Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat joi majorarea taxei de apa uzata de la 0,05 lei/mc la 0,09 lei/mc, incepand cu 1 Martie 2018. Aceasta se va regasi in facturile emise de Apa Nova, care colecteaza taxa, pentru modernizarea statiei de la Glina, realizata de Primaria Capitalei. Interesant este ca Apa Nova a introdus deja noua taxa, de la Inceputul lunii ianuarie, inainte ca aceasta sa fie aprobata de Consiliul General.

Sigla Apa Nova BucurestiFoto: Apa Nova

Catalin Deaconescu, consilier PNL, a cerut consilierilor generali sa nu aprobe majorarea taxei deoarece aceasta majorare trebuia aprobata anul trecut, insa amendamentul nu a fost adoptat.

"Fac un apel public catre Apa Nova Bucuresti sa storneze sumele colectate ilegal de la consumatori si sa astepte intrarea in vigoare a nivelului taxei pentru 2018! De asemenea, fac un apel catre toti consilierii generali sa nu accepte majorarea taxei cu 80%, neexistand niciun motiv care sa justifice o astfel de crestere abrupta. Taxa poate fi actualizata anual, cu 60 de zile inainte de inceperea anului, de Consiliul General, in functie de nivelul sumelor de rambursat si de previziunile actualizate de consum. Pentru ultimii ani, nivelul taxei a fost de 0,05 lei/m3, iar pentru 2018, ni se propune o crestere de 80%, pana la nivelul de 0,09 lei/m3! Culmea este ca ApaNova deja factureaza bucurestenii cu noul nivel al taxei, desi Consiliul General nu s-a pronuntat inca asupra unei eventuale majorari", a postat consilierul PNL Catalin Deaconescu pe pagina de Facebook.

"Ne cerem scuze bucurestenilor pentru eroare. A fost un execs de zel al unor angajati care se afla in cercetare disciplinara. vom returna banii", a declarat directorul Apa Nova, Mihai Savin, prezent la sedinta.

Cum motiveaza Primaria majorarea taxei

Taxa a fost introdusa pentru reabilitarea statiei de epurare de la Glina, in 2009.

"In baza Hotararii Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr. 317 din 29.10.2008 si prin semnarea Actului Aditional 4507 din 04.12.2008 la Contractul de concesiune cu S.C. APA NOVA S.A., privind furnizarea de servicii de alimentare cu apa si canalizare pentru Municipiul Bucuresti, s-a aprobat colectarea Taxei Municipale pentru Apa Uzata. Taxa Municipala pentru Apa Uzata are ca scop acoperirea serviciului datoriei imprumuturilor contractate cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (10 milioane euro) si cu Ministerul Economiei si Finantelor (prin intermediul unui imprumut acordat de Banca Europeana de Investitii - 25 milioane euro) pentru co-finantarea Masurii ISPA nr. 2004/RO 16/P/PE/003, pentru realizarea "Statiei de Epurare a apelor Uzate ale Municipiului Bucuresti" de la Glina. Aceasta taxa se va colecta pana la rambursarea totala a imprumuturilor contractate pentru statia de epurare, respectiv pana in anul 2020 catre BERD si pana in anul 2030 catre BEI. Pentru anii 2009, 2010 si 2011 taxa a fost de 0,10 RON/ m', iar in 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 si 2017 taxa a fost 0,05 RON/m'. Avand in vedere estimarile SC Apa Nova Bucuresti Sa privind volumul de apa uzata consumata, soldul contului Escrow la 30.09.2017, cerintele din contractele de imprumut privind Suma Minima pentru scadentele datoriei publice, sumele necesare in noiembrie-decembrie 2017, respectiv sumele necesare in anul 2018 pentru rambursarea imprumuturilor, cat si raportul de specialitate intocmit de Serviciul UIP Faza 2 Glina din cadrul Directiei Generale Infrastructura si servicii Publice - Directia Utilitati Publice precum si punctul de vedere intocmit de DMPFE, inaintam spre dezbatere si adoptare Consiliului General al Municipiului Bucuresti proiectul de lhotarare alaturat privind aprobarea cuantumului Taxei Municipale pentru Apa Uzata, de: 0,09 RON mc de apa uzata pentru anul 2018", se arata in expunerea de motive a proiectului.