Toate grupurile politice reprezentate în Consiliul General al Municipiului Bucureşti au semnat o declaraţie de unire a României cu Republica Moldova, a declarat miercuri Lucian Iliescu, consilier general al Partidului Mişcarea Populară, citat de Agerpres.

Sedinta CGMBFoto: Hotnews

"Municipiul Bucureşti susţine înfrăţirea imediată cu localităţile din Republica Moldova, care, în mod deschis şi asumat, şi-au exprimat sau îşi vor exprima dorinţa de unire cu patria mamă, România. (...) Solicităm parlamentarilor Republicii Moldova şi României să emită o declaraţie comună privind reîntregirea ţării şi a neamului românesc, după care să elaboreze şi să adopte în regim de urgenţă un pachet de legi privind reunirea Basarabiei cu România. Dacă unirea noastră de azi e una simbolică, să ne ajute Dumnezeu ca ea să fie un pas hotărâtor spre unirea deplină. (...) Prin prezenta declaraţie de unire ne exprimăm bucuria de a sărbători împreună cu fraţii noştri de pretutindeni Centenarul Unirii", a spus Iliescu, citind, în şedinţa CGMB, din document.

Potrivit consilierului PMP, în declaraţie este condamnat Pactul Ribbentrop-Molotov, care a dus la anexarea Basarabiei de către URSS, la arestări şi execuţii publice, la deportări în masă, la înfometare, la deznaţionalizare.

"Ieri s-au împlinit 100 de ani de la semnarea, în Sfatul Ţării Republicii Moldova, a unirii Basarabiei cu România, fapt pentru care noi, CGMB, trebuie să ne asumăm o declaraţie de unire, un act ce nu are valoare juridică, dar are o valoare morală însemnată şi pentru românii noştri din Republica Moldova şi pentru noi ca români, pentru întregirea ţării", a adăugat Lucian Iliescu.