Compania Municipală Dezvoltare Durabilă va proiecta noua sală polivalentă, cu o capacitate de 15.000 de locuri, dar şi 16 blocuri de locuințe sociale și de serviciu, a anunţat marţi Primăria Capitalei, într-un comunicat de presă. Aceeaşi companie va realiza studiul de prefezabilitate și studiile de fezabilitate pentru spitalul metropolitan și cele două spitale zonale.

Sala polivalenta Bucuresti (concept)Foto: Facebook/ Primaria Municipiului Bucuresti

Nouă sala polivalentă va fi edificată pe terenul situat lângă Arena Națională, pe Bulevardul Basarabia, pe o suprafață de 43.000 mp. Arena se va desfășura pe două niveluri principale, pe șapte etaje, aria construită fiind de 17.000 mp, iar aria construită desfășurată - de 60.000 mp, se arată în comunicatul Primăriei Capitalei. Complexul va dispune de o piscină olimpică și o piscină competițională pentru sărituri, ce poate găzdui 1.000 de spectatori. Conceptul propus este unul integrat, cu centru de recuperare și de antrenament, spații administrative, tehnice și comerciale, săli de conferință. Sala va integra multiple tipuri de sport, pentru competiții de nivel internațional: handbal, baschet, volei, tenis, gimnastică, dar va putea fi folosită și pentru concerte.

"Vrem să construim o nouă sala polivalentă cu o capacitate estimată de 15.000 de locuri, care să fie inclusă în circuitul internațional de evenimente, dar și o filarmonica de 1.500-2.000 de locuri, la standarde de acustică la nivel internațional. Ne dorim că sala de concerte să fie, alături de Ateneul Român, un spațiu de referință pentru Capitală, dar și pentru România. Intenția noastră este să cooptăm în acest proiect specialiști cu experiență internațională în acustică, țînând cont de faptul că experiența românească este limitată în acest domeniu, a declarat primarul general Gabriela Firea.

Reamintim că licitația demarată de primarul Sorin Oprescu pentru construirea sălii polivalente de lângă Arena Națională, ce includea proiectare și execuție, a fost anulată.

Referitor la spitale, primarul general a precizat: "Vom demera în cel mai scurt timp, prin Compania Dezvoltare Durabilă, studiul de prefezabilitate pentru spitalul metropolitan și studiile de fezabilitate pentru cele două spitale zonale din sectoarele 3 și 6, având în vedere că s-a publicat în Monitorul Oficial, în dată de 28 martie, Ordonanță de Urgență a Guvernului prin care Primăria Capitalei a preluat terenul în completare necesar construcției. În paralel, vom face toate demersurile pentru obținerea certificatului de urbanism și elaborarea planului urbanistic zonal, etape premergătoare absolut necesare pentru realizarea proiectului".

16 blocuri de locuințe sociale și de serviciu vor fi construite în Capitală

Compania Municipală Dezvoltare Durabilă va realiza proiectul de 16 blocuri de locuințe sociale și de serviciu care vor fi construite în București pe un teren de 6 hectare. Ansamblul va beneficia de arhitectură sustenabilă, ecologică, de contorizare individuală pentru apă și gaze și de soluții tehnice pentru economia de energie și utilizarea sustenabilă a resurselor, cum sunt de exemplu panourile solare. Compus din 16 blocuri P+5, proiectul va însuma între 528 și 656 apartamente de două și trei camere. Cifra finală va fi stabilită în documentația tehnică. Ansamblul va include peste 600 de locuri de parcare, spații verzi și locuri de joacă, potrivit sursei citate.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a avut marți, la sediul Municipalității, o întâlnire de lucru cu membrii echipei din cadrul Companiei Municipale Dezvoltare Durabilă. Discuțiile au vizat totodată și etapele care vor fi parcurse pentru construirea unei filarmonici în Capitală.

"Mă bucur că există în acest moment în cadrul Companiei Municipale Dezvoltare Durabilă o echipa tânăra, o echipa profesionistă și entuziastă formată din urbaniști, arhitecți și peisagiști, care elaborează deja proiecte pentru construcții funcționale, cu termene minime de concepție și execuție. Spre deosebire de anii precedenți, în care durata de proiectare era îndelungată, estimările de proiectare actuale sunt, în funcție de tipul de proiect, între 3, 6 și 9 luni. Vorbim de investiții vitale pentru Capitală, oraș încă deficitar la capitolul infrastructură sportivă, culturală, medicală și locativă. Bucureștiul are nevoie de infrastructură modernă pentru sănătate, dar și de spații performanțe pentru sport și cultură și, așa cum am promis, prin Holdingul Municipal București-Capitală Europeană, vom dezvolta proiecte sustenabile, într-un interval de timp rezonabil, așa cum se întâmplă în celelalte capitale din Europa", a mai spus primarul Capitalei.