Primaria Capitalei prin Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic a atribuit contractele pentru realizarea sculpturilor dedicate generalului Henri Mathias Berthelot, domnitorului Stefan cel Mare si teologilor reformatori Martin Luther si Jean Calvin. Pentru cele trei monumente, institutia va plati 5,2 milioane lei, potrivit datelor publicate in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Sculptorii care vor realiza statuile sunt mai putin cunoscuti publicului larg. Deocamdata nu stim cum vor arata aceste statui deoarece Primaria Capitalei nu a prezentat machete.

Gabriela FireaFoto: Facebook - Gabriela Firea

Monumentul generalului Henri Mathias Berthelot va costa 1,8 milioane lei fara TVA si va fi realizat de artista Elena Nuca. Contractul a fost atribuit pe 12 decembrie si anuntul de atribuire a fost publicat in SEAP pe 15 decembrie. Artista a fost aleasa de Administratia Monumentelor si Patrimoniului turistic dupa un concurs de solutii.

Monumentul dedicat domnitorului Stefan cel Mare va fi realizat de sculptorul Gheorghe Tanase pentru suma de circa 1,3 milioane lei fara TVA. Si in acest caz AMPT a organizat un concurs de solutii. Contractul a fost atribuit pe 4 decembrie, iar anuntul de atribuire a fost publicat in SEAP pe 15 decembrie.

Artistul a mai realizat un bust al lui Dimitrie Cantemir, inaugurat in 2014 la Bruxelles de ministrul afacerilor externe la vremea respectiva, Titus Corlatean.

Bustul a fost donat comunei Anderlecht de catre Clubul Rotary Atheneum din Bucuresti, in urma demersurilor sustinute ale Ambasadei Romaniei pentru a face mai bine cunoscuta personalitatea lui Dimitrie Cantemir in Belgia.

Monumentul comun Martin Luther si Jean Calvin va fi realizat de firma ACRON CREATIVE pentru suma de 2,1 milioane lei fara TVA. Si in acest caz AMPT a realizat un concurs de solutii. Potrivit datelor de la Registrul Comertului, actionar la firma Acron Creative este Florica Cherciu. Contractul a fost atribuit pe 12 decembrie, iar anuntul de atribuire a fost publicat in SEAP pe 15 decembrie.