Primăria Oradea va accesa fonduri europene pentru încălzirea geotermală a cartierului Nufărul I

de C. Ivanov     HotNews.ro
Joi, 5 aprilie 2018, 14:41 Actualitate | Administratie Locala


Ilie Bolojan
Foto: Agerpres
Primăria Oradea va depune un proiect de 19 milioane de euro pentru a obține finanţare europeană pentru încălzirea geotermală a cartierului Nufărul I, a anunțat joi, primarul orașului, Ilie Bolojan. În cadrul proiectului, întreaga rețea de termoficare existentă în cartier va fi schimbată, se va construi o staţie geotermală nouă şi vor fi desfiinţate cele șapte puncte termice din cartier, pe locul cărora se vor amenaja parcări sau spaţii verzi.

Proiectul mai prevede realizarea a patru puţuri de foraj geotermal, două de extracţie şi două de reinjecţie a apei geotermale folosite.

Consiliul Local Oradea urmează să aprobe proiectul în ședința de pe 12 aprilie, iar lucrările ar putea începe în vara sau în toamna acestui an şi ar dura 24 de luni.

De această învestiție vor beneficia cei 13.625 de locuitori ai cartierului, respectiv 6.217 apartamente, instituţii publice şi agenţi economici ce au spaţii comerciale la parterul blocurilor din cartier.

"Având în vedere ce s-a întâmplat în Sânmartin, anume dispariţia lacului cu nuferi, un principiu pe care l-am urmărit a fost că noi să contribuim la exploatarea durabilă a zăcământului de apă geotermală şi să finanţăm puţuri de reinjecţie a apei după folosire. Suntem singurul oraş din România care face reinjecţie de apă geotermală. Prin proiectul cu norvegienii, în zona universităţii," a declarat Ilie Boljan, potrivit Agerpres.
Bolojan a precizat că primăria face demersuri pentru a obţine licenţă de explorare şi exploatare în scopul preluării unor puţuri de apă geotermală de pe teritoriul oraşului, dar şi realizarea unor noi puţuri de exploatare şi reinjecţie în perimetrul pe care municipiul Oradea îl va avea în concesiune.

Valoarea proiectului este de 87 de milioane de lei (cu TVA), aproximativ 19 milioane de euro, din care contribuţia municipiului Oradea este de 18,5 milioane de lei, circa patru milioane de euro.


Citeste mai multe despre   
829 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version