Noile tarife pentru parcările Primăriei București intră în vigoare duminică / O oră de parcare în centru - 10 lei

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 29 iunie 2018, 13:52 Actualitate | Administratie Locala


Parcare Hanul lui Manuc
Foto: Hotnews
Noile tarife pentru parcările Primăriei Capitalei intră în vigoare în această duminică. Pentru zona zero a Bucureștiului, o oră de parcare va costa 10 lei. Noile reglementări instituie 3 zone de taxare în București.

Zona 0, compusă din 4 sub-zone, taxă de parcare 10 lei pe ora
 • zona parcajului subteran Intercontinental, străzile N. Bălcescu – C.A. Rosetti – D. Gerota – J. L. Calderon – T. Arghezi – Carol I;
 • zona parcajului subteran din Piață Unversității, străzile N. Bălcescu - I. Câmpineanu - Calea Victoriei - Splaiul Independenței  - Halelor - I. C. Brătianu;
 • zona parcajului suprateran Cocor, străzile I. C. Brătianu - Sf. Vineri - Calea Moșilor - H. Botev - C. Coposu;
 • a patra zona este cea a parcajului suprateran Unirea, cu străzile C. Coposu - M. Basarab - Mircea Vodă - Unirii - Brătianu.
Zona 1,  locurile de parcare special amenajate între zona 0 și perimetrul stabilit prin acordul Planului Integrat de Calitate a Aerului, delimitat de străzile, cu tarife de În zona 1 se aplică tarife de 5, respectiv 2,5 lei pe ora:
 • Piață Victoriei – bd. Iancu de Hunedoara – str. Polonă – str. Mihai Eminescu – str. Traian – str. Nerva Traian – bd. Gh. Șincai – str. Lanariei – Calea Șerban Vodă – bd. Mărășești – str. Mitropolit Nifon – bd. Libertății – Calea 13 Septembrie – str. Izvor – str. B. P. Hasdeu – str. Vasile Pârvan – str. Berzei – str. Buzești – Piață Victoriei
Cum se aplică tarifele:
 • 5 lei/ora – tarif unic de luni până vineri în intervalul orar 06.01-18.00, cu extindere, în funcție de parcaj, în zone unde numărul de vizitatori este mare, de luni până duminică în intervalul orar 00.00-24.00; după intervalul maxim de parcare de 2 ore, se aplică măsura suprataxării la un nivel dublu pentru fiecare ora de depășire.
 • 2,5 lei/ora – tarif unic în zilele săptămânii în intervalul orar 18.01-06.00, acolo unde nu s-a dispus extinderea tarifului de 5 lei/ora .
În ambele cazuri, tariful permite utilizarea unui loc de parcare, fără rezervarea sau nominalizarea locului de parcare.

Pentru unitățile hoteliere, complexe comerciale, săli de spectacole, baze sportive – locuri de parcare rezervate pe baza de contract tariful este de 5 lei/ora x 24 ore x 30 zile. Riveranii beneficiază de un tarif preferențial lunar de 100 lei.

Zona 2 – cuprinde locurile de parcare special amenajate între zona 1 și limita administrativă a orașului

Tarife utilizabile în zona în zona 2:
 • 2,5 lei/ora – tarif unic de luni până vineri în intervalul orar 06.01-18.00, cu extindere, în funcție de parcaj, în zone unde numărul de vizitatori este mare, de luni până duminică în intervalul orar 00,00-24.00 (tariful permite utilizarea unui loc de parcare, fără rezervarea sau nominalizarea locului de parcare);
 • 1,5 lei/ora - tarif unic în zilele săptămânii în intervalul orar 18.01-06.00, acolo unde nu s-a dispus extinderea tarifului de 2,5 lei/ora (tariful permite utilizarea unui loc de parcare, fără rezervarea sau nominalizarea locului de parcare);
Tariful preferențial pentru unitățile hoteliere, complexe comerciale, săli de spectacole, baze sportive – locuri de parcare rezervate pe baza de contract este de 2,5 lei/ora/24 ore/zi, iar penru riverani – de 80 lei/luna.

Că și în cazul celorlalte zone, tariful permite utilizarea unui loc de parcare, fără rezervarea sau nominalizarea locului de parcare.

Tariful pentru serviciul de blocare/deblocare a autovehiculelor este de 200 de lei.

Primăria justifică aceste tarife sensibil majorate prin faptul că în București „au fost depășite valorile-limită stabilite prin legislația Uniunii Europene privind calitatea aerului înconjurător, iar una dintre cauze este poluarea rezultată în urmă traficului intens și a utilizării pe scară largă a autovehiculului propriu”.

În plus, susține Primăria, într-un comunicat, prin aceste tarife „Bucureștiul se aliniază marilor capitale europene care au adoptat un tarif mai mare pentru parcarea în zona centrală, cu scopul de a reduce traficul, și implicit poluarea, dar și pentru a promova transportul public și transportul alternativ”. În plus, prin implementarea acestei măsuri, va fi eliberată bandă 1 de circulație, iar accesul în instituții publice, precum unități de învățământ și spitale, va fi mai facil, crede Primăria.

Decizia de majorare a tarifelor a fost adoptată în ședința Consiliului General din 14 iunie.

7643 vizualizari

 • +21 (25 voturi)    
  Nu stiu daca e mult sau putin. (Vineri, 29 iunie 2018, 13:58)

  Cataleya [utilizator]

  Dar din moment ce bucurestenii inghit fara sa cracneasca toate broastele Vrancioaiei, inseamna ca sunt multumiti de primarita lor.

  Sa le fie de bine!
 • +13 (19 voturi)    
  LA LUAT BANI INAINTE! (Vineri, 29 iunie 2018, 14:05)

  schroedinger [utilizator]

  Tzatza lui pandele s-a aliniat numai intr-o parte: la luat bani.
  Ca de construit parcari, nema!
  • 0 (20 voturi)    
   Ba e o initiativa buna (Vineri, 29 iunie 2018, 15:04)

   dihania [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

   Dar este esential sa vina politia si sa dea amenzi usturatoare celor care parchează ilegal. Cu ocazia amenzilor ar trebui sa-i oblige si la niste cursuri de educatie pentru exploatarea corecta a unui vehicul si protejarea mediului.

   Iar firea sa faca bine si sa incurajeze transportul in comun - ex. gratuit! sa ia din banii carutzashilor si sa dea celor care merg cu bicicleta/metroul etc.

   Problema bucuresteanului este ca a devenit atat de comod incat masina este la fel ca ifonul. Lumea nu se mai invarte fara masina si ifon. Ii vezi dimineata cum stau ca molustele in masina, pe telefon bara la bara.

   Nu scrie nicaieri ca te nasti cu dreptul la un loc de parcare, nu gasesti, nu parchezi - mergi 3km pe jos.
   Daca nu-ti convine pleaca in tarile civilizate si parcheaza acolo ilegal - DACA ITI PERMITI!
   • +3 (3 voturi)    
    partial corect... (Vineri, 29 iunie 2018, 18:01)

    IronRaven [utilizator] i-a raspuns lui dihania

    si eu cred ca masina este, de multe ori un moft...
    dar... sa nu uitam ca RATB-ul are conditii de kko (autobuzele si tramvaiele sunt vechi, AC-ul nu functioneazu cum trebuie.... iar daca mai aduni si faptul ca unele linii sunt supra-aglomerate sau rutele sunt prost gandite atunci poti sa ii intelegi pe cei care aleg sa mearga cu masina...

    Acum am si eu 4 intrebari...
    1) de ce nu s-a gandit psd-ul lu'firea la chestia asta inainte sa scoata taxa de inamtriculare lucru care a facilitat cresterea numarului de harburi?
    2) care sunt masurile luate pentru a ameliora impactul masurilor luate.... Cand pui taxe de parcare fara sa oferi alternative vei afecta in mod negativ si pe cei care nu au alte solutii pentru a ajunge la servici (vezi ce am scris mai sus)?
    3) ce se intampla cu parcarile de domiciliu?
    4) daca parcarile de domicilui vor disparea, eu de ce mai platesc taxe locale? Bine, in acest moment nu stiu de ce platesc taxe (punct)...
    • +1 (1 vot)    
     Raspunsuri posibile (Sâmbătă, 30 iunie 2018, 0:35)

     dihania [utilizator] i-a raspuns lui IronRaven

     1. Evindent ca s-a gandit - a dat-o in scop electoral sa-si ia si amaratu' cu educatie economica zero, o rabla - impozite, benzina, taxe

     2. Nu exista alternative inafara de a convinge oamenii sa renunte la masina prin imbunatatirea TRANSPORTULUI IN COMUN, bucurestiul este sufocat de masini - mergi pe orice straduta din ora vezi 100 de masini, peste tot este ca o ciuma.

     3, 4. Raman asa - macar de si-ar exploata corect autoturismul: cumparaturi, carat obiecte, concediu etc. Orasul ar fi tot plin de masini, dar care nu se misca. Dimineata te apuca nebunia cand vezi cum vin toate maimutele nervoase , accelereaza, bruscheaza, claxoneaza. Politistii sunt depasiti ...
   • +1 (3 voturi)    
    NOROC CA PROSTIA... (Vineri, 29 iunie 2018, 18:03)

    schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui dihania

    Nu doare!
    Vorba lui CTP: "eram pe locul intai in lume daca puteam sa exportam prostia!".
  • +1 (1 vot)    
   E logic (Vineri, 29 iunie 2018, 20:46)

   TheDudeLebowski1988 [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

   E normal. E usor sa umblii la robinetul cu bani, dar sa construiesti ceva cu adevarat, trebuie stiinta si interes.

   Cam asta au facut toti marea majoritate din politicienii si partidele de la putere FSN\PSDR\PSD\PNL\ALDE\PMP\UDMR timp de 30 ani.
   Nema eradicare din coruptia cu adevarat mare, nema eradicare din evaziunea cu adevarat mare, doar umblat din cand in cand la robinetul cu taxe si impozite, venit pe la TV si dat cu gura, prostit oamenii ca se face si se drege, cu promisuni, si imbracati frumos la camasa si cravata, ca aiba poporu care se uita ca prostu sa zica "Dom'ne, ce om destept, dom'ne!"
  • 0 (0 voturi)    
   Raiul parcangiilor (Sâmbătă, 30 iunie 2018, 13:07)

   Captain Obvious [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

   Vine parandaratul la coana firea.
 • +24 (24 voturi)    
  Tarifele se aplica 'la toti'? (Vineri, 29 iunie 2018, 14:06)

  Andy500 [utilizator]

  De ex. se aplica si celor care parcheaza pe zonele pietonale din Centrul vechi, sau doar prostimii?

  Ce erau goale parcarile din centru, acum vor fi si mai goale...
 • +11 (17 voturi)    
  serios?? (Vineri, 29 iunie 2018, 14:14)

  andrei9999 [utilizator]

  astia sunt id...deconectati de realitate...
  dupa ce ca parcarile subterane de la universitate erau mai tot timpul goale, la 1.5lei pe ora sau cat era, acum chiar vor fi pustii!
  • +1 (7 voturi)    
   amenzi (Vineri, 29 iunie 2018, 14:26)

   semperfidelis [utilizator] i-a raspuns lui andrei9999

   trebuie sa se dea amenzi pentru parcari necorespunzatoare. asta daca e vointa politica sa fie civilizat ca in vest. (in centrul din praga am platit 2 euro pe ora)
   • +7 (7 voturi)    
    Compari (Vineri, 29 iunie 2018, 16:48)

    cucurveauamov [utilizator] i-a raspuns lui semperfidelis

    Transportul integrat din Praga (PID-ul) cu RATB-ul? Hai sa fim seriosi!
  • +4 (4 voturi)    
   ... (Vineri, 29 iunie 2018, 14:29)

   dragonfly [utilizator] i-a raspuns lui andrei9999

   nu a fost niciodata 1.5 lei/ora la parcarea de la universitate, era 5 lei/ora
  • +4 (4 voturi)    
   LA INTER ESTE 5 RON/ORA.. (Vineri, 29 iunie 2018, 15:00)

   schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui andrei9999

   Si nu este goala!
 • +1 (9 voturi)    
  nici in Germania nu exista asa preturi (Vineri, 29 iunie 2018, 14:16)

  Ingwar [utilizator]

  banii statului s-au dus pe pomeni electorale si iepuri de plastic de 25000 euro, Firea a hotarit sa mai faca niste milioane pe spinarea romanilor, giciti ale cui sunt firmele care vor aduna banii din parcari ?
 • +3 (7 voturi)    
  Geniala masura! (Vineri, 29 iunie 2018, 14:24)

  Inapasevedeinvers [utilizator]

  Parcarile erau ticsite, la tariful de 2-3 lei pe ora!
  De acum vom avea masini parcate in strada pana pe linia de tramvai.
  Chipurile se doreste descongestionarea traficului, dar in cazul asta, durata de parcurgere a unei distante se va dubla sau tripla iar cantitatea de gaze de esapament va creste corespunzator.
  Daca vroiau chiar sa faca ceva, era mai eficient sa faca parcarile gratuite (chiar daca pare un sacrificiu pentru buget nueste chiar asa - compenseaza cu banii aruncati pe iepurasi si baloane, de exemplu) si amenzi usturatoare pentru parcari in locuri ne amenajate. Macar pana invata ghiolbanu sa nu mai parcheze aiurea.
 • +6 (10 voturi)    
  geniala tactica... (Vineri, 29 iunie 2018, 14:30)

  liviu_ [utilizator]

  parca pandele...

  maresti pretul parcarilor pana la cer
  apoi bagi placa :"nu e nevoie de parcari, romanii oricum nu le folosesc"

  similara cu "daca o sa construim autostrazi o sa intram in faliment" ...

  ce sa zic... noi prosti pt ca o suportam pe asta... si de aia 10% care au votat-o nici nu mai vb. :D
 • +5 (7 voturi)    
  Peste tot se maresc taxe. (Vineri, 29 iunie 2018, 14:33)

  Cataleya [utilizator]

  Numai ca intr-o societate sanatoasa, odata cu marirea unei taxe apare si motivarea celor care au crescut taxa respectiva.
  Am marit taxa pt ca vrem sa amenajam strazile cutare, vrem sa construim noi parcari, vrem sa cumparam autobuze noi, sa reducem poluarea si traficul...etc.
  Si lumea tace si si se face ca intelege.
  Dupa 6 luni, oamenii incep sa se uite in jur, sa vada daca intr-adevar s-au demarat lucrarile promise.
  Iar daca dupa un an nu se misca nimic, incep cu protestele , iar la urmatoarele alegeri nu mai vezi picior de politician din vechea legislatura care a marit taxa.

  Simplu, democratic si decent.
 • +8 (8 voturi)    
  nu am gasit tariful (Vineri, 29 iunie 2018, 14:42)

  Hans Metter [utilizator]

  pentru parcarea pe trotuar/strada pietonala/spatiu verde.

  Banuiesc ca ramane tot 0,00 lei.
  • +6 (6 voturi)    
   evident (Vineri, 29 iunie 2018, 17:12)

   adrian_c [utilizator] i-a raspuns lui Hans Metter

   Si cu o triplare a numarul de tuciurii parcagii, aia pe care militia locala se incapataneaza sa nu-i vada.

   Asta se intampla cand niste incompetenti si pe deasupra ticalosi acapareaza primaria.
 • +3 (5 voturi)    
  Greata totala (Vineri, 29 iunie 2018, 17:53)

  europeanul2 [utilizator]

  Cand vad cum isi dau unii cu parerea despre cum e in Vest innebunesc. Cu titlu de informare: in Germania sunt construite peste tot parcari supra si subterane fiind suficiente locuri pentru toata lumea la un pret pe care un on cu un venit mediu si-l poate permite. De asemenea exista un transport public civilizat si functional, piste pentru biciclete, lipsa unora mai colorati care sa te ajute sa parchezi, precum taxiuri care asteapta clientii numai in locuri special amenajate. Atat timp cat in Bucuresti nu este indeplinita niciuna dintre aceste conditii vine si tovarasa Firea cu aceste preturi mult peste posibilitatile romanilor si mult peste ceea ce ofera infrastructura. Este o bataie de joc si un tupeu extraordinar al unor functionari incapabili si hoti.
  Mi-e greata!
  • +1 (1 vot)    
   Densitatea bat-o vina (Sâmbătă, 30 iunie 2018, 0:43)

   dihania [utilizator] i-a raspuns lui europeanul2

   Ia fa un calcul la nr de locuitori pe km2 - munchen, viena - estea din "vest" - au 4800, bucurestiul are 8400 - e normal la o densitate dubla sa ai probleme cu masinile - neavand cultura unei vietii echilibrate.
 • -1 (3 voturi)    
  Vrem civilizatie (Vineri, 29 iunie 2018, 20:15)

  florinos [utilizator]

  Strigam ca vrem civilizatie, o tara ca afara dar ne aprindem cand trebuie sa platim bani pentru parcare.
  Românul face pe smecherul in țară dar când este in vacanta in strainatate plateste si 5 Euro ora de parcare, acolo nu merge tocmeala, parcarea pe bordura sau in buza intersectiei.
  • -2 (2 voturi)    
   Maimutele din pom sunt mai civilizate (Sâmbătă, 30 iunie 2018, 0:57)

   dihania [utilizator] i-a raspuns lui florinos

   Maimutelor astea cu credite pe 150 de ani trebuie un Land Cruiser sa se poata misca. Cand ajunge in oras da 100 de euro pe o masa, lasa bacsis 10 euro si se c*** pe el pentru 8 lei parcarea.

   Ca sa cobori din pom trebuie intai sa urci - ei n-au ajuns in faza aia. Cam pe acolo sunt si valorile lor morale si ale urmasilor lor ...
 • -1 (1 vot)    
  Tarife (Sâmbătă, 30 iunie 2018, 0:37)

  TrueBlue [utilizator]

  Intrebare pentru desteptii de la primarie: care este tariful pentru intervalele orare 06:00-06:01 si 18:00-18:01?


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version