Asociația Parcul Natural Văcărești a lansat programul de voluntariat “Fii Ranger Urban!”, prin care dorește să recruteze voluntari pasionați de natură și de protejarea mediului înconjurător. Mai exact ONG-ul are nevoie de 100 de oameni care să se implice în acțiunile de pază și protecție, de igienizare a spațiului, de monitorizare a speciilor de păsări şi animale, dar şi pentru implicarea în acțiuni educative.

Delta Vacaresti - Foto: Helmut IgnatFoto: Helmut Ignat

Ranger Urban este denumirea oficială și statutul pe care îl capătă orice voluntar care se implică în acțiunile desfășurate de Asociația Parcul Natural Văcărești. Principalele îndatoriri ale unui Ranger Urban sunt următoarele:

⦁ Acțiuni de pază și protecție-patrulări

⦁ Acțiuni de igienizare, toaletare, consolidare poteci și infrastructură

⦁ Acțiuni de monitorizare și conservare a biodiversității

⦁ Acțiuni educative, ghidaj, observații ornitologice

Cum devine o persoană Ranger Urban?

Primul pas este completarea formularului de înscriere de pe website-ul Parcului Natural Văcărești, accesând http://parcnaturalvacaresti.ro/fii-ranger-urban. După înscriere, persoanele intră în procesul de selecție a voluntarilor, urmând să fie anunțate în maxim 10 zile dacă au fost acceptate în program.

“Parcul Natural Văcărești a fost înființat prin grija rangerilor urbani. Oameni care, pe lângă faptul că iubesc natura, au ales să se implice într-un proiect de interes public. Sunt oamenii care treptat, iau în stăpânire orașul și care aleg să se implice în rezolvarea problemelor care depășesc orizontul lor de comfort. Prin acest proiect, rangerul urban își primește în Parcul Natural Văcărești spațiu de acțiune, de implicare și de experimente. Invităm pe toți cei care se regăsesc în profilul descris, să ni se alăture.”, declară Dan Bărbulescu, Membru Fondator Asociația Parcul Natural Văcărești.

Parcul Natural Văcărești a apărut din dorința oamenilor de a păstra natura în orașul lor. Spațiul verde din inima Bucureștiului a fost proiectat inițial pentru a deveni un lac, dar de-a lungul anilor lucrările au fost abandonate. În lipsa intervenției umane, șantierul s-a renaturat şi populat de numeroase specii de păsări și animale.

Asociația Parcul Natural Văcăreşti a fost constituită în 2014 de un grup de specialiști în protecția naturii și managementul ariilor protejate, care au dezvoltat proiectul înființării parcului din momentul în care acesta părea o utopie.