Tribunalul Bucuresti a anulat Hotararea Consiliului Local Sector 4 prin care s-a aprobat construirea unei parcari de 750 locuri pe un spatiu verde aferent Parcului Tineretului, pe care Primaria Capitalei l-a dat primariei de sector pentru amenajarea unui parc. Procesul a fost intentat de Asociatiile Salvati Bucurestiul si Ecocivica, care militeaza pentru protejarea spatiilor verzi, iar decizia poate fi atacata cu recurs.

Spatiul verde pe care se doreste amenajarea parcarii 2Foto: Hotnews

Sentinta a fost pronuntata pe 15 decembrie, iar instanta a dispus "anularea Hotararii Consiliului Local Sector 4 nr. 59/31.03.2017 privind aprobarea indicatorilor tehnico - economici aferenti obiectivului de investitii "Amenajare parcare aproximativ 700 locuri"".

Asa arata in prezent spatiul verde pe care se doreste ridicarea parcarii

Reamintim ca mai multe ONG-uri, consilierii din opozitie si o parte dintre cetatenii din zona au cerut primarului Daniel Baluta sa nu betoneze spatiul verde de pe strada Secerei, aferent Parcului Tineretului, pentru construirea unei parcari si sa gaseasca alta solutie, insa acesta i-a ignorat. HotNews.ro a scris de mai multe ori despre acest subiect.

"Aceasta decizie a instantei este o realizare destul de mare. Inseamna salvarea a 2,3 ha de spatiu verde de la betonare, de fapt a 5 ha de parc fiindca Primaria sectorului 4 mai are acolo un proiect cultural, prin care vrea sa betoneze si sa puna niste statui. Pe langa salvarea spatiului verde am salvat cheltuirea a 3 milioane de euro pentru amenajarea parcarii, un proiect care aduce atingere grava sanatatii populatiei. Speram ca sentinta sa fie mentinuta si la recurs. Pe amplasament se afla circa 250 de arbori, pe langa cei 250 care au fost deja taiati pentru construirea aqua land-ului, unde iarasi am anulat proiectul si am castigat procesul. Acum Primaria Sectorului 4 face presiuni uriase la Primaria Capitalei pentru emiterea avizului de defrisare pentru cei 250 de arbori ramasi. Speram ca Primaria Capitalei sa respecte legea si sa nu dea acel aviz", a declarat vicepresedintele Ecocivica, Dan Trifu, pentru HotNews.ro.

Consiliul local sector 4 a aprobat, pe 31 martie, construirea unei parcari de circa 750 de locuri pe terenul dintre Sala Polivalenta si Palatul National al Copiilor, teren care figureaza ca spatiu verde.

Simulare cum va arata parcarea pe care intentioneaza sa o construiasca primaria

Prin Hotararea Consiliului General din data de 21.12.2016, terenul in suprafata de 52.863 mp de pe strada Secerei, intre Palatul Copiilor, Parcul Copiilor si Sala Polivalenta, pe care Primaria sector 4 vrea sa amenajeze o parcare, a fost transmis in administrarea Consiliului Local sector 4 pentru a fi alipit Parcului Lumea Copiilor si a se amenaja ca atare.

"In zona Tineretului se afla un teren ce are destinatie de parc. Terenul situat in str. Secerei nr. 53-57, sector 4, subzona parcuri, face parte din Parcul Tineretului, aflat in administrarea Administratiei Lacuri, Parcuri, Agrement Bucuresti. Pentru a-i da o utilitate , in anul 2009 s-a incheiat Contractul de asociere nr. 2248/29.04.2009, intre Administratia Lacuri, Parcuri, Agrement Bucuresti, titularul dreptului de administrare asupra terenului, si SC BLEU CIEL SRL cu scopul modernizarii si amenajarii parcului, avand in vedere ca in momentul acela terenul se afla in stare de degradare; durata contractului era de 25 de ani. Pe baza acestui contract, prin HCL sector 4 nr. 78/31.08.2009 a fost aprobat PUD-ul pentru aceasta investitie. Urmare actiunii Asociatiei SALVATI BUCURESTIUL, prin sentinta definitiva, a fost anulata HCL sector 4 nr. 78/31.08.2013 si Autorizatia de Construire nr. 86/08.03.2011 emisa de Primarul sectorului 4 pentru imobilul din str. Secerei nr. 53-57. In momentul de fata, starea terenului este intr-o stare accentuata de degradare, urmare inceperii escavatiilor si a defrisarii arborilor, dar neplantat nimic in compensare. Vecin cu acest teren se afla 2 parcuri: Parcul Lumea Copiilor si Parcul Oraselul Copiilor (...). Luand exemplul amenajarilor efectuate de Primaria sectorului 4 in cele 2 parcuri si tinand cont de starea terenului vecin celor 2 parcuri, propunem trecerea in administrare catre Primaria sectorului 4 si suntem siguri ca va fi amenajat si el in concordanta cu cele doua", se arata in expunerea de motive a hotararii de Consiliu General.

In plus, in proiectul de hotarare se arata ca schimbarea destinatiei terenului atrage dupa sine pierderea dreptului de administrare pe care il are Primaria sector 4.

Terenul pe care primarul Sectorului 4, Daniel Baluta, vrea sa faca parcarea a fost concesionat in urma cu cativa ani de Primaria Capitalei unei firme pentru a amenaja un aqua-land, s-au taiat o parte dintre arbori, insa societatea civila s-a adresat instantei si a reusit sa salveze spatiul verde. Pe de alta parte, in zona este deficit de locuri de parcare, mai ales in conditiile in care Primaria sector 4 a inceput sa amendeze soferii care parcheaza pe trotuar.