Autoritățile din Iași au montat covorașe dezinfectante, iar pelerinii care vin la Sfânta Parascheva sunt controlați pentru a nu aduce carne sau preparate de porc, acestea fiind măsuri luate pentru evitarea răspândirii pestei porcine în județ, transmite Mediafax.

Pelerinaj la Sf. Parascheva (Iasi)Foto: Agerpres

Autoritățile din județul Iași au luat măsuri sportite de securitate pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane, deoarece la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva sunt așteptați să ajungă pentru a se închina peste 200.000 de oameni.

Astfel, Direcția Regională Drumuri și Poduri Iași a anunțat, într-un comunicat postat pe pagina de Facebook a instituției, că miercuri a fost finalizată operațiunea de amplasare a covoarelor dezinfectante pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane în județul Iași.

„Echipele DRDP Iași, alături de DSVSA, au finalizat instalarea covorului dezinfectant pentru autovehicule pe DN 28, km7, Pod Șcheia, județul Iași, în cadrul măsurilor speciale de prevenție sanitar-veterinară în perioada Sărbătorilor Iașului, instituit de Comitetul Județean pentru Combaterea Bolilor. Pe drumurile naționale din județul Iași astfel de puncte de dezinfecție au mai fost instalate pe DN 24, km 159 (intrare Coropceni) și pe DN 24C, km 36 (Bivolari). Măsura face parte din planul special de prevenție sanitar-veterinară în perioada Sărbătorilor Iașului, instituit de Comitetul Județean pentru Combaterea Bolilor”, se arată în comunicatul instituției.

Autoritățile din Iași anunță că se vor face și controale la persoane fizice, venite cu mașini sau cu autobuze ori autocare, pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane în județul Iași, iar reprezentanții Mitropoliei fac apel către pelerni să nu aducă cu ei produse din carne de porc.

„Îi rugăm să fie atenți la ce alimente aduc, există acele avertizări ale autorităților - să evite să aducă carne de porc de exemplu, mai ales dacă vin din zonele afectate de pesta porcină”, a spus purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, preotul Constantin Sturzu.

Sărbătoarea Sfintei Parascheva începe joi, la ora 06.30, cu procesiunea cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva și depunerea lor pentru închinare și se va încheia luni, după liturghie.

Ziua de pomenire a Sfintei Cuvioase Parascheva este 14 octombrie.