Primele 3 autobuze din cele 400 care vor fi achiziționate de Primăria Capitalei de la Otokar Europe SAS – Otokar Otomotiv Ve Savunma Sanayi A.S au ajuns în Capitală, a confirmat pentru HotNews.ro biroul de presă al Primăriei Capitalei. Acestea sunt folosite pentru instruirea șoferilor, dar nu opresc în stații și nu pot fi folosite de călători. Primarul Gabriela Firea a anunțat la semnarea contractului că autobuzele vor fi livrate începând cu luna octombrie, până la finalul anului urmând să ajungă la București 100 de unități. Restul, în 2019.

Autobuze noi Otokar pentru STB in vama GiurgiuFoto: Hotnews

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a semnat în luna iunie contractul pentru achiziția celor 400 de autobuze Euro 6 cu asocierea Otokar Europe SAS – Otokar Otomotiv Ve Savunma Sanayi A.S, câștigătoarea licitației. Valoarea contractului este de 458.100.826 lei fără TVA.

Potrivit contractului, cele 400 de autobuze au următoarele specificații:

  • - 320 autobuze de 12 m- 238.000 euro/bucata;
  • - 50 autobuze - 10,7 - 246.000 euro/bucata;
  • - 30 autobuze de 18 m- 364.000 euro/bucata.

Conform caietului de sarcini, toate cele 400 de autobuze vor avea o garanție de opt ani, în acest interval, manoperă completă, inclusiv reviziile, intrând în sarcina furnizorului. Mai mult decât atât, în primii 4 ani, mijloacele de transport în comun vor avea o garanție extinsă, adică inclusiv în ceea privește consumabilele de exploatare (uleiuri, filtre, manoperă de revizie tehnică, întreținere etc).

Totodată, autobuzele vor fi dotate cu echipamente electronice pentru control și monitorizare, care includ numărarea călătorilor, supraveghere video interior-exterior, verificarea și monitorizarea condițiilor de microclimat în interior, A/C și încălzire, conexiune online cu dispeceratul, echipamente moderne de taxare, care sunt conectate online cu dispeceratul, un sistem de informare călători, cu display, care oferă informații asupra traseului, reclame, informații turistice etc.

Autobuzele vor fi dotate, de asemenea, cu panouri de afișaj în exteriorul autobuzului, pe care pot rula reclame sau informații de interes public, fără să afecteze aspectul și integritatea caroseriei, spre deosebire de colantările existente în prezent.

Mijloacele de transport public prezintă îmbunătățiri IT care realizează monitorizarea tuturor echipamentelor din punctul de vedere al diagnozei și autodiagnozei, oferind informații esențiale atât pentru conducătorul auto cât și pentru cei care realizează mentenanță acestora.