Potrivit unui raport al Poliției Capitalei, în 2017, cetățenii străini au fost implicați, ca subiect pasiv sau activ , în 714 fapte de natură penală, peste 500 fiind părți vătămate, notează Mediafax.

PolitiaFoto: Facebook - Politia Romana

"Dintre faptele enunțate, cele mai multe (372) au fost furturi, urmate de trecere frauduloasă a frontierei (86 fapte), lovire (68 de fapte), însușirea bunului găsit (31 de fapte), distrugere (23), infracțiuni la regimul circulației (23), înșelăciuni (19), amenințare (17), deținere armă (4), altele (71). (...) Din analiză rezultă că 511 cetățenii străini au fost în anul 2017 părţi vătămate în diverse infracţiuni, cei mai mulţi fiind bărbaţi (400). Din aceştia, 130 au fost implicați în incidente în zona centrală a Bucureştiului, majoritatea în restaurante sau baruri unde, pe fondul consumului de alcool, au căzut victime ale infracțiunilor de furt sau înșelăciune. Infracţiunile sesizate în cazul acestora sunt de - furt, lovire şi alte violenţe, însușirea bunului găsit, înșelăciune, distrugere, tâlhărie şi ameninţare", potrivit polițiștilor.

În cazul străinilor care au fost părți vătămate, în cele mai multe cazuri, "li s-au sustras portofelele cu acte și bani, pe stradă sau de pe spătarul scaunelor în baruri, restaurante sau în mijloacele de transport în comun".

"Au fost înregistrate situaţii în care cetățenii străini şi-au lăsat bagajele în taxi și au coborât pentru a scoate bani de la bancomat,de exemplu, moment în care taximetristul a plecat cu tot cu bagaje, sau au fost înşelaţi cu privire la suma de plată. De precizat este faptul că, în cele mai multe cazuri, victimele nu cunosc firmele de taximetrie cărora le aparțin mașinile pentru că acestea sunt luate direct de pe stradă și nu la comandă. Alteori, ei țin banii și telefonul în buzunarul pantalonilor, devenind victime facile pentru hoții din mijloacele de transport în comun", menționează sursa citată.

O altă situație des întâlnită, spun polițiștii, este cea în care "victimele bărbați invită în camerele de hotel femei, întâlnite pe stradă, despre care apoi declară că nu le cunoșteau și care le fură bunurile, banii sau cheile de la mașină".

"Din totalitatea faptelor de furt reclamate, o treime au avut loc în zona centrală, fie pe stradă, fie în baruri sau restaurante. Din numărul total al faptelor de lovire, trei s-au produs cu cuțitul, pe fondul unor discuții purtate în contradictoriu și a consumului de băuturi alcoolice", arată studiul.

Referitor la situațiile de trecere frauduloasă a frontierei, cei mai mulți provin din zone de conflict.

"Referitor la violențele în familie, în jumătate din cazuri victimele sunt femei de cetățenie română aflate în relație de căsătorie/concubinaj cu bărbați de cetățenie străină. Există însă și cazuri în care agresorii sunt români, iar victimele cetățeni străini", arată polițiștii.