Întâlnire LIVE HotNews.ro

VIDEO Doi ani de la alegerile locale din 2016 - Ce s-a schimbat și ce NU s-a schimbat în România: Primarul liberal al orașului Oradea, Ilie Bolojan, a fost invitat în studioul HotNews.ro

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Miercuri, 25 aprilie 2018, 18:49 Actualitate | Administratie Locala


Ilie Bolojan
Foto: Hotnews
Cum a reușit Primăria Oradea să determine proprietarii clădirilor din centru să-și reabiliteze imobilele? De unde a făcut institutia rost de bani pentru a reabilita sistemul centralizat de încălzire? De ce sunt supraimpozitați orădenii care nu isi racordează casele la rețeaua de canalizare? Cum a reusit orașul să atragă investiții străine și să crească numărul locurilor de muncă? Ce proiecte de investiții a realizat primăria în ultimii 2 ani și care este strategia până în 2020? Ce proiecte are instituția pentru Centenar? Ilie Bolojan, primarul orasului Oradea, este invitat vineri, de la 12.00, în studioul HotNews.ro pentru a răspunde la întrebări. Cititorii pot pune întrebări folosind formularul de la finalul articolului. Realizator: Catiușa Ivanov.Au trecut doi ani de mandat, iar Bucureștiul, dar și marile orașe din țară încă sunt departe de imaginea proiectată de primari în campania electorală din 2016. Străzi neasfaltate, investiții întârziate, locuri insuficiente în creșe și grădinițe. S-au întâmplat însă și lucruri bune, proiecte care au schimbat față unui cartier sau a unei comunități. Ce au făcut în cei doi ani de mandat primarii din România și mai ales ce nu au făcut, de ce probleme s-au lovit și ce vor face în timpul rămas, aflați în întâlnirile live video HotNews.ro cu aleșii locali.
 • Puneți întrebări folosind formularul de comentarii de la finalul articolului.
 • Nota redacției: Pentru coerența și relevanța discuției, nu vom aproba comentariile care nu conțin întrebări sau care nu se referă la temele anunțate.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5409 vizualizari

 • Pt. un plus de acuratete (Joi, 26 aprilie 2018, 12:44)

  Fides [utilizator]

  1. Cat costa productia unei Gigacalorii de catre Termoficare Oradea si care este pretul platit de contribuabili pt. o Gigacalorie?
  2. Oradea a fost desemnata Capitala Verde a Romaniei in 2012. In ultimii ani lucrurile s-au schimbat, de exemplu anul trecut (2017) au fost taiati 939 de arbori si s-au sadit doar 208 arbori. De 4,5 ori mai putini. De ce s-a schimbat strategia Primariei?
  3. Dealul Ciuperca din Oradea a fost renovat cu bani europeni - circa 2 milioane de euro din fonduri UE, insa la mai putin de un an de la inaugurare (2016), acesta s-a prabusit. Numai in acest an, Primaria a mai alocat 1 milion de lei pentru consolidare. Cati bani au fost deja inghititi de aceasta investitie si cand va fi redata publicului?
  4. Constructia noului pod - Podul Centenarului - presupune si largirea strazilor adicente, in acest caz vorbim chiar de exproprieri, demolari de case. Cum e posibil ca Primaria sa efectueze expertize dupa bunul plac, mai mult sa-i oblige pe proprietari sa-si elibereze locuintele in martie, in timp ce plata presupuselor despagubiri sa fie facuta doar in septembrie?
  5.La un moment dat, ati indicat faptul ca doriti sa realizati 100 de proiecte in acest an, totul pentru Centenar. Dincolo de populism, nu credeti ca ar fi mai bine sa definitivati proiecte din anteriori, precum parcarea din strada Independentei?
 • tarcul de caini (Joi, 26 aprilie 2018, 14:00)

  unoradean [utilizator]

  pe str. sovata exista singurul tarc de caini din oras, care este situat ff aproape de blocuri, si dupa cum bine stiti creeaza un foarte mare disconfort. Asa cum ati promis in ultima campanie electorala ca veti lua masuri sa il mutati. Au trecut 2 ani de atunici. Nu ati mai venit niciodata sa mai discutati cu noi despre aceasta problema. De ce? Si de ce nu doriti solutionarea acestei probleme?
 • Baile Felix (Joi, 26 aprilie 2018, 14:58)

  orasanurazvan [utilizator]

  Proiectul de a alipi Baile Felix prin referendum la Oradea ar fi avut o logica prin prisma investitiilor din bugetul mai mare al Oradei care s-ar putea face acolo. Totusi, cetateanii au respins prin vot acest demers. Veti relua initiativa la un moment dat, cum s-a auzit pe plan local, sau acceptati acest vot asa cum este? Care este viziunea dvs - ar trebui sa existe o zona metropolitana in jurul Oradei? Cu ce ar fi diferita de ceea ce se intampla acum cu administrarea orasului?
 • Smart city (Joi, 26 aprilie 2018, 16:28)

  Runnaway1985 [utilizator]

  Buna ziua, domnule Primar!

  Imi puteti spune va rog frumos daca aveti proiecte in derulare sau in plan, de tip smart city?

  Pe 1 iunie veti implini 10 ani de cand veti fi primar al municipiului Oradea! Unde/cum va vedeti peste alti 10 ani?

  Va multumesc.
 • Referendum CpF (Joi, 26 aprilie 2018, 23:42)

  Emil_Studentu_Minune [utilizator]

  Am fost in Oradea o singura data, un oras foarte frumos, foarte ingrijit, foarte curat. Oamenii va apreciaza.

  Totusi, ca cetatean al acestei tari, ca bucurestean, am o curiozitate: cum va veti pozitiona la eventualul referendum al Coalitiei pentru Familie? Este cunoscuta credinta dumneavoastra, religia dumneavoastra.

  Vreau sa stiu CUM va veti pozitiona si ce anume veti face: DOAR veti vota? Veti avea luari de pozitii pentru mobilizarea cetatenilor? Veti participa la eventualele marsuri in favoarea "familiei traditionale"?

  Chiar as vrea sa stiu. Si cred ca multi alti cetateni, neoradeni, ar vrea sa stie.
 • mai multe (Vineri, 27 aprilie 2018, 8:01)

  Jaj [utilizator]

  Buna zia,
  As dorii sa va felicit pentru munca depusa in folosul orasului Oradea

  1) Aveti planuri de a interzice in totalitate circulatia cu autovehicule (exceptie Taxi, Riverani, Tr. public) in centrul istoric pe segmentul Calea republicii - Piata Ferdinand - Podul Ladislau - Piata Unirii - str. Vasile Alecsandrii - Parcul 1 Decembrie - Centrul civic - Cetatea Orada) si sa devina exclusiv pietonal?
  2) Autostrada M4 din ungaria este in constructie deja langa granita cu romania, aveti intentii de a face demersuri ca Oradea sa fie legat prin noul nod rutier la aceasta autostrada (conform protocolului semnat intre primaria Oradea si CNAIR) inainte ca Autostrada Transilvania sa fie finalizat si eventual prioritizarea lucrarilor din segmentul Biharia - Nagykereki?
  3) Care este stadiul curent al aeroportului Oradea, avand in vedere retragerea Ryanair si proiectul d-voastra ca primaria Oradea sa devina actionar impreuna cu CJ Oradea. Care sunt acele metropolite europene (sau chiar inafara EU) la care considerati ca Oradea trebuie sa aiba legatura directa prin aeroportul Oradea?
  4) Ce planuri aveti de a atrage noi investitori in Oradea in parcurile industriale deja existente si daca aveti intentii pentru crearea de noi parcuri industriale?
  5) Aveti planuri pentru a atrage in Oradea persoane care pot crea produse cu valoare adaugata fie asta in segmentul serviciilor (hotelier, turistic, IT&C, etc...) sau a productiei?
  6) Conform datelor publicate de INS Oradea se afla printre acele localitati in care a crescut numarul locuitorilor. Ce planuri aveti pentru a mentine sau chiar a creste aceasta tendinta si cum vedeti Oradea peste 10 ani si 20 de ani: economia, populatia, cultura, siguranta, sanatate ?
  Va multumesc
 • Serviciile (Vineri, 27 aprilie 2018, 8:02)

  Mihai_Oradea [utilizator]

  Sunt vizibile schimbărilie din ultimii ani la nivelul amenajărilor de infrastructură, restaurare clădiri, piețe. Din păcate mai trebuie schimbat mult la partea de servicii si comerț. Orașul are chiar în zona centrală multe spații comerciale neutilizate , cu aspect urăt , parcă abandonate. Acestea strică tot aspectul si ne creeaza o imaginea nu prea frumoasă. Pe străzi la fiecare colț de stradă vezi căte o ”rablă” care vinde butelii, concurează la număr cu taxiurile. Nu poate să-i verifice cineva respectă legea ?
 • Intrebari punctuale (Vineri, 27 aprilie 2018, 8:52)

  opinatorul [utilizator]

  1. Avand in vedere ca Agentia de Mediu Bihor a semnalat faptul ca Oradea este un oras foarte poluat din pricina traficului ( de exemplu pe Bulevardul Dacia, unde exista statie de masurare a poluarii aerului ) ce intentionati sa realizati pentru a reduce traficul in oras?
  2. Legat de intrebarea precedenta, fiindca o masura eficienta pentru reducerea numarului de masini in oras o reprezinta un transport public eficient, de ce s-a redus frecventa tramvaielor si autobuzelor?
  3. Fiindca exista un deficit de muncitori, de ce se deschid atatea santiere inainte de a se inchide cele care progreseaza foarte lent? Ma refer de exemplu la parcarea de pe strada Independentei, la reabilitatea fostului cinematograf Transilvania, promenada de pe Cris, langa Primarie, parcul Salca 3 si altele.
 • poluare (Vineri, 27 aprilie 2018, 9:33)

  strategy [utilizator]

  Buna ziua, domnule Primar.

  Am fost oradean pana anul trecut, dar inca ma priveste Oradea. Mai am familie care locuieste in Oradea. Cel putin aglomeratia si poluarea m-au determinat sa ma mut langa Oradea. Folosesc centura pentru a ma deplasa, si va multumesc pentru ea!

  Stiu ca ati facut multe legate de poluare, dar inca mai sunt de facut pana ca sa ajungem la un nivel decent.

  Ce aveti planuit pentru urmatoarea perioada legat de poluarea fonica, dar si cea a noxelor de la masini?

  Ati lucrat pentru cetatean. Se vede asta. Va multumim! Continuati tot asa! Stiu ca este greu cand nu s-a facut nimic inaintea dumneavoastra si toti se asteapta ca sa fie ca si cum toate se pot face deodata si perfect si nimeni sa nu va ajute, ci daca se poate sa va incurce. Dar, felicitari ca ati reusit si asa!
 • Tot pt.acuratete (Vineri, 27 aprilie 2018, 9:45)

  Fides [utilizator]

  1. Centrala pe gaz din Oradea produce pe langa agent termic/apa calda si curent electric. La un moment dat ati declarat ca prin faptul ca acest cazan pe gaz produce curent, facturile la incalzire in Oradea vor scadea. Azi constatam ca Gigacaloria s-a scumpit. In aceste conditii, cazanul pe gaz produce suficienta electricitate pt. a conta in ecuatie? Si daca da, care este profitul rezultat exclusiv din aceasta activitate?
  2. De ce Primaria prin Consiliul Local, avand majoritate PNL, a permis extinderea si racordarea la gaz pe raza municipiului doar pentru anumite persoane (Micula), in rest fiind aplicat regulament de zona unitara de incalzire? De ce refuzati avizele de racordare la gaz pentru ceilalti oradeni? Sunt ei cetateni de rang doi?
  3. Recent s-a anuntat ca zona unitara de incalzire urmeaza sa fie restransa, regia deTermoficare Oradea urmand sa ofere agent termic doar in acele zone unde are profit.. Ce profit are Termoficare Oradea, mai ales ca in 2017, Primaria a primit 4 milioane, iar cu un an inainte suma primita a fost de 11 milioane de lei?
 • Non multa, sed multum. (Vineri, 27 aprilie 2018, 11:23)

  abimopectore [utilizator]

  1.Domnule primar al Oradei, Ilie Bolojan, cum puteti afirma ca incepeti lucrarile de reabilitare a cladirii Liceului "Mihai Eminescu" (Liceul Premonstratens), edificiu vechi de 300 de ani, pentru ca pana anul trecut au existat litigii care blocau inceperea lucrarilor de restaurare ("După cum știți, până anul trecut nu am putut interveni la această clădire, având în vedere litigiile care au avut loc în ultimii ani și care au ținut o bună perioadă imobilul blocat.")? Oare, in prezent aceste litigii s-au stins? Nu stiti ca ele continua, existand doua litigii pentru insasi proprietatea asupra cladirii liceului respectiv (unul de revendicare si unul de Contencios Administrativ) ati uitat ca sunteti parte in dosare?!.
  2.La fel, ar trebui sa cunoasteti ca exista numeroase litigii si pentru proprietatea asupra statiunii balneo-turistice Baile Felix, astfel ca va intreb cu ce scop doriti sa reluati referendumul alipirii ei la Oradea?
  3.Cum puteti sa doriti sa impuneti construirea unei parcari in imediata apropiere a Parohiei Romano.Catolice "Maica Domnului Indurerata", biserica premonstratensa? Este cumva o razbunare pentru procesele de revendicare ale Ordinului Premonstratens in Oradea si in judetul Bihor? Sau este vorba de o simpla "eroare" si de dispretul total al legislatiei privind patrimoniul istoric si cultural si al normelor de constructie civila?
  4.Domnule primar liberal Ilie Bolojan, dv. stiti ca foarte multi dintre liderii culturii si politicii romanesti din Ardeal, inclusiv o mare parte dintre protagonistii Marii Uniri din 1918 au fost scoliti de Liceul Romano-Catolic Premonstratens din Oradea? Avand in vedere aceasta contributie de netagaduit a Premonstratensilor la dezvoltarea culturala si sociala a urbei si a tarii, in semn de minima recunoastere si apreciere, consideram ca ar fi normal sa invitati la toate festivitatile aniversare organizate de Primaria Oradei pe Prepozitul-Prelat al Prepoziturii Ordinului Canonic Premonstratens cu sediul in Oradea.
 • zona de tineret (Vineri, 27 aprilie 2018, 12:19)

  Rl_Ol [utilizator]

  Dacă ne poate spune dl. primar Bolojan valoarea fondurilor alocate pentru zona de tineret și dacă Primăria Oradea a constituit fondul de tineret conform legii 350/2006 sau nu?
 • Asfaltare Oncea (Vineri, 27 aprilie 2018, 12:30)

  nicolae.rosia1442931552316 [utilizator]

  Aveți în vedere asfaltarea străzii Piersicilor din Oncea?
 • cladiri de patrimoniu in paragina (Vineri, 27 aprilie 2018, 13:22)

  raduor [utilizator]

  Sunt mai multe cladiri mari de MARE importanta in centrul orasului care se degradeaza pe zi ce trece. Unele sunt in proprietate sau legate de controversati oameni de afaceri din Bihor ca fratii Micula. Ce se intampla cu acele cladiri ca: vechiul Restaurant Oradea, Baile Rimanoczy, Hotel Parc? Sunt cladiri mari in Centrul Orasului efectiv in paragina. De ce?
 • Comentariu sters de utilizator (Vineri, 27 aprilie 2018, 16:14)

  [anonim]

 • Comment sters de user (Duminică, 29 aprilie 2018, 0:35)

  andipetre [anonim]Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by