FOTOGALERIE Mormane de gunoi pe străzi: Sectorul 3 din București stopează contractul de salubrizare cu Rosal. Activitatea va fi preluată de Primărie

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Joi, 13 septembrie 2018, 13:46 Actualitate | Administratie Locala


Gunoi îin sectorul 3 (1)
Foto: Facebook - Sabin Dragoman
Sectorul 3 din București încheie începând cu 14 septembrie contractul de salubrizare cu firma Rosal, după 19 ani, străzile din Sectorul 3 fiind pline de mormane de gunoi. Mai  mai mulți cititori HotNews.ro au sesizat că în ultimele zile compania nu a mai ridicat gunoiul. Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a declarat pentru HotNews.ro că instanța de decis încetarea contractului cu compania Rosal, la cererea Consiliului Concurenței, după ce contractul a fost prelungit mai mulți ani prin acte adiționale. Reprezentanții Rosal spun că au notificat Primăria că vor presta acest serviciu până pe 14 septembrie, după ce instituția a decis că dorește să presteze acest serviciu prin propria direcție.

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a declarat că Primăria a achiziționat peste 50 de utilaje și are forța de lucru necesară ca de luni să presteze acest serviciu.

”Contractul Rosal este nul, o decizie a instanței. Consiliului Concurenței a atacat contractele de salubritate din tot Bucureștiul și a avut câștig de cauză. Noi ne-am făcut pașii și ne-am achiziționat utilaje, de luni intrăm cu Primăria, adică serviciul de salubritate va fi făcut de noi. Pentru că Rosal  știe că va pleca, își bat joc. Noi avem peste 50 de utilaje. Este suficient pentru ce avem nevoie. Avem și angajați. Până luni este datoria Rosal să ridice gunoiul”, a declarat primarul Robert Negoiță.


(Sursa foto, Facebook - Sabin Dragoman, Liviu Malureanu)

Radu Simțion, avocat Rosal Grup, a declarat pentru HotNews.ro că societatea de salubrizare a notificat Primăria Sector 3 că va presta acest serviciu până pe 14 septembrie.

”Din punct de vedere legal, contractul nostru nu expiră luni, noi am notificat Primăria Sectorului 3 de acum trei săptămâni, față de decizia dânșilor de a-și da în administrare propriul serviciu de salubrizare, că noi putem presta conform legii până pe 14 septembrie. Rosalul respectă programul de lucru plătit și aprobat împreună cu Primăria Sector 3 și Primăria Municipiului București. Nu este deloc adevărat că nu am ridicat gunoiul”, a declarat Radu Simțion.

Acesta spune că instanța nu a obligat Primăria să încheie contractul acum, acesta putând fi prelungit până la organizarea unei licitații și desemnarea unui nou operator, însă instituția a decis să presteze singură această activitate.

”Este vorba despre un proces care a fost pe rolul Înaltei Curți începând cu 2010, care obligă Primăria Municipiului București și sectoarele să facă niște pași pentru a respecta legislația privind concurența. Adică să aprobe un regulament de salubritate, caietele de sarcini, să decidă dacă face sau nu licitație și să înceteze contractele de salubritate cu operatorii care au câștigat licitația în  1999, la momentul la care au un nou contract. Contractul cu Rosal este valabil până va fi încheiat un  nou contract. Domnul primar face o confuzie juridică. El crede că acest contract este terminat. Nu este deloc așa. Dânsul nu are un contract cu firma proprie, dânsul a dat în administrare către o direcție din cadrul Primăriei. Dacă dânsul vrea să presteze acest serviciu, noi Rosalul nu avem nimic împotrivă, dar să-și asume”, a mai declarat Radu Simțion.

Liviu Mălureanu, consilier USR Sector 3, este de părerea că s-a ajuns în această situație din cauza incompetenței Primăriei.

”Mizeria din sector se datorează incompetenței din Primarie. De mai bine de un an se tărăgănează situația. În iunie 2017 Primăria Sector 3 a înființat o firmă, Salubritate și Deszăpezire S3, care trebuia să se ocupe de menținerea curățeniei. Între timp Negoiță s-a răzgândit și luna trecută a decis să înființeze un serviciu în cadrul primăriei pentru curățenie. Toate aceste bâlbâieli și lipsa de coerență au dus ca în sector sa avem pe fiecare stradă grămezi de gunoi neridicat”, a declarat Liviu Mălureanu.

Deocamdată nu se știe la ce groapă de gunoi va transporta Primăria resturile menajere și nici căt sau dacă vor plăti locuitorii din sector pentru acest serviciu.

Pe 26 iunie 2018, Consiliul Local Sector 3 a dat mandat firma municipală SD3 Salubritate și Deszăpezire Sector 3 să achiziționeze următoarele utilaje:
 • - Autogunoiere 16 mc: 5 bucăți
 • -Autogunoiere 7 mc: 4 bucăți
 • - autospeciale cu bazin (tip cisternă) de capacitate de 10.0001 şi sistem de spălat cu presiune:
 • 3 bucăți
 • - autospeciale tip basculantă sau Skiploader (transport container de 7 mc-10mc): 4 bucăți
 • - containere de 7mc: 6 bucăți
 • - containere de 17mc: 4 bucăți
 • - autospeciale: 4 bucăți din care: 2 bucăți 4x4 şi benă
 • - 2 bucăți 4x2 de 3,5 t basculabile
 • - autoperii mari 10 - 12 t: 2 bucăți
 • - autoperii medii 6 - 7t: 2 bucăți
 • - autoperii mici 1,5 – 3,5 t: 2 bucăți
 • - aspirator electric autopropulsat: 4 bucăți
 • - stație de spălat automatizată tip tunel: 1 bucată
În proiectul de hotărâre nu se precizează un preț estimativ însă pe site-ul societății  au fost postate contractele pentru achiția utilajelor:
- contract încheiat cu SC GRADINARIU IMPORT EXPORT SRL  în valoare de 7.755.783,35  lei, pe data de 29.12.2017;
- contract încheiat cu SC BRIARIS IND SA în valoare de 921.281,34 EURO, pe data de 29.12.2017
- contract încheiat cu SC GRADINARIU IMPORT EXPORT SRL   în valoare de 1.102.020 Euro fara TVA, încheiat pe 07.08.2018;

Rămâne de văzut cum vor fi folosite de Primărie  aceste utilaje cumpărate prin intermediul societății.

Pe 14 august 2018, Consiliul Local Sector 3 a aprobat la propunerea Primarului Robert Negoiță înființarea Direcției Generale de Salubritate în cadrul Primăriei. Aceasta are 367 de angajați. http://www.primarie3.ro/files/t_2018/08/HCLS3%20nr.357%20din%2014.08.2018.pdf

În aceeași zi s-a aprobat și darea în administrare a prestării serviciului de salubrizare către această Direcție nou înființată.
http://www.primarie3.ro/files/t_2018/08/HCLS3%20nr.358%20din%2014.08.2018.pdf
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4037 vizualizari

 • -5 (5 voturi)    
  Cosul de gunoi din imagine (Joi, 13 septembrie 2018, 14:22)

  Tommy Bahama [utilizator]

  nu pare sa dea pe afara. Nici Los Angeles nu are contracte cu firme de salubritate, dar se bazeaza pe bunul simt. Fotografia asta arata mai bine decat multe locuri din SUA. Pana si la capitolul asta suntem in urma lor, desi avem potential.
  • +3 (3 voturi)    
   Dispret fata de cetateni (Joi, 13 septembrie 2018, 14:49)

   D2H [utilizator] i-a raspuns lui Tommy Bahama

   Nu-i vorba despre cosul de gunoi din imagine, desteptule. Ai fost in America, dar n-ai inteles nimic. 50% din locuitorii strazilor din sector stau cu pungile si tomberoanele de gunoi la poarta incepand de luni, fara ca serviciul de salubrizare sa fie prestat. Primaria n-a avut nici macar bunul simt sa anunte cetatenii ca gunoiul nu va mai fi ridicat - un asemenea dispret fata de oameni e greu de imaginat. E usor insa sa ne dam seama de ce: Negoita spera sa tina cat mai mult batista pe tambal, poate-poate nu afla nimeni din mass media. In timpul asta insa, sectorul a inceput sa arate ca un al doilea Napoli, cu munti de gunoie pe strazi. Mi se pare absolut scandalos. Si mai are tupeul acest impostor sa mai iasa si sa o sustina pe Firea in razboiul ei cu Dragnea, ca- vezi-Doamne - nu i s-a dat pe mana centura Capitalei. Lasati centura Capitalei fratilor, faceti-va treaba si incepeti cu strangerea gunoiului, ca nici de asta nu sunteti in stare.
   • -2 (2 voturi)    
    gunoiaiele astea erau si inainte (Joi, 13 septembrie 2018, 17:33)

    Stefan534324 [utilizator] i-a raspuns lui D2H

    cu rosal cu tot.. si nu numai in sectorul 3. Si nu are legatura numai cu firma de gunoi, ci cu educatia precara si nesimtirea locuitorilor.
 • +1 (1 vot)    
  Comment sters de user (Joi, 13 septembrie 2018, 14:38)

  elf [anonim]

 • +3 (3 voturi)    
  Sa vedem ce face primaria sector 3 (Joi, 13 septembrie 2018, 15:16)

  bigbrother [utilizator]

  ca utilaje si-au luat, oameni au angajat + si-au facut aplicatie pe web si telefon mobil prin intermediul careia pot fi notificati de mizeria din sector..deci cel putin la capitolul intentii stau foarte bine.

  Sa nu uitam totusi cateva aspecte:

  - gunoiul trebuie sa ajunga la groapa de gunoi dupa ce a fost sortat a.i sa poata fi reciclat. Solutia aleasa acum de primarie este un gunoi la gramada (cel putin la nivelul blocurilor cu ghene de gunoi interioare) si cica ar trebui sortat si reciclat inainte de a fi dus la groapa..stie cineva daca chiar se recicleaza ceva?

  - locatarii trebuie educati. Daca nu se vrea de placere, atunci de nevoie. Amenzi cat cuprinde pana invatam ca traim la comun in acest oras si ca magaria se plateste. Mi-as dori ca o (mare) parte din bucuresteni sa inteleaca ca nu mai sunt la curte iar gradina blocului si trotuarul nu sunt cosuri de gunoi.

  - sa puna la dispozitia cetatenilor cosuri de gunoi + eurocontainere cat mai dese si mai des golite. Ca un fapt interesant, Walt Disney si-a dat seama ca un cos de gunoi trebuie sa fie la maxim 9 metri (30 feet) unul de celalalt a.i oamenii sa nu arunce gunoiul pe jos. Sa zicem 10-15 metri in oras, chiar 30 metri. Dar sa existe aceste cosuri peste tot (inclusiv pe strazile din spatele blocurilor). Si musai sa fie golite periodic.

  - sa fie facute parcuri pentru animale pe langa blocuri, acolo unde exista spatii libere. Parte din mizeria de pe strada este data de lipsa acestor parcuri. Si daca unii curata dupa animal, altii sunt nesimtiti si pleaca mai departe.
  • 0 (0 voturi)    
   N-o să facă nimic (Joi, 13 septembrie 2018, 17:03)

   2mai [utilizator] i-a raspuns lui bigbrother

   Primăria sectorului 4 este singura care a luat pe cont propriu salubrizarea, prin ADP. Fă o vizită prin sector să vezi "curățenie". Și nici n-are cum să fie altfel, cât timp metoda de lucru preferată este aceeași ca acum 100 de ani: romi cu măturoaie.
 • 0 (0 voturi)    
  pentru Hotnews (Joi, 13 septembrie 2018, 19:19)

  nahir [utilizator]

  Articolul, din punctul meu de vedere nu are un titlu corespunzător.
  Trebuia scris ”primăria sector 3 A ÎNCHEIAT...” în loc de ”... incheie...” pentru ca robert negoiță a reziliat contractul cu ROSAL de o grămadă de vreme (cred că e un an) afirmând la acel moment că se va ocupa primăria prin compania înființată, cu costuri mult mai scăzute și mult mai eficient.
  Cam de un an nu mai vad mașinile ROSAL, gunoiul strângându-se la ore haotice (înainte avea ritmicitate),coșurile de gunoi stradale tot de pe atunci sunt mai tot timpul pline și cu mizerie căzută împrejurul acestora, precum și cam tot de atunci nu se mai face curățenie stradală,
  Nu știu cum o fi cu costurile, dar sectorul 3 pute a gunoi.
  Și când te gândești că a mai și reînființat taxa de gunoi, aia care urmare campaniei electorale a fost inițial retrasă (cam un an).
 • +3 (3 voturi)    
  Locuiesc in sectorul 3... (Joi, 13 septembrie 2018, 21:24)

  Olyx [utilizator]

  si am vazut cu ochii si simtit cu nasul (!) urmarile politicii intelepte (!) a primarului Negoita de a nu se plati gunoiul de catre asociatiile de proprietari. Angajatii firmei de salubritate "se fac" ca fac curatenie, cosurile sunt pline, multe de ele au fost furate exact de catre cei care ar fi trebuit sa le goleasca, tomberoanele pentru sortarea selectiva a gunoiului au fost desfiintate (oricum angajatii REBU le amestecau continutul inainte sa le duca la groapa de gunoi...)
  Sunt o gramada de firme ce activeaza la parterul blocurilor si care nu platesc factura pentru gunoi si il depoziteaza laolalta cu cel al locatarilor...Un DEZASTRU !....Ce urmeaza cred ca va fi continuarea, partea a doua...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by