezvoltatori imobiliari controversați.

Potrivit proiectului de hotărâre, municipalitatea voia să facă următoarea achiziție:

  • Cubic Residence SRL - 37 apartamente cu două camere, 10 apartamente cu 3 camere;
  • Iridex Group Import Export - 5 garsoniere, 18 apartamente cu două camere, 20 apartamente cu 3 camere;
  • Impact Developer&Contractor (Greenfield) - 70 apartamente cu 3 camere;
  • Ipsilanti Invest - 1 garsonieră și 16 apartamente cu 3 camere;

Nicușor Dan: Gabriela Firea cazează medicii din București în Ilfov

Nicușor Dan a criticat aceste achiziții și a acuzat-o pe Gabriela Firea că a ales să cazeze doctorii din București în Ilfov. Acesta afirmă că „prețul pe metrul pătrat construit fiind între 1.000euro/mp și 1.400 euro/mp” și vorbește despre o achiziție „total netransparentă”.

Cum ar fi repartizate cheltuielile, potrivit lui Nicușor Dan:

  • Circa 20 de milioane de lei vor ajunge la firma Iridex Grup Import Export, firmă care gestionează groapa de gunoi de la Chiajna, și care a fost adesea acuzată în spațiul public că poluează aerul din nordul și vestul Capitalei.
  • Alți aproape 20 de milioane de lei vor merge în conturile Cubic Residence SRL, care are apartamente de vânzare în zona Bragadiru
  • Cei mai mulți bani, 43,8 milioane de lei, vor ajunge la Impact Developer, companie care deține ansamblul Greenfield, din nordul Capitalei, un complex rezidențial în care rezidenții se plâng de lipsa drumurilor de acces.
  • Circa 10 milioane de lei vor ajunge și la Ipsilanti Invest.

„De remarcat că în cazul apartamentelor deținute de Cubic Residence și Impact Developer, acestea nu se află în zone ușor accesibile, care să asigure deplasarea rapidă a personalului medical la spitalele la care lucrează. Probabil distanța nu a fost printre criteriile principale de atribuire ale Primăriei deși, având în vedere traficul din Capitală, trebuia să fie”, este de părere Nicușor Dan.

Într-o piață imobiliară aflată în scădere, conform analiștilor, achiziția făcută de Primărie este un soi de mană cerească pentru investitorii care-și vând apartamentele pe bani buni, bani publici, mai spune Nicușor Dan.