Primarul municipiului Sebes, Dorin Nistor, intentioneaza sa consulte populatia orasului in vederea achizitionarii unui laborator mobil pentru monitorizarea calitatii aerului, in valoare de peste un milion de lei, urmand sa initieze organizarea unui referendum in acest sens, potrivit unui comunicat transmis miercuri si citat de Agerpres.

"Imediat dupa aprobarea bugetului local al Municipiului Sebes voi sustine si voi face toate demersurile in vederea organizarii unui referendum prin care voi solicita cetatenilor Municipiului Sebes consultarea in vederea achizitiei unui laborator mobil pentru monitorizarea calitatii aerului si asigurarea costurilor pentru angajarea unor specialisti in vederea operarii si interpretarii rezultatelor", a declarat, potrivit sursei citate, edilul din Sebes.

Laboratorul mobil va ajuta la monitorizarea factorilor de mediu, "generand elementele pentru imbunatatirea strategiei de mediu si oferind informatii pentru monitorizarea starii de sanatate a populatiei". Bugetul alocat acestei achizitii publice este de peste un milion de lei, fara TVA.

Totodata, primarul Dorin Nistor intentioneaza sa se adreseze Ministerelor Mediului si respectiv Sanatatii pentru a obtine "toate informatiile" prind starea de sanatate a populatiei de pe raza orasului si din imprejurimi, precum si elementele principale privind monitorizarea factorilor de mediu, avand in vedere "dezvoltarea industriala fara precedent" a Sebesului.

Potrivit sursei citate, situatia este cu atat mai "stringenta" cu cat Romania este somata sa ia masuri, avand in vedere ca "se regaseste in topul tarilor codase" privind asigurarea calitatii aerului.

Municipiul Sebes are o strategie de dezvoltare, iar componentele privind sanatatea populatiei si calitatea mediului inconjurator sunt esentiale, mai mentioneaza sursa citata.