Primăria Capitalei, condusă de primarul Gabriela Firea, refuză să facă publice CV-urile directorilor celor 22 de companii municipale. HotNews.ro a solicitat instituției pe 7 martie, în virtutea Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile publice, să comunice numele directorilor celor 22 de companii și CV-ul acestora. Primăria nu ne-a prezentat numele acestor directori si CV-urile lor, invocând faptul că aceste companii „sunt în curs de organizare„. Totuși, în declarațiile de avere și interese depuse pe portalul Agenției Naționale de Integritate am reușit să găsim câteva înformații despre aceștia: au fost reciclați de la firmele Primăriei Voluntari, sunt membri PSD, ALDE, PMP sau foști angajați ai companiilor de stat.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Companiile care alcătuiesc Holdingul Municipal București- Capitală Europeană sunt în curs de organizare și vor înainta către Consiliul General al Municipiului București un raport complet privind obiectul de activitate, numărul actual de angajați, numărul total estimat de angajați, capitalul social, valoarea împrumuturilor, valoarea achizițiilor făcute de fiecare companie în parte, precum și serviciile prestate de acestea. Subliniem faptul că acest raport va fi făcut public. Mai mult decât atât, activitatea acestor companii municipale va fi transparentă, acestea vor fi supuse anual controlului Curții de Conturi, vor respectă legislația privind achizițiile și își vor raporta activitatea economică în față Consiliului General", se arată în răspunsul trimis de Primăria Capitalei.

Primăria nu a explicat însă de ce nu a pus la dispoziția HotNews.ro CV-urile acestor directori, în condițiile în care, în general, aceste documente se solicită înainte de angajarea pe post. Reamintim că primarul Gabriela Firea a propus transparență totală în ceea ce privește companiile municipale.

Cele 22 de companii municipale înființate anul trecut de primarul Gabriela Firea au în 2018 un buget estimat de 1,2 miliarde lei. Din această sumă, circa 370 milioane merg pentru cheltuieli de personal, companiile estimând că până la finalul anului vor avea circa 8.000 de angajați (3.000 doar la Compania Municipală de Pază și Protecție).

Numele directorilor celor 22 de companii apar în proiectele de hotărâre de Consiliu General privind proiectele de buget pe 2018. Nu la toate companiile însă.

Cum Primăria Capitalei nu a furnizat CV-urtile, nu putem spune ce pregătire profesională au și ce îi recomandă pentru aceste funcții. Totuși am găsit câteva date în declarațiile de avere și interese postate pe site-ul Agenției Naționale de Integritate, acolo unde acestea au fost depuse.

  • Cine sunt directorii celor 22 de companii

1. Compania Municipală Dezvoltare Durabilă București S.A. - director general Lavinia Ionescu; (Descarcă de aici declarația de avere și de interese).

2. Compania Municipală Energetică București S.A. - director General - Vasile Ardenel; (Descarcă de aici declarația de avere și de interese).

3. Compania Municipală Consolidări S.A. - Nu știm;

4. Compania Municipală Turistică București S.A. - director general Ilinca Dobre;

5. Compania Municipală Tehnologia Informației București S.A. - director general Marian Ion;

6. Compania Municipală Managementul Traficului București S.A. - director general Mădălina Șerban; (Descarcă de aici declarația de avere și de interese).

7. Compania Municipală Parking București S.A. - director general Niculae Constantin; (Descarcă de aici declarația de avere și de interese).

Potrivit declarațiilor de avere și interese depuse pe 01.08.2017, pe portalul ANI, acesta a fost în 2016 director general la Euro APAVOL Voluntari, firma Primăriei Voluntari, dar și consilier județean Ilfov.

Potrivit declarației de avere și interese din 2016 ocupă mai multe funcții, astfel:

- Președinte AGA Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Europa;

- președinte CA Ecovol SA Voluntari;

- Consilier județean Ilfov;

- Administrator oraș Primăria Voluntari;

- Director General Euro Apavol Voluntari ;

- a candidat la Camera Deputaților la alegerile din 2016;

8. Compania Municipală Protecție Civilă și Voluntariat București S.A. - director general Alina Nicoleta Barbinta; (Descarcă de aici declarația de avere și de interese).

Potrivit declarațiilor de avere și interese depuse pe 16.10.2017, pe portalul ANI, această a fost președinte CA la Aurora Construct Montaj, firma Primăriei Voluntari și expert superior la Secretariatul General al Guvernului.

9. Compania Municipală Imobiliară București S.A. - director general Barbu Oana Mihaela; (Descarcă de aici declarația de avere și de interese).

Potrivit declarațiilor de avere și interese depuse pe 15.10.2017, pe portalul ANI, Barbu Oana Mihaela a fost în 2017 membru CA la Security Vol SA, firma Primăriei Voluntari și a lucrat la Green City Voluntari - șef serviciu.

10. Compania Municipală Pază și Securitate București S.A. - director general Dan Dobre;

11. Compania Municipală Eco Igienizare București S.A. - director general Mildner Eduard Răducanu; (Descarcă de aici declarația de avere și de interese).

Potrivit declarației de avere de anul trecut, acesta figurează că membru CA la Green City Voluntari, firma Primăriei Voluntari.

Potrivit declarațiilor de avere din 2016, această figura:

- membru CA Green City Voluntari din 2015;

- angajat Ecovol;

12. Compania Municipală Agrement București S.A. - director general Butacu Simona Valentina (Descarcă de aici declarația de avere și de interese).

Butacu Simona Valentina a fost director general din 2014 și la o altă companie a municipalității, Service Ciclop SA, care însă în 2016 a avut o pierdere de 926.777 de lei. Simona Butacu mai figurează pe lista consilierilor locali Sector 6, dar este și membru în consiliul de administrație al Companiei municipale Publicitate și Afișaj București.

Potrivit declarațiilor de avere și de interese depuse în august 2017, Simona Valentina Butacu este:

- secretar executiv PSD Sector 6;

președinte a organizației de tineret PSD București;

- director general Service Ciclop, de unde a încasat 105.196 lei;

- Membru în Consiliul de Administrație al Companiei municipale Publicitate și Afișaj București;

- consilier local Sector 6 de unde a primit o indemnizație de 9.389 lei;

- consilier primar general din 17.02.2017.

13. Compania Municipală Publicitate și Afișaj București S.A. - director general Pătrașcu Dragoș Dumitrel; (Descarcă de aici declarația de avere și de interese).

14. Compania Municipală Întreținerea Arborilor și Spațiului Verde București S.A. - director general Bargau Marian Aurelian; (Descarcă de aici declarația de avere și de interese).

Potrivit declarației de interese depuse în 2016, Marian Aurelian Bargau apare că secretar general Organizația de Tineret a PMP (Partidul Mișcarea Populară).

15. Compania Municipală Străzi, Poduri și Pasaje București S.A. - director general Petre Foamete; (Descarcă de aici declarația de avere și de interese).

16. Compania Municipală Sport pentru Toți București S.A. - director general Cezar Stancu;

17. Compania Municipală Iluminat Public București S.A. - director general Adrian Corbu; (Descarcă de aici declarația de avere și de interese).

Adrian Corbu figurează potrivit declarației de interese din 2017 ca director general adjunct al Societății pentru Servicii de Mentenanță a Rețelei Electrice de Transport "SMART" SA, compania de mentenanță a Transelectrica.

18. Compania Municipală Parcuri și Grădini București S.A. - director general Anghelina Petre Cosmin; (Descarcă de aici declarația de avere și de interese).

19. Trustul de Clădiri Metropolitane S.A. - director general Dorobanțu Georgeta; (Descarcă de aici declarația de avere și de interese).

20. Compania Municipală Managementul Transportului București S.A. - director general Paul Popovici;

21. Compania Municipală Medicală București S.A. - director general Păun Cosmin;

22. Compania Municipală Cimitire București S.A. - director general Dan Borugă; (Descarcă de aici declarația de avere și de interese).

Potrivit declartiei de interese din 2017, Dan Boruga este vicepreședinte ALDE Sector 5.