Primaria Capitalei va cumpara fostul cinematograf Lumina, de pe bd. Regina Elisabeta nr. 32 pentru a amenaja Pinacoteca Municipiului Bucuresti, potrivit unui proiect de hotarare adoptat marti de Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Pretul maxim de achzitie este de 7,3 milioane lei fara TVA, iar imobilul se afla acum in proprietatea urmatorilor: Fulicea Seraphina Ivona (50%), Gilles Maurice Marie Bragadir si Irene Jacqueline Marie Lodin de Lepinay (fiecare cu 12,56%), Bragadir Nicolas Andre (16,66%) si Romalo Mihnea Ion Alexandru, restul. Evaluarea in vederea cumpararii a fost facuta de Media City.

Cladirea are o suprafata utuila de 791 mp, subsol, parter, doua etaje si pod, iar terenul pe acre se afla - 498 mp. Aceasta a fost construita in 1926.

De ce vrea Primaria Capitalei sa cumpere imobilul?

"Pe de o parte, Muzeul Municipiului Bucuresti are de decenii in conservare peste 90% din fondul sau muzeal, iar Muzeul National al Literaturii Romane functioneaza de fapt ca expozitie permanenta cu o mica parte din colectiile relocate din sediul Prelungirea Dacia (pierdut in instanta) intr-un sediu cu jumatate din suprafata celui pierdut. Ambele muzee se afla si sub riscul ca, in urmatorii ani, odata cu expirarea termenelor de incadrare in legislatia europeana Ministerul Culturii si identitatii Nationale (MCIN) sa nu mai prelungeasca autorizatiile de functionare daca nu organizeaza si activitatea de Depozit de Arta, aceasta presupunand in primul rand identificarea de noi spatii/imobile. Pe de alta parte, institutile de spectacole se confrunta cu o lipsa acuta de spatii necesare activitatii specifice si functionale cu exemple concrete: Teatrul Dramaturgilor Romani, Teatrul STELA POPESCU, Teatrul ION CREANGA, Teatrul MIC, Casa Artelor DINULIPATI. De asemenea, in cadrul reformei institutionale initiate de la inceputul mandatului, crearea a peste 20 de companii municipale (pana in prezent) impune in mod obiectiv identificarea unor imobile pentru sediile si punctele de lucru ale acestora (cladiri, terenuri) unde sa se poata desfasura politica de angajari si activitatea specifica efectiva a societatilor comerciale respective", se arata in proiectul de hotarare.

De la cine cumpara Primaria Capitalei aceasta cladire

Fulicea Seraphina Ivona, fiica Siminei Mezincescu si mostenitoarea unei familii nobiliare, a fost numita in 2014 directoarea ICR Paris. Numele este cunoscut insa opiniei publice din scandalul privind retrocedarea Cladirii Ciclop.

Astfel, Fulicea Seraphina Ivona, alaturi de alte cinci persoane, a solicitat retrocedarea acestui urias imobil, pretinzind ca este mostenitoarea lui Dumitru Bragadiru, decedat in anul 1915. In timpul procesului insa, instanta a constatat ca toate cele sase persoane nu au dovedit cu acte calitatea de mostenitori, lucru consfintit de Sentinta nr 660/13.06.2001 a Tribunalul Bucuresti Sectia a III-a civila, a scris presa la vremea respectiva.

Cu toate ca Tribunalul Bucuresti stabilise ca toti cei sase nu sint mostenitori legali, dupa numai trei luni de la aceasta sentinta, Traian Basescu emite o decizie contrara. Ignorind sentinta definitiva si executorie a Tribunalului Bucuresti, Traian Basescu emite Decizia nr. 112/28.09.2001, prin care "Se restituie in natura, in proprietatea dlor Fulicea Seraphina Ivona, Romalo Ion Mihnea Alexandru, Constandaky Ana Gheorghe, Pierre (Petre) Bragadir, Giles Maurice Marie Bragadir, Irene Jaqueline Marie Lodin de L￯Epinay imobilul ￯ constructie ￯ cunoscut sub numele de Ciclop, (...), mai putin etajul 5 al imobilului, care este detinut de RAAPPS si terenul aferent".