Primarul Gabriela Firea a recunoscut miercuri că orașul este plin de gropi după trecerea iernii. Până acum, Administrația Străzilor a reparat circa 1400 de gropi de pe marile bulevarde, însă au mai rămas circa 200, potrivit informațiilor comunicate de municipalitate. Gabriela Firea acuză că putea repara gropile cu costuri mai mici, prin companiile municipale, însă din cauza partidelor din opoziţie, care au votat împotriva delegării acestui serviciu către Compania Municipală Străzi, Poduri și Pasaje acest lucru nu a fost posibil.

Gabriela FireaFoto: Facebook - Gabriela Firea

Primarul general spune că va calcula cât ar fi costat reabilitarea străzilor făcută de companiile primăriei şi cât vor costa lucrările făcute de regiile actuale, iar diferenţa o va imputa consilierilor generali din opoziţie, „manipulaţi de Orban şi Buşoi”.

"Suntem obligați să lucrăm încă o luna în baza vechilor contracte, mult mai scumpe și care pun tot felul de condiții. Vom face o serie de calcule cu specialiștii noștri și vom compara cât ar fi costat în această primăvară asfaltarea, reabilitarea bulevardelor, arterelor, trotuarelor, prin propriile companii și cât va costa factură pe vechile contracte pe care le-am moștenit. Diferența o vom imputa consilierilor generali ai PNL, care obligați, forțați, manipulați chiar, amenințați de către domnii Ludovic Orban și Cristian Busoi, nu votează în Consiliul General pentru interesul cetățenilor. Fac un apel direct la domnul europarlamentar Cristian Busoi, președintele PNL Bucureșți, să lase politicianismul ieftin la o parte, să lase propriile interese de partid, atât domnia să, cât și domnul președinte PNL, Ludovic Orban, să nu se mai opună unui model nou, modern, european, de administrație și să nu mai blocheze toate aceste societăți", a declarat miercuri, Gabriela Firea, în cadrul comandamentului de curățenie organizat la sediul Municipalității.

Potrivit primarului general, polițiștii locali au identificat gropi/deficiențe majore pe 56 de bulevarde administrate de Primăria Capitalei și cai de rulare a tramvaielor, iar în prezent se lucrează la remedierea acestora.

Firea a cerut să se lucreze doar noaptea la astuparea gropilor sau la orele la care nu este aglomerat, foarte de dimineaţă, şi nu pe ambele sensuri în acelaşi timp.

Edilul a enumerat câteva dintre străzile care necesită asfaltare, precum bulevardul Tineretului, Calea Șerban Vodă, stradă Eugen Carada, Calea 13 Septembrie, bulevardul Libertăţii sau strada Doamnei.

Ciprian Ciucu, consilier general PNL, respinge acuzațiile făcute de Gabriela Firea.

"Piarul General face încă o cascadorie mediatică şi dă vină pe consilierii PNL pentru gropile din Bucureşți şi pentru starea deplorabilă în care se află oraşul. Dar PNL are doar opt consilieri generali, din 55. USR mai are 15, deci opoziţia are 23, iar puterea PSD+ALDE+PMP are 32. Votul de acum două săptămâni şi l-a trecut, cu majoritate simplă, chiar dacă noi am votat împotrivă. Deci minte! Cu un an în urmă a înfiinţat firmele, între timp le-a capitalizat cu 200 de milioane de euro (!!!) şi le-a populat cu apropiaţi, puşi în funcţii de directori şi prin consiliile de administraţie. Banii, cei 200 de milioane de euro, i-a luat de la investiţiile nerealizate, o parte dintre acestea fiind lucrări de infrastructură rutieră. Bucureştiul e plin de gropi pentru că Administraţia Străzilor este în disoluţie, angajaţii nu mai fac nimic aşteptând să fie daţi afară, iar o parte preluaţi de trei companii", a scris Ciucu, pe Facebook.

Potrivit acestuia, companiile municipale "nu sunt funcţionale" şi n-au suficienţi ingineri, muncitori şi utilaje.

"Acestea sunt motivele pentru care Bucureştiul este şi va rămâne plin de gropi şi toate, absolut toate, i se datorează primarului general şi echipei sale", a susţinut consilierul municipal PNL.

Preşedintele PNL Bucureşți, Cristian Buşoi, a afirmat miercuri că primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, "patronează o administraţie împiedicată, care de doi ani de zile nu face nimic".

"PNL susţine să existe un model de funcţionare a administraţiei care să fie eficient şi transparent şi care să poată fi tras la răspundere pentru modul de desfăşurare a lucrărilor publice. Doamna Firea patronează o administraţie împiedicată, care de doi ani de zile nu face nimic", a declarat Cristian Buşoi într-un comunicat remis miercuri AGERPRES.

Totodată, Buşoi a precizat că "PNL a făcut şi face o opoziţie raţională".

"Nu ne opunem unor proiecte benefice pentru Bucureşți, unor hotărâri care izvorăsc dintr-o obligaţie legală, nu am blocat funcţionarea aparatului Primăriei (...). Faptul că doamna primar general a ajuns după doi ani de mandat să dea vină pe PNL - opoziţia minoritară - pentru gropile pe care administraţia Firea nu este în stare să le acopere este culmea ridicolului", a arătat Buşoi.

De asemenea, el a precizat că PNL aşteaptă că Firea "să explice mai în detaliu" cum vor funcţiona companiile municipale.

"În ceea ce priveşte agitaţia doamnei Firea legată de companiile municipale şi de faptul că există astfel de companii în alte oraşe, aşa cum am mai spus, modelul companiilor nu a fost inventat de doamna Firea şi PSD, doar că în alte oraşe sunt administrate transparent", a susţinut Buşoi.