Opt module de colectare selectivă a gunoiului, cumpărate recent la preţul de 3.000 euro/bucata şi amplasate în Brăila, au fost incendiate în ultimele două săptămâni, ultimul incident de acest gen acest având loc luni, motiv pentru care primarul municipiului, Marian Dragomir, face apel la cei care au surprins imagini foto sau video cu cei care au produs aceste pagube să i le furnizeze personal.

Incendiere in BrailaFoto: Captura YouTube

Potrivit unui comunicat de presă remis luni, de ISU Brăila, în noaptea de duminică spre luni, între orele 00,50 - 02,30, echipajele Detaşamentului 1 de pompieri Brăila au intervenit pentru stingerea a trei incendii care se manifestau la module de colectare selectivă a deşeurilor şi a gunoiului menajer, amplasate pe raza municipiului Brăila.

"În urma celor trei incendii, au ars aproximativ 450 kg de gunoi şi reziduuri menajere, fiind afectate şi modulele de colectare selectivă a deşeurilor şi a gunoiului menajer. Cauza probabilă a producerii acestor incendii a fost crearea intenţionată sau din culpă a condiţiilor de a genera incendiul de persoane neidentificate", se arată în comunicatul ISU Brăila.

Duminica trecută, un alt modul a fost incendiat şi autorul, un bărbat în vârstă de 51 de ani, a fost reţinut pentru 24 de ore, sub acuzaţia de distrugere, fiind internat apoi la Spitalul de Psihiatrie din Brăila, în vederea efectuării unei expertize psihiatrice.

În urmă cu o săptămână, au mai fost incendiate alte trei module de colectare selectivă, cartierele unde s-au produs toate cele opt evenimente de acest gen fiind Ansamblul Buzăului şi Hipodrom.

Modulele incendiate nu pot fi reparate, ele urmând să fie înlocuite de Primăria Brăila în momentul în care se vor achiziţiona noi containere de acest gen, până atunci colectarea urmând să se facă direct în pubele.

"Din păcate, unii se pot civiliza doar cu forţa. Vă rog mult să ne ajutaţi şi să îi prindem pe cei care îşi bat joc de banii brăilenilor din taxe şi impozite. Aceste module moderne şi elegante costă. Cu cât vor distruge mai multe, cu atât ne va costa mai mult. Avem nevoie de implicare. Îi rog pe cei care au detalii sau imagini să-mi trimită mesaj privat. Nu putem monta mii de camere în tot oraşul. Ne putem implica şi, când observăm fapte antisociale, să luăm atitudine. Mulţumesc anticipat", a scris Dragomir pe contul său de Facebook.

Până în prezent, în municipiul Brăila au fost distribuite 100 de module, pentru achiziţionarea cărora Primăria Brăila a plătit 1,24 milioane de lei şi are în intenţie să mai cumpere încă 200 de module, pentru a acoperi toate cartierele de blocuri din municipiu.