Primăria Capitalei a plătit pentru organizarea Zilelor Bucureștiului circa 20 milioane de lei. 16,5 milioane lei au mers pentru pentru organizarea celor 3 evenimente din Piața Constituției: „Gheorghe Zamfir și prietenii", „iMapp" 2018 și Rod Stewart. Acestei sume se adaugă 2,3 milioane de lei pentru organizarea evenimentului ”Regata Marii Uniri - Flotila România Centenar”, pe Dâmbovița, lângă Biblioteca Națională. Din acești bani s-a organizat și o expoziție cu bărci pe Tamisa, la Londra. Acestora li se adaugă alte mici evenimente organizate în parcurile bucureștene de alte instituții din subordine.

Imapp 2018Foto: PMB

În ceea ce privește cele trei evenimente organizate în Piața Constituției, Primăria Capitalei a răspuns la solicitarea HotNews.ro că au costat 16,5 milioane lei.

”Seria celor 3 evenimente a însumat un deviz total net al cheltuielilor dedicate de 16.500.000 lei și un public estimat total de peste 155.000 de persoane: 21 septembrie – 15.000 persoane/ 22 septembrie – 65.000 persoane/ 23 septembrie – 75.000 persoane. Accesul publicului a fost gratuit, fiind înregistrată o participare foarte ridicată, atât din rândul bucureștenilor, cât și al turiștilor”, se arată în răspunsul trimis de Primăria Capitalei către HotNews.ro.

Primăria a detaliat și serviciile cumpărate: ”Concret, cheltuielile ocazionate de organizarea și desfășurarea, în condiții optime, a acestei serii de trei evenimente consecutive, dedicate Zilelor Bucureștiului și Centenarului Marii Uniri, au avut în vedere logistica necesară amenajării și dotării unei locații de dimensiunile Pieței Constituției, astfel încât această să fie conformă, atât normelor de siguranță aferente unui public estimat de ordinul zecilor de mii de persone, cât și cerințelor exprese ale artiștilor invitați să susțină concerte pe scena special amplasată și ale echipelor tehnice și de producție ale acestora. (...) Facem precizarea că notorietatea artiștilor invitați, precum și validarea internațională a concursului de video mapping „iMapp Bucharest" în top 3 cele mai importante evenimente de proiecție din lume, au generat, de asemenea, importante venituri din sponsorizări”.

Primăria nu a putut detalia cât a costat fiecare eveniment, nici sumele venite din sponsorizări.

”Defalcarea categoriilor de cheltuieli astfel încât să fie obținut un deviz net individual pentru fiecare zi de eveniment, așa cum ați solicitat, nu poate fi realizată, având în vedere principiul inițial al fiecărei achiziții, și anume adaptarea și eficientizarea serviciilor astfel încât acestea să fie suficiente și conforme tuturor cerințelor identificate pentru întreagă durata de organizare și desfășurare a seriei de evenimente dedicate Zilelor Bucureștiului și Centenarului Marii Uniri”, se arată în răspuns.

Cine a luat banii

Prea multe date despre firmele către care au mers acești bani nu se regăsesc în sistemul electronic de achiziții publice dar presupunem că majoritatea banilor au mers către artiști. Găsim că suma de 77.000 de euro a mers către S.C. 360 REVOLUTION S.R.L., una dintre firmele care ar aparține lui Sebastian Ghiță, potrivit procurorilor DNA. Banii sunt pentru organizarea iMapp Bucharest, firma prestând aceste servicii în fiecare an.

Contractul presupune ”închirierea de structuri layher și echipamente ce compun regia video, asigurarea de personal tehnic specializat, montarea și demontarea precum și transportul tur/retur al tuturor echipamentelor pentru zilele de 22.09-23.09.2018”, se arată în sistemul electronic de achiziții publice.

Firma FIVE'S INTERNAȚIONAL S.R.L. a primit un contract de 343.000,00 RON (74.048,49 euro) pentru ”Lucrări de cablare electrică și conexiuni electrice, respectiv închiriere de grupuri electrogene, conectica curent, inclusiv asigurarea personalului tehnic specializat”.

Firma SC PROMAX PRINT SRL a primit un contract de 1.375.000,00 RON (296.444,82 EUR) pentru închirierea de structuri metalice layher, rigging în scenă - elemente prerig, instalații de sonorizare de tip line array pentru a acoperi zona de public și asigurare zona de control tehnic și operarea instalației de sonorizare, instalații de afișare - suport video (ecranuri LED - 400 mp - pixel pitch diferit), asigurare regie video pentru regie spoturi și animații pe toată durata evenimentului, instalații de lumini inteligente inclusiv asigurare control tehnic și operarea acestora, asigurare efecte speciale de tip confetti și tunuri de tip stadium, asigurare cablare aferentă a echipamentelor cât și, yellow jackets pentru traseul stabilit în locație, asigurare personal tehnic pentru montare/demontare și operare echipamente.

Firma FIVE'S INTERNAȚIONAL S.R.L. a mai primit un contract de 660.000,00 RON (142.293,51 EURO) pentru nchiriere, montare/demontare structuri de tip layher, instalații de sonorizare, instalații de afișare, punerea la dispoziție a unui Car TV video pentru înregistrare și redare live a prestațiilor artistice de pe scenă, asigurare regie video, asigurare grup electrogen și personal tehnic specializat pentru operarea echipamentelor.

Un alt eveniment care a avut loc de Zilele Bucureștiului a fost ”Regată Marii Uniri - Flotila România Centenar”. Acesta a fost organizat de Centrul pentru Tineret al Municipiului București în parteneriat Asociația Ivan Patzaichin - Mila 23 și Institulul Cultural Român Londra.

Potrivit acordului semnat între cele trei părți, obligațiile au fost următoarele:

Primăria Capitalei: contribuția financiară de de 2.334.720,5 lei cu TVA din care 1.547.000,00 lei cu TVA pentru organizarea unor evenimente cultural-artistice integrate manifestărilor publice dedicate Zilelelor Bucureştiului, respectiv concerte muzicale susținute în spațiul situat în vecinătatea râului Dâmbovita precum şi spațiile adiacente zonei Piață Unirii - Biblioteca Națională. Suma de 787.720,5 lei, cu TVA, a fost alocată pentru acoperirea unor cheltuieli necesare derulării Proiectului Regată Marii Uniri - Flotila România Centenar 2018, respectiv, prezența unei Flotile intitulată sugestiv „România Centenar" şi amenajarea unui stand expozițional în cadrul manifestărilor specifice Festivalului Tamisei 2018 la Londra, transport şi manipulare Flotila România Centenar - Londra şi retur, precum şi prezenţa Flotilei România Centenar la evenimentele dedicate Zilelor Bucureştiului 2018.

Asociația Ivan Patzaichin - Mila 23: managementul şi implementarea tehnică a Proiectului Regata Marii Uniri – Flotila România Centenar 2018 și suportarea unor cheltuieli în cuantum de 70.000 lei, necesare derulării în bune condiții a unor activități specifice proiectului respectiv, transportul, diurnă şi cazarea echipei de implementare pe traseul Tulcea - București bondră.

Institutul Cultural Român - Londra - contribuția financiară în cuantum de 115.000 lei, necesare pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţilor dedicate Anului Centenarului Marii Uniri integrate manifestărilor specifice Festivalului Tamisei la Londra, respectiv, amplasare scenă, asigurare echipamente audio video, şi amenajare standuri expoziționale destinate promovării obiectivelor culturale şi istorice ale Bucureştiului şi României, precum şi asigurarea deplasării unor artişti români la Londra (bilet de transport internaţional, cazare și onorarii).

Citește aici tot protocolul.

Alte evenimente organizate cu ocazia Zilelor Bucureștiului

”Primăria Capitalei, prin Centrul pentru Tineret al Municipiului București, a organizat în perioada 15-16 Septembrie, în Parcul Circului – evenimentul Zilele Bucureștiului. Acesta a cuprins: Laser show, Acrobatic show, Roboți Transformers, Numere de magie, Chameleon Wall, Păpuși gigant, Statui levitație, Picioroange cu led, dar și două concerte (15 Septembrie: Corina & Connect-R, 16 Septembrie: Deep Central & Alina Eremia).

Prețul estimat pentru organizarea evenimentului este de 388.715 lei la care se adaugă TVA. NU știm valoarea exactă a contractului deoarce nu este publicat anunțul de atribuire.

Kids City

Primăria Municipiului Bucureşti, prin Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive – PROEDUS, a organizat în perioada 14 – 16 septembrie 2018 a IV-a ediție a evenimentului Kids City, în Parcul Cișmigiu.

În cadrule evenimentului au avut loc mai multe concerte: Gaşca Zurli, Magicianul Robert Tudor, Amna, Nicole Cherry, Lidia Buble. Valoarea estimată a evenimentului:570.000 lei fără TVA. NU știm valoarea exactă a contractului deoarce nu este publicat anunțul de atribuire.

Centrul Cultural Palatele Brâncovenești a organizat Zilele Bucureștiului la Palatul Mogoșoaia. Valoarea estimată a evenimentului:130.000 lei fără TVA. NU știm valoarea exactă a contractului deoarce nu este publicat anunțul de atribuire.

Merită să dăm în câteva zile aproape 20 de milioane lei pe evenimente?

Reprezentanții Primăriei spun că da, orașul are nevoie de evenimente culturale: ”Menționăm că evenimentele de acest gen, dedicate publicului larg, sunt o componentă importantă a vieții culturale a unui oraș-capitală, ce conferă comunității sentimentul de apartenența socială, culturală și geografică, cu atât mai mult atunci când este vorba despre celebrarea unor momente importante din istoria orașului respectiv. Literatura de specialitate relevă o contribuție importantă a manifestărilor publice la o mai bună relaționare în cadrul comunității, creșterea nivelului de coeziune socială, orașul în ansamblu beneficiind de o imagine și de o promovare mai bune”.

Sigur, orașul are nevoie și de așa ceva, însă întrebările care rămân sunt dacă era nevoie de atât de mulți bani și ce se putea face cu această suma.

Fotografii: Primăria Capitalei