Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat joi bugetul Primariei Capitalei pe anul 2018. Astfel, institutia are un buget local estimat de 5,7 miliarde lei (1,24 miliarde euro). Din aceasta suma, 231 milioane euro sunt alocati pentru investitiile in infrastructura, 100 milioane de euro pentru investitiile in sanatate, 32 milioane de euro pentru achizitia de autobuze, troleibuze si tramvaie, in masura in care se vor finaliza procedurile de achizitie, 103 milioane euro pentru subventia RATB, 86 milioane de euro subventia RADET, potrivit unei sinteze facute de Primaria Capitalei. Pentru teatre, muzee si alte institutii de cultura - bugetul alocat pentru acest an este de peste 76 milioane euro.

Gabriela FireaFoto: Hotnews

Pentru achizitia de locuinte de serviciu pentru cadrele medicale se aloca alocarea a 15 milioane euro, studii tehnice si consultanta pentru realizarea unui acvariu public cu centru de cercetare - 151.000 euro, studii si consultanta pentru realizarea unui parc de distractii si agrement - concesiune lucrari - 151.000 euro.

In cadrul bugetului s-au alocat si 62,6 milioane lei (circa 13,2 milioane euro) la Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic pentru statui. Fata de statuile anuntate anul trecut, dedicate generalului Henri Mathias Berthelot, domnitorului Stefan cel Mare si teologilor reformatori Martin Luther si Jean Calvin, primarul Gabriela Firea vrea si mai multe statui, dedicate centenarului Marii Uniri: monument fantana-cascada ￯La Fantana Dor￯ - 17.600.000 lei (3,7 milioane euro) si monument ￯Unirea Romanilor de la 1918￯ ￯ 11.600.000 lei (2,4 milioane euro). Despre acestea, nu stim nici cum arata, nici cine le va face. O noutate este si refacerea Monumentului Infanteriei, propusa de PNL, care va costa 6 milioane lei (1,2 milioane euro).

Pentru biserici s-au alocat 5.463.000 lei (circa 11 milioane de euro). Mai exact, acesti bani vor merge catre 156 de biserici din Bucuresti (doar o parte monumente istorice), si 15 milioane lei pentru Catedrala Mantuirii Neamului.

Grupul PNL nu a votat proiectul de buget motivand ca nu are acoperire.

"Un buget nerealist, fantezist, veniturile sunt planificate sa creasca cu 50 la suta fata de anul trecut. Cea mai mare crestere a veniturilor este organizata la subventii de la bugetul de stat, de peste 15 ori peste executia din 2017. Cu toate acestea, subventiile pentru RATB si si RADET scad cu peste 155 milioane, iar alocarile pe mari proiecte de infrastructura sunt nesemnificative. Cresc sumele la asistenta sociala de mai bine de 8 ori pana la 405 milioane lei", a declarat Catalin Deaconescu, consilier PNL.

In timpul sedintei, consilierii PSD au venit cu un amendament la proiectul de buget,a mendament care a propus cateva realocari, si a fost votat. PNL si USR au venit si ele cu amendamente, insa au fost respinse.

"Este un buget lipsit de vizune, de realism, pentru ca au prognozat cheltuieli mai mari decat anul trecut si este clar ca va fi nevoie de rectificari care ne vor demonstra ca nu sunt in stare sa cheltuie. In continuare sunt bani putini pentru investitii, nu foarte multe investitii noi. Se dau bani multi la institutiile de cultura, iar de banii acestia am putea cumparaa inca 4oo de autouze si sa ramana bani si pentru cultura. O alta problema este legata de prezentarea bugetului, care este ilizibil pentru cetateni, intr-un format needitabil", a declarat Roxana Wring, consilier USR. Gruparea politica a votat impotriva.

"Anul acesta, propunem alocarea, pentru cele 19 spitale administrate de Primaria Capitalei, a sumei record de peste 111 milioane de euro. Comparativ cu bugetul anilor precedenti 2016 si 2017, (in care bugetul a fost de 43.960.000 euro si, respectiv 53.428.000 euro), bugetul anului 2018 este aproape dublu. In afara sumelor necesare pentru functionarea curenta a tuturor unitatilor medicale ale Municipalitatii (inclusiv cabinetele medicale si stomatologice din incinta institutiilor scolare), in buget au fost prevazute sume consistente pentru finalizarea sau demararea lucarilor de reabilitare, extindere sau modernizare a unor unitati medicale precum si pentru dotarea spitalelor cu echipamente si aparatura medicala (peste 40 milioane euro). De asemenea, circa 10 milioane de euro sunt destinati achizitiei celor 106 ambulante care vor fi date in administrarea SABIF. Se vor aloca, de asemenea, peste 230 milioanede euro (17% din total Buget) pentru proiecte menite sa genereze diminuarea aglomeratiei in trafic, precum si un program ambitios pentru constructia de locuinte pentru tineri si sociale, pentru cumpararea in regim de urgenta de locuinte de serviciu pentru cadrele medicale si pentru consolidarea cladirilor cu risc seismic", a declarat primarul general, Gabriela Firea, la inceputul sedintei de Consiliu General.

  • INFRASTRUCTURA RUTIERA SI FLUIDIZAREA TRAFICULUI - 231 milioane euro

Lucrari in continuare:

- Modernizare Piata Eroii Revolutiei si Pasaj Pietonal - dupa aproape zece ani in care proiectul a fost blocat, s-a semnat anul trecut un nou contract pentru finalizarea lucrarilor sistate in 2008. Bugetul alocat pentru acest an este de 1.7 milioane euro

- Strapungere Nicolae Grigorescu-Splai Dudescu- lucrarea este aproape finalizata. Buget alocat 2018 - 4,3 milioane euro.

- Penetratie Splaiul Independentei - Ciurel - bugetul alocat 2018- 17.8 milioane euro. Reprezentantii primariei Capitalei promit ca Nodul Virtutii va fi finalizat in acest an.

- Supralargire Fabrica de Glucoza - Bugetul alocat 2018 - 4,7 milioane euro . S-a finalizat proiectul tehnic, urmeaza sa inceapa lucrarile in 2018, promit reprezentantii Primariei Capitalei. Anul trecut am finalizat exproprierile pentru intreaga lucrare.

- Park and Ride-ul de la Cora Pantelimon, cu o capacitate de 500 de locuri, pentru care s-a aprobat PUZ - ul la inceputul acesti an - buget alocat 2018- 15 milioane euro.

- Parcarea Sos. Iancului, cu o capacitate de 200 de locuri - bugetul alocat 2,5 milioane euro.

Studii de fezabilitate si etape premergatoare demararii lucrarilor si lucrari noi:

- Modernizare sistem rutier si linii de tramvai pe bulevardul Vasile Milea. Buget alocat pentru studiul de fezabilitate este de 37.000 euro

- Reabilitare sistem rutier si linie de tramvai Bdul Dimitrie Pompei si str. Barbu Vacarescu: Primaria a facut studiul de fezabilitate, indicatorii tehnico-economici sunt aprobati in CGMB, urmeaza demararea procedurilor pentru atribuirea contractului de executie.

- Penetratie Prelungirea Ghencea Domnesti - "Se reface studiul de fezabilitate intrucat proiectul trebuie revizuit, asa cum prevede Planul de Mobilitate Urbana Durabila, care propune construirea liniei de tramvai si a unui nod intermodal in zona pasajului pe care il construieste Ministerul Transporturilor. Bugetul alocat este de 200.000 euro", se arata intr-o prezentare a bugetului facuta de Primaria Capitalei.

- Supralargire Soseaua Bucuresti - Magurele. Buget alocat pentru studiul de fezabilitate - 30.000 euro

- Prelungirea Strada Brasov intre Soseaua Alexandriei si Prelungirea Ghencea. Valoarea alocata pentru studiul de fezabilitate este de 130.000 euro

- Supralargire Nicolae Grigorescu - Splai Dudescu - intersectia Vitan Barzesti etapa a II a - continuarea proiectului aflat in acest moment in executie. Buget alocat SF - 140.000 euro.

- Pasaj rutier Soseaua Colentina - Doamna Ghica. Revizuire studiu de fezabilitate - buget alocat 28.000 euro

- Pod planseu Piata Unirii - buget alocat studiu de fezabilitate - 88.000 euro.

- Intregire Splaiul Unirii - Zona Bdul Marasesti - Hanul lui Manuc. Revizuire studiu de fezabilitate - 21.000 euro

- Supralargire Calea Grivitei si Bdul Bucurestii Noi - buget alocat studiu de fezabilitate - 32.000 euro

- Strapungere si supralargire Str. Avionului, intre Sos. Pipera si linia de centura prin Drumul Nisipoasa, Str. Campul Pipera si str. Vadul Moldovei cu pasaj denivelat peste calea ferata Bucuresti- Constanta, pe sub pista aeroportului Aurel Vlaicu. Bugetul alocat pentru studiul de fezabilitate este de 174.000 euro

- Reabilitare Bulevardul Basarabia, intre Sos. Mihai Bravu si Sos. Dudesti-Pantelimon. Buget alocat studiu de fezabilitate 32.000 euro.

- Supralargire Calea Calarasi si Bdul Corneliu Coposu, intre str. Sf. Vineri si Sos. Mihai Bravu. Buget alocat studiu fezabilitate 37.000 euro.

- Pasaj denivelat sos. Petricani-Sos Bucuresti Nord. Buget alocat pentru studiu de fezabilitate - 32.000 euro.

- Pasaj denivelat peste intersectia Sos. Andronache - Bdul Eroilor. Buget alocat studiu de fezabilitate 32.000 euro.

- Continuarea lucrarilor la obiectiul de investii "Modernizare si consolidare Pod Mihai Bravu" - buget alocat 1,33 milioane euro

- Reabilitare Pod Grant (a fost expertizat si necesita reparatii capitale) - buget alocat 6,2 milioane euro

- Pasaj pietonal subteran Arcul de Triumf - expertiza si DALI: 160.000 euro;

  • INVESTITII RATB

- Innoire parc auto RATB: Buget alocat pentru acest an, pentru achizitia a 400 de autobuze Euro 6, 100 de troleibuze, 100 de tramvaie si 42 autobuze electrice ￯ aproximativ 32 milioane euro.

- Investitii derulate de RATB - 43 milioane euro;

- SUBVENTIE RATB - 103 milioane euro;

De asemenea, se aloca 56 de milioane de euro- pentru imbuntatirea sistemului rutier, semaforizare inteligenta, managementul traficului, dupa cum urmeaza:

- modernizarea si extinderea instalatiilor de semaforizare (20 intersectii noi semaforizate si 100 intersectii integrate in BTMS) se aloca - 26 milioane euro;

- Aplicatie Smart Parking - 5 milioane euro;

- Intretinerea instalatiilor de semaforizare existente (service, revizii si reparatii) 4 milioane euro.

- Lucrari de semnalizare rutiera necesare sistematizarii si cresterii sigurantei circulatiei (marcaje rutiere, indicatoare, garduri, panouri semnalizare, console, limitatoare de viteza etc) - 6,4 milioane euro;

- Reabilitare / reparatii sistem rutier - 20 milioane euro;

  • PARCARI

Anul acesta, Municipalitatea vrea sa demareze 14 proiecte de construire de parcari subterane si supraterane, suma alocata pentru inceput fiind de aproximativ 11 milioane de euro, astfel:

- 7 parcari supraterane rezidentiale - proiect tehnic si executie: aproximativ 9 milioane euro

- 3 parcari publice subterane la Gara de Nord, Edgar Quinet, Piata Dorobanti - studii si consultanta concesiune lucrari: aproximativ 650.000 euro;

- 4 parcari publice , una la Sala Palatului (Nord), una la Piata Constitutiei si alte doua parcari care vor fi construite in cadrul proiectului de punere in valoare a monumentelor de for public ale lui Alexandru Lahovari si Gh. Cantacuzino - obiective de investitii realizate din bugetul local: aproximativ 1 milion de euro

  • CONSOLIDARI

Primaria Capitalei isi propune sa demareze/finalizeze lucrarile de consolidare la la 86 de imobile cu risc seismic, bugetul propus fiind de aproximativ aproximativ 10 milioane euro. Dintre acestea, efectiv, lucrarile vor incepe la 33 de cladiri, restul fiind studii de fezabilitate si expertize. "Aceste fonduri vor fi fi utilizate pentru continuarea lucrarilor la cele 4 imobile aflate in executie, pentru lucrarile la alte 29 de imobile la care lucrarile vor incepe in perioada urmatoare, dar si pentru proiectele tehnice pentru alte 29 de imobile si expertizarea a altor 24 de imobile", explica reprezentantii municipalitatii.

  • SANATATE

Anul acesta, Primaria Capitalei aloca pentru cele 19 spitale pe care le administreaza, sumei de 111 milioane de euro. Suma alocata ASSMB este destinata atat reabilitarii si modernizarii spitalelor actuale cat si demararii unor noi proiecte, dupa cum urmeaza:

- Pentru finalizarea spitalelor Foisor - 17.115.000 euro si pentru spitalul Victor Gomoiu - 9,4 milioane euro;

- Investitii noi in valoare de 2.655.000 euro pentru:

- Modernizarea Corpului principal al Spitalului Clinic Victor Babes,

- constructie cladire noua pentru chirurgie si neonatologie la Spitalul Clinic Cantacuzino,

- extindere la Spitalul Clinic Malaxa, modernizare pentru 3 pavilioane la Spitalul Clinic Obregia,

- construirea unui bazin pentru recuperare neuromotorie laSpitalul Sf. Luca;

- Suma de 790.000 euro pentru studii de fezabilitate in vederea realizarii statiilor de epurare pentru toate spitalele ASSMB si expertize tehnice/seismice pentru spitalele care nu au beneficiat inca de aceasta expertiza;

- Suma de 42.113.000 euro pentru dotari spitale cu echipamente si aparatura medicala;

- aproximativ 215.000 euro pentru studii de fezabilitate in vederea construirii Spitalului Metropolitan (in zona de nord) si a altei unitati medicale in zona de vest (in sectorul 6);

- Suma de 670.000 euro pentru Maternitatea Bucur. In acest an, Municipalitatea isi propune sa reabiliteze corpurile A si B ale acestei unitati medicale.

- 680.000 euro pentru expertizarea si intocmirea documentatiilor de avizare a lucrarilor de interventie pentru 20 de policlinici;

- 416.000 euro destinati medicamentelor si materialelor sanitare pentrucabinetele din reteaua scolara.

De asemenea, Municipalitatea a prevazut in bugetul pentru anul 2018 suma de aproximativ 10 milioane de euro pentru achizitia a 106 ambulante.

  • GRADINITE, SCOLI SI SALI DE SPORT - 47,5 milioane euro

Primaria Capitalei isi propune ca anul acesta sa demareze urmatoarele proiecte:

- 7 ansambluri de locuinte sociale si pentru tineri, 3 in sectorul 5, 2 in sectorul 4, 1 in sectorul 2, 1 in sectorul 3 - studii de fezabilitate si proiecte tehnice: 753.000 euro

- Achizitie de locuinte de serviciu pentru cadrele medicale - 15 milioane euro

- 9 complexuri multifunctionale pentru activitati didactice si sport in incita unor scoli si licee ￯ proiecte tehnice si executie: 21,4 milioane euro

- Constuirea a 5 corpuri noi pentru gradinite (sector 2) si reabilitarea si modernizarea gradinitei nr 30, din sectorul 4,4 milioane euro

- Construirea a 12 Sali de sport dintre care 7 cu bazine de inot in incinta scolilor: 517.000 euro

- Refacere si modernizare patinoar artificial M. Flamaropol: 5,4 milioane euro

- Consolidare si modernizare Liceul Teoretic C.A Rosetti cu extindere bazin de inot: 68.000 euro

- Consolidare, reabilitare si modernizare cladire atelier Liceul Tehnologic I.C Bratianu cu extindere bazin de inot: 123.440,86 euro

Alte proiecte:

- Directia de Urbanism va lansa un concurs international de solutii - aproximativ 1 milion de euro - pentru regenerarea urbana a zonei Magheru si inca un concurs - 186.000 euro, pentru str. Berzei si amenajarea Pietei Matache

- Reabilitare si modernizare Centrul Cultural Lumina: 460.000 euro

- Rampe pentru persoane cu handicap - accesibilizare institutii publice : 2,2 milioane euro

- Strategie SMART CITY - studii de oportunitate: 150.000 euro

- Restaurare si punere in valoare Curtea Veche: 1,4 milioane euro

- Parcul Carol si Parcul Cismigiu (lucrari de conservare si revitalizare): 68.000 euro

- Acvariu public cu centru de cercetare - studii si consultanta: 151.000 euro

- Parc de distractii si agrement - studii si consultanta - concesiune lucrari: 151.000 euro

  • INVESTITII IN EXTINDEREA RETELELOR DE UTILITATI - 214 milioane de euro

- "Finalizarea statiei de epurare Glina, reabilitarea principalelor colectoare de canalizare si a canalului colector Dambovita (Caseta), in Municipiul Bucuresti-Etapa II" - buget alocat 55milioane euro

- ,,Realizarea retelelor publice de alimentare cu apa, canalizare, iluminat public, precum si a drumurilor aferente Ansamblului de locuinte "Henri Coanda" sector 1 - 2 - buget alocat 23 milioane euro

- Retea metropolitana de cismele publice - buget alocat 130.000 euro

- Executie bazine de retentie zona Sufaru Gheorghe pentru deservire zona Bucuresti Magurele - buget alocat 700.000 euro (suma necesara in vederea finalizarii lucrarilor si a inchiderii proiectului).

- Lucrari de investitii ale Radet - 17 milioane euro

Servicii publice

- Modernizarea, extinderea, intretinerea, consumul de energie electrica si mentenanta retelei de iluminat public din Municipiul Bucuresti - aproximativ 22 milioane euro

- Contractul privind asigurarea serviciului public de salubrizare - activitatea de salubrizare stradala si activitatea de iarna pe raza sectorului 5 ￯ aproximativ 6 milioane euro

- Program unitar de actiune privind dezinsectia si deratizarea - aproximativ 5 milioane euro

- Diferenta de pret la energia termica furnizata populatiei - aproximativ 86 milioane Euro

MEDIU

Bugetul Directiei de Mediu pentru anul 2018, este de 6 milioane de euro fiind alocat pentru proiecte cum ar fi:

1. Demararea proiectului "CENTURA VERDE A MUNICIPIULUI BUCURESTI", aprobat prin H.C.G.M.B. nr. 328/30.08.2017, infiintarea perdelelor forestiere de protectie, in cadrul acestui proiect are in vedere extinderea suprafetelor impadurite in zonele din jurul Capitalei pentru imbunatatirea climatului urban si reprezinta un obiectiv strategic pentru Municipalitate cu impact major asupra combaterii efectelor schimbarilor climatice, reducerii poluarii aerului, cresterii suprafetelor de spatiu verde si nu in ultimul rand oportunitatea de dezvoltare a zonei Metropolitane prin prisma potentialul turistic si de agrement oferit prin implementarea acestui obiectiv de investitii. In vederea realizarii documentatiilor tehnice necesare implementarii acestui proiect conform prevederilor s-au alocat pentru anul 2018 in bugetul local 662.365 euro .

2. Actualizarea registrului spatiilor verzi al municipiului Bucuresti conform Ordinului MDRT nr. 1466/2010 reprezinta o obligatie a municipalitatii conform Legii nr.24/2007 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din intravilanul localitatilor, republicata, avand ca scop o noua inventariere a spatiilor verzi din capitala cu constituirea registrului spatiilor verzi asigurand un management eficient din punct de vedere urbanistic si al protectiei mediului .Suma totala alocata in anul 2018 pentru realizarea acestui proiect incluzand si documentatiile tehnice este de 1,4 milioane euro.

3. Demararea realizarii "sistemului operativ informational pentru managementul calitatii aerului in municipiul bucuresti" prin intocmirea in decursul acestui an a documentatiei tehnice necesare promovarii investitiei pentru care suma necesara este de 51.000 euro.

Acest sistem va facilita cunoasterea in timp real a calitatii aerului din capitala si adoptarea masurilor de diminuare a poluarii aerului inconjurator protejand in mod cat mai eficient populatia in general si populatia sensibila in special.

Sistemul va cuprinde statii fixe de monitorizare amplasate in zone cu trafic intens sau de expunere a populatiei si statii relocabile amplasate in zonele cu activitati de constructii.

4. Dezvoltarea sistemului de monitorizare a zgomotului urban aflat in dotarea Primariei Municipiului Bucuresti - proiectul are ca scop upgradarea si suplimentarea numarului de statii de monitorizare acustica al actualului sistem de monitorizare al zgomotului. Astfel se vor amplasa statii in zone rutiere intens poluate fonic, in zone de spitale si unitati de invatamant, urmarindu-se in special monitorizarea expunerii populatiei la poluarea fonica. Suma necesara realizarii documentatiei tehnice pentru promovarea investitiei este de 51.000 euro

5. Actualizarea periodica a hartilor de zgomot si a planului de actiune pentru diminuarea nivelului de zgomot in Municipiul Bucuresti. Suma propusa pentru aceste proiecte este de aproximativ 106.000 euro.

6. Realizarea campaniilor de constientizare a populatiei cu privire la nivelul real al calitatii aerului, la implicatiile asupra sanatatii populatiei constituie o conditie importanta in sustinerea implementarii masurilor din Planul Integrat de Calitate a aerului in municipiul Bucuresti cu rolul de a realiza diminuarea poluarii aerului si asigurarea astfel a protectiei populatiei capitalei vizand si protectia grupurilor sensibile ale populatiei, inclusiv copiii. Suma propusa pentru anul 2018 este de 361.000 euro.

7. Acordarea de vouchere in cadrul proiectului BICICLISTI IN BUCURESTI, prevazuta prin HCGMB NR. 371/11.09.2017, reprezinta o masura adoptata de municipalitate in vederea promovarii transportului alternativ cu impact in imbunatatirea calitatii aerului din capitala, masura prevazuta in cuprinsul Planului Integrat de Calitatea Aerului in municipiul Bucuresti. Suma necesara pentru alocarea a 25.000 de vouchere este de 2,7 milioane euro.

  • PROGRAME SOCIALE - 113 milioane de euro

Bugetul propus de executivul PMB pentru anul 2018, pentru asistenta sociala si stimulente, este cel mai mare din ultimii ani, valoarea acestuia atingand in acest an aproape 113 milioane euro. Din aceasta suma, D.G.A.S.M.B propune alocarea pentru anul acesta, pentru plata stimulentelor, aproape 84 de milioane de euro, iar Centrul de Tineret a alocat inca 3 milioane de euro ca stimulente finanicare pentru constituirea familiilor.

Astfel, in anul 2018 se vor acorda urmatoarele stimulente financiare:

1. Stimulent nou nascuti, conform HCGMB nr. 209/2017 pentru 19.255 beneficiari - 2.500 lei/beneficiar/luna

2. Stimulent copii cu handicap, pentru 4666 beneficiari - 1.000 lei/beneficiar/luna

3. Stimulent pentru integrarea sociala a persoanelor adulte cu handicap ￯beneficiari - 500 lei/beneficiar/luna

4. Ajutor social comunitar pentru familia monoparentala - 406 beneficiari

Servicii Sociale

1. Cantine Sociale - in cadrul celor patru cantine sociale din subordinea D.G.A.S.M.B, aproximativ 1800 de beneficiari servesc masa in fiecare zi de luni, miercuri si vineri. D.G.A.S.M.B propune alocarea pentru asigurarea hranei echivalentul a 2.043.000 euro.

2. Centrul rezidential de ingrijire si asistenta pentru persoanele dependente ￯ Berceni - buget propus 863.225 euro.

  • CULTURA

Pentru teatre, muzee si alte institutii de cultura ￯ bugetul alocat pentru acest an este de peste 76 milioane euro.