Primăria Capitalei va avea propriul program de reabilitare termica, separat de cele de la sectoare, potrivit unui proiect adoptat miercuri de Consiliul General al Municipiului București. Primăria va suporta 80% din costurile de reabilitare a blocurilor, iar asociațiile de proprietari 20%, a precizat primarul Gabriela Firea. Aceasta nu a specificat ce sumă va fi alocată în 2018 pentru acest program, însă a menționat că deja au solicitat înscrierea în program 200 blocuri de la Sectorul 3, 152 de Sectorul 4 și 200 de la Sectorul 6.

Gabriela FireaFoto: Facebook

Primarul general a declarat ca Primăria Capitalei demarează acest proiect deoarece este nemulțumită de ritmul în care se desfășoară programele de reabiliare la sectoare.

„S-au inregistrat diferențe mari între ​sectoare la acest capitol​, diferențe care au la bază cauze obiective, în special de ordin bugetar. Primăria Generală dorește să compenseze aceste neajunsuri, pentru a asigura cetățenilor tratament egal, indiferent în ce sector locuiesc. Intr-o prima etapa am inclus in program 552 de blocuri din sectoarele 3, 4 si 6, dar asteptam in continuare proiecte si de la celelalte sectoare. Prin urmare, programul este deschis tuturor asociațiilor de proprietari care solicită să fie incluse și care îndeplinesc criteriile tehnice, acestea fiind similare cu cele din programele derulate de primăriile de sector”, a declarat Gabriela Firea.

”Municipiul Bucureşti doreşte să vină în sprijinul primăriilor de sector care nu dispun de fonduri suficiente pentru susținerea şi realizarea obiectivelor propuse în vederea finalizării lucrărilor privind creşterea performanței energetice a blocurilor de locuințe”, se arată în proiectul de hotărâre adoptat.

Pentru a intra în program, asociațiile de proprietari legal constituite în persoană juridică trebuie să înregistreze la Centrul de Informare și Documentare pentru Relația cu Cetățenii (C.I.D.R.C.) din B-dul Regina Elisabeta nr. 42, Bucureşti: Acordul asociației de proprietari - Hotărârea Adunării Generale a Asociației de Proprietari - H.A.G.A.P., în original, al 50%+1 din proprietarii blocului ce urmează a fi inclus în programul local multianual de creștere a performanței energetice a blocurilor de locuințe.

Vor fi cuprinse în programul local multianual de reabilitare termică numai blocurile de locuințe construite după proiecte elaborate în perioada 1950-1990 care nu au mai beneficiat de fonduri publice pentru reabilitare termică.

Principiile care stau la baza stabilirii criteriilor de departajare, pentru fiecare sector, sunt, potrivit proiectului adoptat:

(1) Menținerea caracterului unitar, la nivel de municipiu în ansamblu şi pentru fiecare sector, în particular, al acțiunii de reabilitare termică.

(2) Îmbunătățirea aspectului urbanistic al municipiului și fiecărui sector.

(3) Asigurarea continuității acțiunii pentru zonele în care s-au reabilitat termic blocuri de locuințe.

Criteriul nr. 1 de departajare este consumul specific de energie termică pentru încălzire pe an calendaristic.

(1) În vederea stabilirii consumului anual specific de încălzire se vor prezența consumurile de energie termică pentru încălzire pe ultimii 3 ani.

(2) Prioritate au blocurile cu un consum specific mare de energie termică.

(3) Consumul specific se obține prin raportarea energiei termice consumate la suprafață utilă. (4) La blocuri identice prioritate vor avea blocurile cu un consum specific de energie termică mai mare.

(5) Pentru consumul specific cel mai mare se acordă 20 puncte.

Criteriul nr. 2 de departajare este dat de "regimul constructiv” al blocului.

(1) Pentru blocuri din panouri beton se acordă 20 puncte.

(2) Pentru blocuri din cărămidă, BCA se acordă 15 puncte.

(3) Pentru alt sistem constructiv se acordă 10 puncte.

Criteriul nr. 3 de departajare este dat de "mărimea blocului” dată de suprafață construită desfășurată.

(1) Pentru S mai mare de 5000 mp se acordă 20 puncte.

(2) Pentru S cuprinsă între 3500 şi 5000 mp se acordă 15 puncte (3) Pentru S cuprinsă intre2000 şi 3499 mp se acordă 10 puncte

(4) Pentru suprafață mai mică de 2000 mp se acordă 5 puncte. ART. 15 Criteriul nr. 4 de departajare este dat de "aspectul exterior” al blocului ce urmează fi inclus în programul local multianual de reabilitare termică.