Creaţia artistului german Clemens Behr, amplasată în centrul Iaşiului, a fost ridicată, marţi, de echipe de muncitori din subordinea Primăriei, după ce a stârnit critici vehemente din partea cetățenilor. Mihai Chirica, primarul Iașiului, a declarat pentru HotNews.ro că aceasta va fi depozitată temporar, apoi predată către Uniunea Artiștilor Plastici și Facultatea de Arte Plastice. Edilul a declarat că Primăria nu a plătit niciun leu pentru lucrare, iar artistul va decide ce face cu lucrarea mai departe.

Monument controversat in IasiFoto: Primaria Iasi

Creația de artă stradală a artistului german Clemens Behr, comandată de Primăria Iași și expusă temporar pe pietonalul Ștefan cel Mare, săptămâna trecută, a stârnit mai multe controverse în spațiul public. Deși monumentul este apreciat de Uniunea Artiștilor Plastici, unii cetățeni sunt revoltați de felul cum arată creația și o compară cu ”acoperiș căzut după furtună” sau un ”morman de fiare” etc. Citește aici mai mult.

Primarul Iașiului, Mihai Chirica, spunea săptămâna trecută că lucrarea încă nu a fost plătită, iar prețul final încă nu a fost stabilit, 16.000 de euro fiind valoarea maximă. Referitor la aspect, edilul spune că la început nici Picasso nu a fost înțeles.

”Opera lui Picasso nu se vinde la kilogram, turnul Eiffel nu se vinde cu cântarul, alte monumente de artă contemporană modernistă la timpul lor nu se se vând printr-o evaluare cantitativă ci calitativă. Judecata mea pentru acel domn Behr nu poate fi nici măcar obiectivă pentru că eu nu sunt un artist plastic recunoscut sau un critic de artă. Aștept să văd punctul de vedere al criticilor recunoscuți care sunt oarecum specializați pe acel domeniu. Totuși acest artist, uitându-mă și eu pe net, fără să fiu un specialist în domeniu, el este recunoscut la nivel mondial ca un artist plastic aparte. Deocamdată lucrarea nu a costat nimic, dar avem un buget maxim propus de 71.400 lei pentru a face un monument de artă contemporană, pornind de la prețurile medii din Europa”, a declarat la vremea respectivă Mihai Chirica, primarul orașului Iași, pentru HotNews.ro.