UPDATE Bucuresti: Primaria Sectorului 4 a marit taxa de salubrizare de la 5 lei la 12 lei pe luna/persoana, inclusiv pentru minori

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Joi, 4 ianuarie 2018, 12:01 Actualitate | Administratie Locala


Daniel Baluta, primarul Sectorului 4
Foto: Hotnews
Primaria Sectorului 4 din Bucuresti a majorat de la 1 ianuarie taxa de salubrizare de la 5 lei pe luna/persoana la 12 lei, inclusiv pentru minori. Astfel, o familie compusa din  doi adulti si doi copii va plati 48 lei pe luna si  576 lei pe an. Reprezentantii Primariei Sector 4 spun ca si inainte copii plateau aceasta taxa. In ceea ce priveste persoanele juridice, taxa de salubrizare este de 80 lei/luna.

UPDATE USR Sector 4 a facut  un model de plangere prealabila care poate fi folosit de cei care doresc sa solicite anularea Hotararii de Consiliu Local sector 4 din 18 decembrie 2017 referitoare la marirea taxei de salubrizare si la modificarea Regulamentului privind instituirea taxei de salubrizare. Textul poate fi descarcat aici.


.......

Majorarea a fost aprobata de Consiliul Local Sector 4 pe 18 decembrie, prin Hotararea 347/2017.

Intr-un comunicat de presa, reprezentantii Primariei Sector  spun ca de fapt aceasta taxa este mai mica, daca este platita pana in luna martie.

"Fiind vorba despre o taxa locala, procedura prevede acordarea unor reduceri, dupa cum urmeaza:
- daca va fi achitata pana la finalul lunii martie, taxa va fi de 9.6 lei de persoana/pe luna, aplicandu-se reducerea de 20% prevazuta in HCL-ul mentionat mai sus, pentru persoane fizice.
- in cazul persoanelor juridice, inclusiv PFA-uri, plata in primele trei luni ale anului va insemna o reducere de 60% a taxei de salubrizare", se arata in comunicatul emis de Primaria Sector 4.

De asemenea, vor mai fi acordate reduceri pentru cetatenii care vor colecta selectiv gunoiul, mai spun reprezentantii institutie, insa in viitor. "Acest lucru va fi insa posibil de indata ce se va incheia licitatia in urma careia vom avea un nou operator de salubritate. Trebuie mentionat ca SC ADP 4 SA asigura acest serviciu de salubrizare doar in perioada de tranzitie de la expirarea fostului contract - 01.01.2017 si pana la desemnarea castigatorului licitatiei", se mai arata in precizarile institutiei.

De ce a majorat Primaria Sector 4 taxa de salubrizare? "Cat priveste motivele care au dus la majorarea taxei, trebuie sa tinem cont de faptul ca salubrizarea este un domeniu cu impact asupra mediului, intens reglementat la nivel european, ceea ce genereaza o serie de rigori aplicabile inclusiv Sectorului 4. Trebuie asadar sa depunem eforturi, inclusiv de ordin investitional, pentru atingerea obiectivelor de colectare selectiva a deseurilor, care va deveni obligatorie in urmatorii ani. De exemplu, caietul de sarcini pentru licitatia in curs prevede dotarea cu sisteme si echipamente performante de colectare si de selectare a deseurilor. Acestor considerente li se adauga si alti factori care conduc la cresterea costurilor de salubrizare: majorarea salariului minim pe economie (angajatii din acest domeniu sunt remunerati cu salariul minim), cresterea pretului la carburanti, identificarea corecta a cantitatii de deseu produs de fiecare persoana fizica si juridica ce a putut fi stabilita in decursul intervalului de timp in care ADP Sector 4 presteaza aceste servicii etc. Un alt aspect important este suprataxa de mediu, in cuantum de 120 lei/tona de deseu pe care fiecare unitate teritoriala va trebui sa o achite pentru a se alinia la normele europene impuse in domeniu", precizeaza institutia.


Guilhem Moulin, consilier local Sector 4 (USR) spune ca aceasta taxa ridica mai multe probleme. Prima dintre ele este ca taxa s-a majorat, dar  fara sa se imbunatateasca conditiile de colectare selectiva. A doua este ca in cazul persoanelor care au sedii de firma in propriul apartament sau sunt PFA-uri, aceasta taxa se plateste de doua ori.

"Am analizat partea financiara. Taxa introdusa acopera doar ridicarea gunoiului menajer. Maturarea strazilor si deszapezirea se face din bugetul primariei. Analiza este facuta pentru o luna, iar idicare gunoiului costa 2,927 milioane cu TVA. Ipoteza de baza din HCLS4 347/2017 este ca in sector sunt  220.000 cetateni si 22.000 firme. Cu HCLS4 95/2017, unde era taxa de 5 lei, Primaria strangea cam 1,843 milioane lei, sub necesar. Cu HCLS4 347/2017, taxa de 12 lei, Primaria strange cam 4,936 milioane, mult peste peste necesar. Problema vine de la gardul de colectare pentru cetateni care este slab (populatia reala este de 320.000) la 69% si probabil la fel pentru firme. Daca gradul de colectare ar fi mai bun si pretul echivalent cu cel practicat inainte de REBU (7 lei pentru persoane fizice), taxa ar acoperi costurile", a declarat Guilhem Moulin pentru HotNews.ro.

Taxa de salubrizare a fost introdusa anul trecut de primarul Baluta, dupa ce contractul cu REBU s-a incheiat, iar activitatea de salubrizare a fost preluata de primarie prin ADP. Atunci, edilul a spus ca locuitorii din sectorul 4 vor plati mai putin fata decat plateau la REBU.

"Vreau sa va informez ca, din luna aprilie, toti locuitorii sectorului 4 vor plati o taxa de gunoi. Pentru cei care au evitat pana acum sa semneze contracte de salubrizare nu este o veste buna, pentru ca vor fi nevoiti sa intre in randul lumii civilizate si sa plateasca acest serviciu. Pentru toti ceilalti, cetateni care au contracte de salubrizare in vigoare, vestile sunt foarte bune. Si spun acest lucru pentru ca, la finalul lunii ianuarie, Consiliul Local al sectorului 4 a adoptat o hotarare potrivit careia, incepand cu 10 aprilie, se instituie taxa unica de 5,98 lei pe membru de familie, fata de 7,11 lei cat este in prezent. Iar asta inseamna o scadere a acestei taxe", declara primarul Danial Baluta in februarie 2017.


Citeste mai multe despre   

7053 vizualizari

 • +11 (11 voturi)    
  . (Joi, 4 ianuarie 2018, 12:08)

  Evq [utilizator]

  Ăștia-s banii pentru bordurile din plastic și parcarea pe spațiu verde :))
  • +1 (1 vot)    
   Cautati HCL 347 din 18 dec 2017 (Vineri, 5 ianuarie 2018, 23:49)

   fit [utilizator] i-a raspuns lui Evq

   Art. 2 din regulamentul pivind instituirea taxei de salubrizare:

   In baza informatiilor ANAF sau de la Registrul Comertului, se va inregistra din oficiu in evidentele fiscale taxa de 80 lei /luna pentru cei care au sediu social/punct de lucru activ/expirat, indiferent daca desfasoara sau nu o activitate economica la sediul sau punctul de lucru.

   Cei cu sedii sociale/puncte de lucru au obligatia completarii si transmiteri unei declaratii depuse intre 01-15 decembrie pentru anul urmator, exceptand 2018, cand se poate depune pana la data de 31 ianuarie 2018.
 • +8 (8 voturi)    
  sector de mana a doua (Joi, 4 ianuarie 2018, 12:39)

  jescu [utilizator]

  Cum de alte sectoare reusesc sa ridice gunoiul mai ieftin ? Cum de alte sectoare au izolat deja blocurile ? Cum de alte sectoare n-au tigani in piete care inseala la cantare (ex. piata Sudului care colcaie) ? "Sanatate multa" celor care au votat asemenea oameni de "vaza" de la un partid asa "bun".
  • +6 (6 voturi)    
   la celelalte intrebari nu pot raspunde... (Joi, 4 ianuarie 2018, 12:59)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui jescu

   da la prima pot: s4 plateste mai mult pentru ca a rupt contractul cu rebu ca sa fie gunoiul mai ieftin...
   nu are sens/../ stiu... da asta a fost explicatia primarului cand a reziliat contractul cu REBU: "e prea scump"
 • +13 (13 voturi)    
  SUPER !!! (Joi, 4 ianuarie 2018, 12:41)

  sipu [utilizator]

  Traiasca Partidul Social Democrat (PSD) ......................
 • +11 (11 voturi)    
  psd ati votat... (Joi, 4 ianuarie 2018, 12:57)

  liviu_ [utilizator]

  psd aveti...

  as dori sa le transmit prostilor care au votat psd, ca imi sunt datori cu 7 lei pe luna (diferenta pt mine si sotie pt gunoi)...

  hilar... rupe contracutl cu rebu ca era "prea scump"... platim 6 luni 5 lei/luna (fata de 8) ... si acu a crescut la 12...
  si asta e doar una din multele tampenii marca psd...
 • +1 (1 vot)    
  Sediu social (Joi, 4 ianuarie 2018, 13:15)

  Y [utilizator]

  De ce trebuie sa plateasca taxa de salubrizare si firmele care au doar sediu social (fara activitate) in sectorul 4???
  • +3 (3 voturi)    
   Pentru ca PSD (Joi, 4 ianuarie 2018, 13:55)

   LiviuV [utilizator] i-a raspuns lui Y

   D-aia trebuie sa plateasca. Eu cu PFA am platit anul trecut 456 RON.

   Si i-am sunat si i-am intrebat daca e moral sa platesc gunoiul de 2 ori. Mi-au raspuns ca sa imi cumpar o pubela si la fiecare ridicare sa se constate ca ca nu e gunoi in pubela.

   PS: cat de misto sa citezi cauze "scumpirea carburantilor" cand tu ca partid i-ai scumpit.
   • +1 (1 vot)    
    Liviu (Joi, 4 ianuarie 2018, 15:13)

    lula [utilizator] i-a raspuns lui LiviuV

    tu vorbesti serios???
    asta este raspuns oficial???
    sunt de toata jena si tot jegul!
 • +2 (2 voturi)    
  Sa înțeleg ca toată lumea va avea contract? (Joi, 4 ianuarie 2018, 13:40)

  mr_mojo [utilizator]

  Și ca nu mai exista gunoaie pe străzi?
  Întreb pentru ca e clar ca unii nu au contract deloc și arunca pe unde le vine. Nu mi se pare corect sa plătesc pentru ei o taxa mai mare; e ca și cum ai mari biletul de autobuz pentru a acoperi blatiștii.
  Orice mărire de taxa trebuie sa aibă o analiza in spate și nu trebuie făcută din pix.
 • +3 (3 voturi)    
  hehe (Joi, 4 ianuarie 2018, 13:56)

  andyshader [utilizator]

  E bine...sa vada si pensionarii din sectorul 4 ce au votat. Defapt sa simta...in buzunar, ca altfel nu inteleg...
 • +3 (3 voturi)    
  uhu (Joi, 4 ianuarie 2018, 14:20)

  lula [utilizator]

  "A doua este ca in cazul persoanelor care au sedii de firma in propriul apartament sau sunt PFA-uri, aceasta taxa se plateste de doua ori. "

  ceea ce este absolut logic si firesc daca folosesti iarba recreationala.

  sa ne pipi pe ea de normalitate!
 • +1 (1 vot)    
  Cum este posibil? (Joi, 4 ianuarie 2018, 14:46)

  CD. [utilizator]

  In ce tara traim, de ce se permite sa-si bata joc de noi? Ce legi sunt astea prin care se permite ca lumea sa fie furata pe fata? Nu vreau contract cu ADP! De ce sa fiu obligat sa fac contract cu ei? Sa existe 10 firme, sa pot sa aleg sa fie concurenta. Ce inseamna asta? Peste inca 6 luni vor vrea de 10 ori mai mult. Eu nu mai platesc nimic! Si asa am vecini care se trec cu una doua persoane mai putin la intretinere. Eu nu o sa mai trec nici o persona. De azi nu mai locuieste nimeni la mine in apartament! Sa plateasca baluta si cu firea si cu dragnea si cu tudose taxe si impozite!
 • +1 (1 vot)    
  in plus mai e ceva ciudat (Joi, 4 ianuarie 2018, 15:02)

  jescu [utilizator]

  In primul an cand au oferit serviciul au avut cost mai mic, desi au fost probabil nevoiti sa faca multe investitii, gen sa cumpere masini de gunoi foarte scumple. In al doilea an, cand grosul cheltuielilor au fost deja facute, au ajuns la concluzia ca trebuie sa creasca tariful. Cum se poate asta ?
 • +1 (1 vot)    
  Haoleo!!! (Joi, 4 ianuarie 2018, 15:47)

  Marionette [utilizator]

  Pai de ce hau votat hoti? Hacum sa plateasca fara sa mai croncane nimic!
 • +1 (1 vot)    
  Taxa salubrizare ilegala (Luni, 19 februarie 2018, 10:02)

  PetricaD. [utilizator]

  https://velicu.eu/juridice/cum-contest-taxa-salubrizare-sector-anulare-decizie-impunere-avocat-abuz/
  • +1 (1 vot)    
   Taxa salubrizare sector 4nu se aplica firmelor ce (Sâmbătă, 10 martie 2018, 7:50)

   PetricaD. [utilizator] i-a raspuns lui PetricaD.

   De moment ce un SRL ori PFA Nu Are Activitate la Sediu , Taxa de Salubrizare nu poate fi impusa de Primaria Sector 4
   https://velicu.eu/juridice/taxa-salubrizare-sector-4-2018/


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version