Consilierii generali ai USR au depus la registratura Consiliului General un proiect de hotărâre pentru prelungirea Planului Urbanistic General, care expiră la finalul anului, pe o perioadă nedeterminată, până municipalitatea finalizează noul document. Municipalitatea încă nu a aprobat un proiect în acest sens, iar dacă PUG-ul expiră și nu este prelungit nu se mai poate emite nicio autorizație de construire în București.

Roxana Wring Foto: Arhiva personala

Reamintim că orașul funcționează în baza Planului Urbanistic General aprobat în anul 2000 și care, teoretic, a expirat în 2010, însă de atunci a fost prelungit în mai multe rânduri după ce, în 8 ani, Primăria Capitalei nu a fost în stare să elaboreze unul nou.

„Am inițiat un proiect de hotarâre pentru prelungirea actualului Plan Urbanistic General (PUG) pentru că Primăria condusă de Gabriela Firea nu face absolut nimic pentru a preveni un blocaj major în activitatea urbanistică a Capitalei. Pe 30 decembrie 2018 expiră termenul până la care a fost prelungit Planul Urbanistic General. Concret, dacă nu se ia nicio măsură, începând cu 1 ianuarie 2019 nu se vor mai putea emite certificate de urbanism, autorizații de construire și nu vor mai putea fi aprobate documentații de urbanism în București. Gabriela Firea stă și privește cum Bucureștiul se scufundă”, a declarat Roxana Wring pentru HotNews.ro.

Potrivit consilierei USR, „noul PUG a fost contractat încă din 2013, dar, din motive pe care nimeni nu le cunoaște, nu a fost încă finalizat, deși adoptarea lui a fost una din promisiunile cu care Gabriela Firea a câștigat alegerile din 2016”. „Prin urmare, deși nu este treaba Opoziției, USR București a inițiat un proiect de hotărâre pentru prelungirea actualului PUG. Există cadrul legal pentru a face acest lucru, OUG 51/21.06.2018, doar că nimeni din Primărie nu pare interesat”, a adăugat aceasta.

Primarul Gabriela Firea a declarat în mai multe rânduri că este interesată de finalizarea noului Plan urbanistic General, însă nu a mai dat niciun termen clar.

„Suntem extrem de interesați de Planul Urbanistic General al Capitalei, pentru a elimina erorile urbanistice si arhitecturale care au aparut ca urmare a faptului ca Bucurestiul s-a dezvoltat haotic dupa Revoluție. Actuala administrație este constant preocupată de modul în care se dezvoltă Capitala, astfel încât aceasta să urmeze modelul altor capitale europene. Bucureștiul este un oraș frumos, plin de istorie și este important să îi valorificăm potențialul la maxim”, a declarat primarul general în luna martie, în cadrul unei conferințe pe teme imobiliare.

La începutul anului 2017, Gabriela Firea declara că noul PUG va fi gata în 2018, însă acest termen nu a fost respectat.

Concursul pentru actualizarea Planului Urbanistic General (PUG) al Bucureștiului a fost câștigat de un consorțiu condus de Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu. Din consorțiul câștigător mai fac parte: Arnaiz Consultores (Spania), Intergraf, Sinergetics Corporation, AECOM Romania, Compania de Consultanță și Asistență Tehnică. Valoarea de proiectare se ridică la 4,2 milioane de lei. Planul Urbanistic General stabilește ce se poate construi pe fiecare teren în parte din București.