USR a inițiat un proiect de lege prin care parlamentarilor li se garantează dreptul de a participa la ședințele Consiliilor Locale, Județene/Consiliul general și de a iniția proiecte de hotărâre, a anunțat joi, deputatul Nicușor Dan. Îngrădirea acestui drept se va sancționa cu amendă de la 10.000 la 20.000 lei, potrivit proiectului de lege. Acesta a organizat alături parlamentarul USR George Dirca o conferință de presă în sala de ședințe a Consiliului General, de unde a fost dat afară luna trecută fiindcă a dorit să ia cuvântul. Și de această dată a fost întrerupt înainte de a termină discuția cu jurnaliștii de viceprimarul PSD Aurelian Bădulescu, pe motiv că începe ședința de Consiliu General.

Nicusor Dan, evacuat de la sedinta CGMBFoto: Captura YouTube

Vezi aici fișa legislativă a proiectului

Citește aici proiectul

"Având în vedere desele abuzuri care au loc în cadrul ședințelor de Consiliu, nu numai la CGMB ci și în teritoriu, ne-am hotărât să venim cu câteva modificări la Legea administrației publice locale. În primul rând posibilitatea unui parlamentar de a participa la ședințele consiliului local/general și de a lua cuvântul este transformată într-un drept. Îngrădirea acestui drept se va sancționa cu amendă de la 10.000 la 20.000 lei. Am mai observat că deși parlamentarii au dreptul de a iniția legi la nivel național, nu le este recunoscut dreptul de a iniția o hotărâre de Consiliu local. Venim cu o modificare la lege că acest lucru să fie posibil", a declarat George Dirca, parlamentar USR.

Nicușor Dan a declarat că și acum legea permite participarea parlamentarilor la ședințele consiliilor locale, însă este nevoie de aceste clarificări pentru a înlătura abuzurile.

"Suntem mai mulți parlamentari care o să ne facem obiceiul de a veni la ședințele de Consiliu General fiindcă acesta este un drept pe care ni-l conferă Legea administrației publice locale, și nu este vorba doar despre un drept, ci un mandat pe care bucureștenii ni l-au dat și mandatul acesta spune să ne ocupăm de problemele pe care orașul le are, iar cele mai importante probleme pe care orașul le are se dezbat la acest Consiliu, iar noi vrem să ne spunem punctul de vedere. Am vrea să facem lucrul asta în colaborare, fiindcă avem și noi niște competențe, intrăm în contact cu oamenii care ne-au votat și ei ridică niște probleme. Din păcate nu am găsit spiritul asta de colaborare și atunci am ajuns la nivelul asta de scos afară cu poliția, de plângeri penale și suntem obligați să mergem acolo. Colegii noștri au depus o inițiativa legislativă care să reglementeze interacțiunea dintre parlamentari și consiliile locale. Dacă toată lumea ar avea bun-simt, legea în formă actuală ar fi suficientă, dar fiindcă suntem într-o golăneală, trebuie să facem legea mai clară, să prevedem și sancțiuni", a declarat Nicușor Dan.