Încă 1,75 de milioane de lei au alocat, miercuri, consilierii locali din Bistrița pentru lucrări la pârtia de schi de lângă oraș, care a funcționat doar 10 zile în ultimele două sezoane, informează Mediafax. Banii vor fi folosiți pentru lucrări de stabilizare a terenului și pentru achiziția unui generator de zăpadă.

Partie de schi BistritaFoto: Captura YouTube

Un proiect de hotărâre care prevede alocarea unei sume de 1,75 milioane lei pentru stoparea alunecărilor de teren la pârtia de schi și pentru achiziția unui generator de zăpadă, a fost aprobat, miercuri, de consilierii municipali din Bistrița. Din cauza precipitațiilor din primăvara acestui an, o suprafață de 30-40 de metri de teren situat mai sus de lacul de acumulare folosit pentru alimentarea cu apă a tunurilor de zăpadă a alunecat, autoritățile susținând că este vorba de cauză naturală la care trebuie găsită rezolvare.

“S-a constituit o comisie de identificare a cauzelor și de evaluare a pagubelor cauzate de această alunecare de teren. În urma verificărilor efectuate în teren s-a constatat că lacul de acumulare precum și lucrările din zona acestuia au suferit grave degradări. SVSU Bistrița a monitorizat zona și a constatat că alunecarea de teren este activă și a recomandat luarea unor măsuri urgente de stopare a alunecării. (...) A fost elaborat un studiu geo care relevă necesitatea unor lucrări de intervenție, în regim de urgență, pentru stabilizarea terenului în amonte de lac”, se arată în proiectul adoptat miercuri de consilieri.

Decizia vine după ce, în luna iulie, a fost alocată o sumă de 443.000 de lei pentru realizarea a diferite studii, existând o alunecare de teren în amonte de lacul artificial din care sunt alimentate tunurile de zăpadă. Tot atunci, s-au alocat și bani pentru cumpărarea unor tunuri noi de zăpadă.

Primăria Bistrița a cheltuit aproape 30 de milioane de lei dintr-un împrumut făcut pentru 10 ani pentru amenajarea pârtiei de schi Cocoș, situată în Complexul Wonderland din Unirea, la o altitudine de doar 676 de metri. Pârtia de ski a funcționat doar 10 zile în utimele două sezoane, fiind construită la o altitudine prea joasă, iar temperaturile ridicate nu permit menținerea unui strat de zăpadă corespunzător pentru practicarea sporturilor de iarnă.

Pârtia de schi Cocoș are o lungime de 1.300 m iar transportul pe cablu este asigurat de telescaun cu patru locuri. Pârtia este de categorie medie spre ușoară, are punctul de plecare la o altitudine de 676 de metri și o diferență de nivel de 257 de metri. Aceasta face parte dintr-un proiect amplu de amenajare a unui Complex Sportiv de Agrement Polivalent - Wonderland, care se întinde pe o suprafață de 300 de hectare și va avea atât zone de agrement pentru sporturi de iarnă - pârtia de ski, patinoar în aer liber, cât și o zonă pentru practicarea sporturilor de vară cu Aqualand, bazine de înot, terenuri de tenis, de basket și golf, dar și un hipodrom.