O postare considerata xenofoba, aparuta pe pagina directorului executiv al Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Eugenia Dragnea, a starnit controverse in lumea fermierilor. In mesaj se foloseste un limbaj insultator la adresa fermierului francez Arnaud Perrein, presedintele Asociatiei Producatorilor de Porumb, dar si membru LAPAR. Doi fermieri romani au reactionat imediat si au sarit in sprijinul colegului francez stabilit in Romania.

HotNews.roFoto: Hotnews

Mesajul ar fi fost distribuit si pe pagina de Facebook a LAPAR, potrivit www.agroinfo.ro, insa se pare ca a fost stearsa.

Vicepresedintele LAPAR, Nicolae Sitaru, si Cornel Stroescu, membru al Asociatiei, au luat apararea colegului francez, in doua scrisori deschise, si au cerut lamurirea situatiei. Dupa publicarea scrisorilor insa, Nicolae Sitaru a fost chemat in fata consiliului director LAPAR pentru a dat explicatii, riscand sa fie exclus din asociatie.

Postare LAPAR

Postare LAPAR

Foto: Facebook

"Sa auzi si sa nu crezi! Arnaud Perrein, fermierul francez care nu si-a gasit de lucru in Franta, conform spuselor sale, si care doreste destructurarea agriculturii romanesti, concurenta nr.1 a Frantei, nu conteneste sa ne surprinda. Dupa ce a sustinut eliminarea subventiilor pentru fermierii romani si asa greu incercati de vremuri a gasit de cuviinta sa creeze un ,,bir nou pentru agricultori: taxa profesionala de 0,5 Euro/ha. Am inteles, de platit sa se plateasca, dar pentru ce? Ne-a lamurit ieri, 25 ianuarie 2018, Dl. Adrian Radulescu: cu cele 5 milioane de Euro astfel stranse, se vor crea comitii si comitete, organizatii si organsime care vor face tot ce au facut si pana acum, adica nimic.

Si pentru ca s-a indragostit de mierea romaneasca, in calitatea lui de fermier care foloseste samanta tratata, Arnaud Perrein, a creat un ghid de bune practici prin care apicultorii traseaza sarcini fermierilor in propriul lor business, punandu-i la munca ostaseste pentru cresterea productiei de miere in detrimentul productiei agricole. Noroc cu ideile nastrusnice ale acestui intelept francez ca altfel fermierii romani nu mai stiau ce sa faca cu banii si munca lor!

Domnule Perrein, trebuie sa intelegeti un lucru: fermierii romani nu intra la stapan ca asa vreti dvs.! In tara asta avem o Constituie care ne apara drepturile fundamentale: dreptul de proprietate, dreptul de libera asociere, dreptul la libera exprimare si am luptat si muncit mult ca sa ne fie respectate aceste drepturi! Noi va respectam dreptul de asociere: asociati-va cu cine doriti, dar pe banii dvs!", se arata in postarea publicata pe 26 ianuarie pe pagina de Facebook a directorului executiv al Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Eugenia Dragnea.

Contactat de HotNews.ro, Laurentiu Baciu, peresedintele LAPAR, a declarat ca el a postat mesajul pe pagina asociatiei, dar considera ca acesta nu este xenofob, ci doar o informare catre colegi.

Laurentiu Baciu, presedinte LAPAR: "Eu am facut postarea. Daca ati citit si ati fost foarte atenta, eu acolo am postat o informatie, am reprodus textual actiunile lui Arnaud Perrein, asta am facut, pe care le pot proba cu documente: declaratia din Profitul Agricol in care propune eliminarea subventiilor la agricultori, un contract semnat intre el si apicultori in care impune fermierilor vreo patru pagini de indatoriri, o alta propunere in care fermierii sa fie obligati sa asigure spatiu de izolare acelor care produc samanta, fara negocieri fara nimic si o alta propunere pe care a facut-o oficial, de retinere de la fiecare fermier 50 de centi pe ha pentru a-i da la asociatie. Eu nu am facut altceva decat o informare. Ca s-au dat in toata presa fel de fel de interpretari, ca unii din cei care lucreaza in presa agricola s-au transformat intr-o presa de cancan, este altceva. Nu exista niciun razboi intre mine si Sitaru, nu exista niciun razboi intre mine si acel fermier care intamplator este francez. Eu am informat fermierii al caror presedinte sunt si am considerat ca le-au fost lezate drepturile prin propunerile acelui fermier. Nu am sters postarea, nu am sters-o eu, nu stiu cine a sters. Postarea nu este xenofoba. Este treaba lui Sitaru ce crede, nu i se adreseaza lui si nici asociatiei lui. Sitaru are posibilitatea, asa cum prevede statutul LAPAR-ului, cand are o nemultumire, sa o aduca in fata consiliului director si acolo este judecata. El asa trebuia sa procedeze , sa respecte statutul organizatiei. Daca ai pretentie sa faci parte dintr-o organizatie, trebuie sa respecti statutul. In ceea ce priveste datul afara, nu l-a dat nimeni afara, nici nu s-a pus problema sa fie dat afara. Eu i-am trimis lui o scrisoare ca sa respect eu la randul meu statutul si sa imi respect prerogativele pe care le are presedintele, in care l-am informat ca trebuie sa fie prezent la sedinta consiliului director, conform articolului din statut, sa respecte statutul. Nu vreau sa ma opresc undeva la mijloc, sa nu aiba finalitate. Pentru ca in statut spune ca neespectarea art 14, atrage dupa sine niste lucruri pana la suspendare".

Nicolae Sitaru, vicepresedinte LAPAR, nu este de acord cu presedintele asociatiei, considerand mesajul xenofob. "Nu am o parare buna despre acel mesaj, nu trebuia sa apara asa ceva, nu cred ca este normal ca sa fie insultat un fermier care este membru LAPAR si plateste cotizatie la asociatie. Nu este normal sa fie jignit, in scrisoare spun sa fim mai ponderati. Nu am nimic cu LAPAR, am ceva cu felul in care a comunicat presedintele LAPAR. Am fost convocat la consiliul Director sa ma traga de urechi. Nu stiti cum este in Romania, cand cineva isi permite sa zica sefului ceva, este nenorocire. Ideea este ca trebuie sa ne purtam frumos, nu stiu daca este bine sa ne balacarim. In postare zicea ceva de genul ca nu si-a gasit servicu in Franta si a venit sa distruga agricultura din Romania. Eu sunt unul dintre fondatorii LAPAR si nu mi se pare normal sa faca cineva asa taraboi", a declarat acesta pentru HotNews.ro.

Acest punct de vedere este sustinut si in scrisoarea deschisa.

"Am vazut in urma cu cateva zile un atac plin de calomnii impotriva presedintelui APPR, atacuri care veneau din partea LAPAR. Sau cel putin asa a inteles toata lumea. O postare pe Facebook pe o pagina personala care este folosita pentru comunicarea institutionala si oficiala a LAPAR este in discutie si cred ca trebuie siavorbim deschis despre asta. In afara de faptul ca nu este in discutie Romania, consider ca Arnaud Perrein are toate insusirile unui bun fermier roman: plateste taxe statului roman, contribuie la dezvoltarea unei comunitati locale din Romania, vorbeste limba romana, copiii si-i educa aici, in scoli romanesti, se bate pentru fermierii romani si vrea ca acestia sa nu fie mai prejos decat cei din Franta, Germania sau Spania. Sigur, asta nu inseamna ca trebuie sa fim toti de acord cu ceea ce spune sau ce vrea sa faca. Dar de aici si pana la revarsarea de ura, xenofobie si injurii din postarea mentionata este un drum lung. Ca vicepresedinte, atat al LAPAR, cat si membru fondator al APPR, fondator al A.C.C.P.T lalomita si prin aceasta, al LAPAR, este datoria mea sa solicit public o lamurire urgenta: Domnule presedinte al LAPAR, Laurentiu Baciu, dumneavoastra va asumati postarea respectiva? Este o postare personala sau una oficiala a LAPAR? Cine este semnatarul acestei postari?", se arata in scrisoarea semnata de Nicolae Sitaru si publicata de www.agroinfo.ro.

Si Cornel Stroescu,membru LAPAR, cere conducerii asociatiei sa-si revizuiasca atitudinea.

"Consider ca acest atac rusinos fata de colegul nostru de origine franceza, A. Perrein, ne dezonoreaza. Repet, nu reprezinta opinia mea chiar daca sunt membru LAPAR si acest atac la adresa colegului nostru a fost raspandit pe reteaua de socializare chiar de pagina oficiala LAPAR. Pe aceasta pagina sunt postate, de obicei, participari la conferinte sau intalniri ale presedintelui LAPAR, Laurentiu Baciu. Consider ca o organizatie de talia LAPAR trebuie sa fie concentrata pe problemele reale din agricultura si pe necazurile pe care le intampina fermierii nostri. Si dau doar cateva exemple: despagubirile pentru fermieri in caz de calamitare a culturilor agricole, fiscalitatea si birocratia sufocante pentru agricultori, cele 17 milioane de euro, din rezerva de criza constituita la nivel UE pentru anul 2017, bani care ar fi trebuit sa ajunga la fermierii nostri in decembrie 2017 si nu au ajuns nici acum. Ce facem noi, ca organizatie mare si cu reprezentativitate nationala?! Ne adancim in nepasare?! Discriminam fermieri fluturand un pseudo-nationalism?! Nu vreau sa procedez in acelasi fel, nu vreau sa lansez un atac la persoana. Din acest motiv, transmit public conducerii LAPAR sa-si revizuiasca atitudinea", se arata in scrisoarea semnata de Cornel Stroescu si publicata de www.agroinfo.ro.