Primaria Capitalei se va imprumuta 555 milioane lei , pe o perioada de 20 de ani, pentru pentru refinantarea datoriei publice locale provenite din emisiunea de obligatiuni realizata de Municipiul Bucuresti in anul 2015, potrivit unui proiect adoptat marti de Consiliul general al Municipiului Bucuresti.

"Finantarea din surse imprumutate permite autoritatilor locale sa implementeze mai multe proiecte de investitii intr-o perioada mai scurta de timp, avand in vedere ca necesitatile de finantare a cheltuielilor de capital depasesc resursele proprii care sunt limitate. Ca urmare, a aparut necesitatea accesarii de surse de finantare suplimentare din imprumuturi contractate de la institutii specializate. Astfel, Municipiul Bucuresti a imprumutat in anul 2005 suma de 500 milioane euro pe o perioada de 10 ani, printr-o emisiune de euroobligatiuni pe piata internationala de capital, pentru realizarea unor proiecte majore de investitii. Imprumutul obligatar din anul 2005 a fost contractat in conditii de plata anuala a dobanzii si de rambursare la scadenta din data de 22 iunie 2015, in transa unica de 500.000.000 euro, care a fost refinantata in anul 2015 in conformitate cu prevederile HCGMB nr. 149/30.08.2012, prin contractarea a patru finantari rambursabile sub forma de program de emisiuni de obligatiuni pe piata interna, in valoare totala de 2.220. 100.000 lei", se arata in expunerea de motive a proiectului de hotarare.

Consilierii PNL au criticat acest proiect de hotarare, motivand ca primarul Gabriela Firea nu a cheltuit nici bugetul pe anul acesta si nu a finalizat proiectele de investitii incepute, astfel ca nu este nevoie sa se imprumute.