Primăria Capitalei vrea să ofere 5.000 de eco-vouchere în valoare de câte 9.000 de lei, pentru achiziționarea unor mașini noi, cu nivel redus de emisii, non-diesel sau electrice, ce se acordă în schimbul predării spre casare a unui autovehicul vechi, potrivit unui proiect de pe ordinea de zi a Cosiliului general al municipiului București, relatează Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Eco-voucherele vor putea fi utilizate pentur a achiziționa autoturisme noi cu norme de plouare care să asigure un nivel redus de emisii - EURO 6, non-diesel și alte mijloace de locomoție noi, non-diesel și electrice. (...) Sumele necesare implementării programului vor fi asigurate din bugetul local al Municipiului București. Ținând cont că traficul urban este un factor important de poluare a aerului, în Planul Integrat de Calitate a Aerului a fost prevăzută măsura de limitare a circulației autovehiculelor poluante cu impact negativ asupra mediului manifestat prin degajarea în atmosferă a unor mari cantități de gaze toxice și cu efect de seră”, se arată în proiectul de hotărâre de pe ordinea de zi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), ce va avea loc în zilele următoare.

Prin proiect se urmărește, în schimbul predării spre casare a unei mașini vechi, acordarea unor eco-vouchere în valoare de 9.000 de lei fiecare. Pentru început, vor fi acordate 5.000 de astfel de vouchere. În sursa citată se mai precizează că se impune acest demers, întrucât, anul trecut, au fost scoase din circulație mii de mașini vechi.

„Având în vedere că în anul 2017, la nivelul municipiului București, prin programul Rabla Clasic, au fost scoase din circulație 7.470 autovehicule vechi prin achiziția autovehiculelor noi, încadrate în norma de poluare Euro 6, în ceea ce privește măsura de eliminare a autovehiculelor vechi din parcul auto bucureștean, se impune intensificarea eforturilor de stimulare a achiziționării pe scară largă atât a autovehiculelor noi cu norme de poluare (...), cât și a altor mijloace de locomoție „prietenoase” cu mediul, non diesel și electrice”, mai arată proiectul.

Beneficiarii voucherelor pot fi persoane fizice sau juridice, cu domiciliul sau reședința în București.