Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat miercuri că în parcurile Regele Mihai (fost Herăstrău), Cişmigiu, Kiseleff, Regina Maria şi Crângaşi au fost vandalizate 30 de cutii cu otravă pentru rozătoare, iar grăunţele au fost împrăştiate.

Gabriela FireaFoto: Agerpres

"De câteva zile s-a constatat faptul că în câteva parcuri din Capitală au fost vandalizate cutiile cu otravă pentru rozătoare. Este un caz fără precedent. Aceste cutii cu granule împotriva rozătoarelor se montează de ani de zile, nu numai în Bucureşti, ci în toate parcurile din ţară. Sunt proceduri standard realizate de firme specializate. Din cele 16.000 de cutii cu granule cu otravă care au fost amplasate anul acesta în parcurile din Capitală, 30 au fost vandalizate în parcurile Regele Mihai (fost Herăstrău), Cişmigiu, Kiseleff, Regina Maria şi Crângaşi", a informat edilul în debutul şedinţei CGMB, relatează Agerpres.

Ea a menţionat că Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement, precum şi compania care are contract cu Primăria Capitalei pentru deratizare au făcut plângere penală.

"Poliţia a demarat o anchetă, o cercetare, aşteptăm şi noi cu mult interes să vedem cine sunt făptaşii", a declarat Firea.

Primarul general a menţionat că este exclusă posibilitatea desfacerii cutiilor de către câini fără stăpân, fiind vorba de "o mână de om" care a tăiat sigiliile şi a împrăştiat granulele. Ea a adăugat că un astfel de gest este "incalificabil".

Potrivit Gabrielei Firea, reprezentanţii ALPAB au strâns toate granulele împrăştiate prin iarbă, a fost curăţită zona afectată, iar patrulele Poliţiei Locale verifică toate zonele în care sunt amplasate cutiile.

"Încercăm să montăm cât mai rapid camere de supraveghere. Pentru moment, situaţia este ţinută sub control, în sensul că au fost strânse toate aceste granule împrăştiate prin iarbă, prin parcuri, dar rugămintea este ca şi cetăţenii să fie atenţi, ca nu cumva animalele de companie să ingereze aceste bobiţe, aceste granule de otravă, care s-au aflat în cutii sigilate şi care au fost destinate rozătoarelor", a spus ea.

Primăria Capitalei: Pe spaţiile verzi şi pe aleile din parcurile Herăstrău şi Cişmigiu a fost împrăştiată otravă de şobolani

Primăria Capitalei a avertizat anterior în cursul zilei că pe spaţiile verzi şi pe aleile din parcurile Herăstrău şi Cişmigiu au fost împrăştiate grăunţe otrăvitoare din capcanele securizate pentru şobolani, după ce acestea au fost sparte.

"Primăria Capitalei atrage atenţia cetăţenilor care trec prin parcurile Regele Mihai (fost Herăstrău) şi Cişmigiu, că persoane necunoscute au împrăştiat pe spaţiul verde şi alei grăunţe otrăvitoare din capcanele securizate destinate combaterii şobolanilor, extrem de periculoase pentru copii şi animale. Până la remedierea completă a situaţiei, Primăria Capitalei solicită maximă atenţie în special în cazul copiilor şi al animalelor", a transmis Primăria Capitalei, potrivit News.ro.

Municipalitatea precizează că angajaţii ALPAB au strâns toate capcanele pentru şobolani care fuseseră sparte, au anunţat firma de pază şi Poliţia Locală pentru a intensifica acţiunile de patrulare şi verifică în continuare aleile şi spaţiile verzi din cele două parcuri.

"Firma Coral, responsabilă de acţiunile de deratizare din Bucureşti, a sesizat Poliţia, pentru identificarea şi pedepsirea vinovaţilor", mai precizează PMB.