Primaria Capitalei a delegat Primariei Sector 1 demersurile pentru trecerea din domeniul public al statului și administrarea Romsilva în domeniul public al Municipiului București a suprafeței de teren necesară realizării drumului de acces spre cartierul Greenfield, care taie padurea Baneasa in doua. Grupul USR a declarat ca este impotriva proiectului. O parte din consilierii PNL, printre care Ciprian Ciucu, au votat pentru acest proiect.

Harta Padurea BaneasaFoto: Google Earth

Interesant este ca mobilizarea primarilor de a face acest drum se face dupa ce dezvoltatorul complexului imobiliar Greenfield a achizitionat deja terenurile si este in procedura de avizare pentru construirea a trei cai de acces noi, care nu implica Padurea Baneasa. In plus, acesta a declarat recent in presa ca nu mai sunt probleme cu accesul locuitorilor in complex. Acum, accesul locuitorilor in acest cartier se face din DN1 pe Drumul Padurea Pustnicu.

Pe langa beneficiarul oficial - Cartierul Greenfield - care va avea acces direct spre cartierul Pipera si Centrul Comercial Baneasa, mai ales in conditiile in care investititorii doresc sa construiasca inca 39 de blocuri, posibila explicatie este ca de noul drum, care practic taie padurea Baneasa in doua, ar putea profita si cei care au teren in padure, in conditiile in care Codul Silvic permite scoaterea din fondul forestier a 250 mp din suprafata de padure pe care proprietarii o detinpentru construirea de locuinte sau case de vacanta. Chiar in zona prin care trece drumul au circa 10 hectare controversatii Dumitrescu Tanti Virginica si Ciorobea Adrian, se arata intr-un extras de carte funciara eliberat de ANCPI.

Dumitrescu Tanti Virginica si Ciorobea Adrian sunt cunoscuti pentru cumpararea mai multor drepturi litigioase pentru terenuri aflate in procedura de retrocedare. Acestia au devenit celebri datorita unui schimb de terenuri care a avut loc in 2005. Adrian Ciorobea si Tanti Virginica au cumparat drepturile litigioase de la mostenitorii de drept ai unui teren de 9,3 hectare care se afla pe fundul Lacului Plumbuita si in Parcul Plumbuita.

Fiindca nu li s-a putut retroceda parcul si lacul, au primit in compensare un teren de aproape trei ori mai mare pe strada Fabrica de Glucoza, nr. 6-8, respectiv 23,4 hectare. Punerea in posesie a fost facuta de primarul interimar de la vremea respectiva, Razvan Murgeanu, prin Dispozitia nr. 4.175 din 04.04.2005.

Dupa ce au primit terenul, primaria Capitalei a expropriat circa 8000 mp din proprietate pentru circa 18 milioane lei, pentru largirea strazii Fabrica de Glucoza.

Reamintim ca drumul forestier din Padurea Baneasa, pe care se facea o parte din accesul provizoriu spre Greenfield a fost inchis la inceputul acestui an, in urma unei decizii definitive a instantei, acesta nefiind dedicat circulatiei rutiere.

Dan Trifu, vicepresedintele fundatiei Ecocivica, care a castigat in instanta procesul pentru pastrarea drumului forestier, vine cu cateva explicatii despre mizele construirii acestui drum:

"Si pentru noi este de neinteles de ce insista atat de mult Primaria Capitalei si Primaria Sector 1 cu acest drum. Este clar ca sunt niste interese imobiliare la mijloc. Din actele detinute de noi reiese ca sunt interese mari ale detinatorilor de padure din Baneasa pentru ca acele parcele nu au acces si atunci acest drum ar fi unul care ar permite mai multe constructii in Padurea Baneasa. De asemenea, speculam si faptul ca se doreste clar o linie de comunicare directa intre platforma comerciala Baneasa si Ansamblul Greenfield. Noi am comunicat si Primariei Sector 1 si Primariei Generale ca nu vom permite niciodata construirea unui drum prin padurea Baneasa. Am explicat motivele. Avand in vedere ca aceste solicitari ale primariei incalca prevederile Codului Silvic care nu permit pentru o investitie particulara sa scoatem din circuitul silvic suprafete de padure, ar trebui ca investitia sa fie declarata de la inceput inoportuna si sa se renunte. Nu intelegem de ce obligatiile unui investitor particular sunt preluate de autoritatea locala, pe banii cetatenilor", a explicat acesta pentru HotNews.ro.

La finalul lunii octombrie, la propunerea primarului Gabriela Firea, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat un proiect de hotarare, pus pe ordinea de zi fara dezbatere publica, prin care dezvoltatorul cartierului Greenfield va dona catre municipalitate urmatoarele terenuri, in compensare pentru scoaterea din fondul forestier a terenului din Padurea Baneasa necesar construirii drumului:

- terenul intravilan in suprafata de 1156 mp, situat in Drumul Padurea Mogosoaia nr. 54-60;

- terenul intravilan in suprafata 659 mp, situat in Drumul Padurea Mogosoaia nr. 50-52;

- terenul in suprafata de 4185 mp, situat in Drumul Padurea Mogosoaia nr. 54-60;

"Acesti cetateni au fost indusi in eroare de dezvoltator. Trebuie sa indreptam o nedreptate. Solutia este urmatoarea: municipalitatea sa accepte cu caracter de donatie din partea investitorului a unor terenuri, sa faca un schimb cu Romsilva, sa asiguram un al doilea acces", a declarat primarul Gabriela Firea la vremea respectiva.

La urmatoarea sedinta de Consiliu General, Primaria Capitalei vrea sa delege Primariei Sector 1 sarcina de a se ocupa de demersurile pentru trecerea din domeniul public al statului si administrarea Romsilva in domeniul public al Municipiului Bucuresti a suprafetei de teren necesara realizarii unui drum de acces.

Anuntul facut de primarul Gabriela Firea este cu atat mai controversat cu cat dezvoltatorul complexului imobiliar a achizitionat deja terenurile si este in procedura de avizare pentru construirea a trei cai de acces, care nu implica Padurea Baneasa.

"Actualul management si actionariat al Impact Developer & Contractor SA a fost, inca din 2013 de la preluarea conducerii companiei, in contact cu toate autoritatile responsabile, incercand identificarea unei solutii viabile alternative pentru drumul Vadu Moldovei. Desi constructia drumurilor publice nu este responsabilitatea dezvoltatorului, Impact a comandat un studiu de trafic cerand in mod expres solutii care sa nu includa Vadu Moldovei. La finalizarea studiului, au fost identificate trei solutii alternative. Impact a parcurs pasii concreti pentru a pune in aplicare aceste variante, a achizitionat terenurile necesare, a pregatit proiectele si a depus documentatiile pentru avizele necesare. Pentru implementarea acestor solutii, Impact va cheltui aproximativ 1,5 milioane de euro, urmand ca infrastructura rezultata sa fie ulterior donata autoritatilor pentru a putea fi folosita in regim de drumuri publice.

Cele trei solutii sunt:

- Extinderea Aleea Teisani si imbunatatirea intersectiei cu iesire din DN1 catre Centura Bucuresti;

- Construirea unui drum cu iesire catre Centura, in capatul Cartierului Platanilor;

- Construirea unui drum de acces din Aleea Teisani pe sub pasajul centurii Bucuresti catre DN1, spre ambele directii, atat catre Otopeni cat si spre Bucuresti.

In cazul tututor acestor solutii s-au obtinut certificatele de urbanism iar in acesta se precizeaza necesitatea unui PUZ. In continuare se urmaresc pasii necesari pentru obtinerea PUZ", se arata intr-un raspuns trimis de reprezentantii Greenfield, la solicitarea HotNews.ro, la finalul lunii august. Deci practic, daca Primaria Capitalei doreste sa salveze situatia din Greenfield poate aproba aceste planuri urbanistice in ritm alert.

Reamintim ca in momentul in care a obtinut aprobare pentru construirea cartierului, dezvoltatorul s-a angajat ca va face inca o intrare in cartier, din Soseaua de Centura, insa acest lucru nu s-a mai intamplat, folosind complementar drumul forestier. Mai mult, dezvoltatorul a anuntat ca vrea sa extinda Greenfield cu inca 39 de blocuri. Asociatia EcoCivica reclama mai multe posibile ilegalitati facute de dezvoltatori si cere protejarea padurii Baneasa, reclamand ca drumul forestier, nu este dedicat masinilor si daca va fi asfaltat, taie padurea in doua.

Acum decizia de a scoate terenul necesar construirii drumului din fondul forestier apartine Ministerului Apelor si Padurilor condus de Doina Pana, spune Dan Trifu, vicepresedintele Ecocivica.