Primăria Sector 6 va plăti circa 48 milioane lei fără TVA pentru consolidarea, extinderea și modernizarea cinematografului Favorit firmei Aedificia Carpați, potrivit unui anunț publicat în sistemul electronic de achiziții publice. Instituția a reușit să finalizeze licitația pentru desemnarea constructorului la finalul lunii octombrie, la peste un an de la lansare. Fostul cinematograf va adăposti un centru cultural. Acesta stă închis de aproape 15 ani și se află în paragină.

Cinematograful FavoritFoto: Hotnews

Potrivit informațiilor din sistemul electronic de achiziții publice, lucrarea trebuie finalizată în 36 de luni. La licitație s-au înscris 4 firme, însă numai o ofertă a fost admisă, respectiv cea câștigătoare.

Primăria Sectorului 6 a anunțat că va reabilita Cinematograful Favorit încă din 2010. În 2011 a realizat studiul de fezabilitate pentru modernizarea cinematografului, în 2012 a făcut proiectul tehnic și a alocat bani pentru consolidare în 2013-2015, însă lucările nu au putut începe deoarece cinematograful se afla în administrarea RADEF, iar RADEF, aflată sub autoritatea Ministerului Culturii, nu putea transfera clădirea către administrația locală, neavând un consiliu de administrație la data respectivă.

Primăria sectorului 6 a anunțat pe 14 aprilie 2015 că va da în judecată Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor (RADEF RomâniaFilm) dacă nu i se transferă cinematograful Favorit. Transferul a fost făcut abia în august 2015, iar de atunci instituția a făcut documentele necesare demarării licitației. Grupul de inițiativă Civică Favorit militează de peste 10 ani pentru modernizarea cinematografului.

În urmă cu o zi, Petre Badea, administratorul Aedificia Carpați, a fost trimis în judecată de DNA pentru cumpărare de influență și evaziune fiscală, fiind acuzat că a oferit unui parlamentar, în prezent decedat, aproape 4 milioane de euro pentru a interveni la Ministerul Culturii pentru atribuirea unor contracte. În acelaşi dosar a fost trimisă în judecată, tot pentru cumpărare de influenţă şi evaziune fiscală, şi societatea comercială Aedificia Carpaţi.

Potrivit procurorilor, inculpatul Petre Badea, în perioada 2010 – 2012, în calitate de administrator al Aedificia Carpați, a oferit unui membru al Parlamentului României (în prezent decedat) echivalentul în lei al sumei de 3.845.000 de euro, din care a remis suma de 6.999.067 de lei (echivalentul a 1.275.000 de euro), pentru ca acesta să-și folosească influența pe care o avea asupra unor înalți funcționari publici din cadrul Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, responsabili să îndeplinească acte care intrau în îndatoririle acestora de serviciu, în vederea asigurării plății lucrărilor pe care societatea Aedificia Carpați S.A. le efectua în cadrul unor contracte de reabilitare a unor instituții publice culturale din București.

Compania Aedificia Carpați și directorul acesteia, Petre Badea, au anunțat că resping categoric acuzațiile formulate de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în dosarul trimis către instanța de judecată, relatează Mediafax.

Cum va arăta cinematograful după modernizare - simulare prezentată în 2015 de Primăria Sector 6