Primarul Sectorului 1, DanTudorache, vrea sa aloce inca 10 milioane de lei pentru Catedrala Mantuirii Neamului, un proiect de hotarare in acest sens urmand sa fie introdus pe ordinea de zi a sedintei de Consiliu Local de luni, potrivit unei informari trimise de Primarie catre consilierii locali. Reamintim ca la finalul lunii noiembrie, Primaria sectorului 1 a mai alocat 10 milioane lei pentru Catedrala Mantuirii Neamului, proiectul fiind votat in Consiliul local atat de PSD cat si de PNL.

Catedrala Mantuirii NeamuluiFoto: USER UPLOADED

documente

Catedrala Mantuirii Neamului - ordinea suplimentara

(15 Dec 2017) PDF, 499KB

"Prin art. 3 alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 82/2001 privind stabilirea unor forme de sprijin financiar pentru unitatile de cult apartinand cultelor religioase recunoscute din Romania, cu modificarile si completarile ulterioare, se prevede ca de la bugetele locale se pot aloca fonduri pentru completarea fondurilor proprii, necesare pentru intretinerea si functionarea unitatilor de cult fara venituri sau cu venituri reduse, pentru construirea ori repararea lacasurilor de cult si pentru conservarea si intretinerea bunurilor apartinand cultelor si care fac parte din patrimoniul cultural national mobil, precum si pentru activitatile de asistenta sociala sustinute de acestea. De asemenea, nu trebuie neglijata nici contributia pe care lacasurile de cult o au asupra aspectului cultural si social. In contextul preocuparilor pentru aniversarea, in anul 2018, a 100 de ani de la Marea Unire, lucrarile care se executa la santierul Catedrala Mantuirii Neamului (Catedrala Nationala), intra in atentia unui numar cat mai mare de institutii ale statului si personalitati ale vietii publice romanesti. In acest sens, se considera ca finalizarea si sfintirea Catedralei la 30 noiembrie 2018 reprezinta, pentru aniversarea centenarului, simbolul cel mai expresiv al dainuirii prin credinta crestina si al recunostintei Natiunii Romane", se arata in raportul de specialitate al proiectului de hotarare care va fi discutat luni.

Primaria Capitalei a alocat in 2017 circa 20 milioane lei pentru Catedrala Mantuirii Neamului.

Pe 28 iulie 2017 Consiliul Local Sector 5 a aprobat acordarea unui sprijin financiar de 8 milioane lei pentru bisericile de pe raza sectorului. Astfle, pentru Patriarhia Romana - Catedrala Mantuirii Neamului s-au alocat 5 milioane de lei, pentru Biserica Vovidenia - 300.000 de lei, Biserica Tuturor Sfintilor Romani - 300.000 de lei, Sfantul Ilie Ghencea - 700.000 de lei, Acoperamantul Maicii Domnului (Teius) - 600.000 de lei, Sfanta Treime Ghencea - 500.000 de lei, Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel - 600.000 de lei.