Primăria Capitalei a publicat pentru scurt timp pe site-ul instituției (www.pmb.ro) un document care prevedea taxarea eliberării de documente de interes public de către Compania Imobiliară București S.A, una din cele 22 de companii înființate de primarul Gabriela Firea, și care până la 31 ianuarie 2018 avea doar 2 angajați, scrie rfi.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Conform acestui document, eliberarea de informații de interes public în baza legii 544/2001 urma să fie taxată cu 200 de lei/pagina tip A4 și 250 de lei/pagina tip A3. Practic, orice cetățean, instituție media, ONG care ar dori să obțină informații de interes public, să semnaleze eventuale nereguli sau ilegalități ar trebui să plătească prețul de 200 de lei pentru fiecare pagină printată de Primărie.

La scurt timp, Primăria București a scos de pe site 15 din cele 48 de pagini ale documentului. Practic, e vorba de toate secțiunile unde erau menționate modificările de mai sus.

Care este poziția Primăriei:

  • „Anexa respectivă a fost restrasă, întrucat a fost vorba despre o eroare materială care, din pacate, nu a fost sesizată de persoanele care au prelucrat informațiile din cadrul proiectului de hotărâre; această eroare va fi corectată, conform legislației în vigoare.
  • Mai mult decat atât, eroarea materială nu avea cum sa producă efecte, pentru că, potrivit normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, la art. 18, alin 5 se prevede: "Costul serviciului de copiere va fi aprobat, respectiv actualizat prin actul administrativ al conducătorului autorității sau instituției publice centrale sau locale și nu poate depași 0,05% din salariul minim pe economie calculat per pagina."

Citește restul articolului și consultă documentul pe rfi.ro