​VIDEO-FOTOGALERIE Gardul pe linia de tramvai 21 face minuni: timpul in trafic pentru pasageri a scazut simtitor. Ce alte solutii ieftine poate adopta Primaria Bucuresti

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Luni, 11 decembrie 2017, 15:18 Actualitate | Administratie Locala


Garduri linia 21
Foto: Hotnews
Primaria Capitalei a montat in proportie de circa 80% gardurile care separa linia tramvaiului 21 de restul traficului, mijlocul de transport public avand cale unica intre str. Mihai Eminescu si pana in apropiere de Carrefour Colentina. Cu aceasta solutie, una extrem de ieftina, timpul parcurs de tramvai intre cele doua capete s-a redus aproape la jumatate, potrivit observatiilor facute de reporterul HotNews.ro.

Lucrarile s-au desfasurat in mare parte pe timpul noptii si nu au deranjat traficul. Masura este benefica si pentru soferii care respecta regulile de circulatie, astfel incat cei care incalcau legea si mergeau pe linia de tramvai nu mai pot sa taie calea de rulare a tramvaiului si sa produca frustrare in randul soferilor corecti.

Acum, cand avem doua exemple de benzi unice implementate cu succes - liniile 41 si 21- Primaria Capitalei trebuie sa indentifice si alte linii unde solutia se poate aplica, in conditiile in care aceste lucruri se pot face repede si cu bani putini.Tramvaiul 21 transporta zilnic peste 60.000 mii de calatori din cartierul Colentina spre centru si invers, potrivit datelor furnizate de RATB. Aceste date se refera insa numai la capacitatea estimata de transport a tramvaielor, insa aceasta este depasita cu mult mai ales la orele de varf, ceea ce inseamna ca numarul real al calatorilor este mai mare. Cu toate acestea,  din cauza masinilor care ii blocau circulatia, tramvaiul statea in trafic zeci de minute, ceea ce genera intarzieri foarte mari. Deoarece in cartierul Colentina nu exista metrou, iar autobuzele stau blocate in trafic cu restul masinilor, tramvaiul este singura legatura viabila intre cartierul Colentina si centrul orasului.Tramvaiul 21 a avut banda unica si inainte, realizata din opritoare de plastic, dar a fost distrusa de soferii care circulau pe linia tramvaiului desi acest lucru era interzis. De exemplu, intre statiile Sportului si , inainte tramnvaiul facea 15-20 de minute, acum distanta este parcursa in cinci minute.

In plus, in statie a fost afisat orarul la care trebuie sa vina tramvaiele. Dupa finalizarea gardurilor, Primaria Capitalei trebuie sa optimizeze fluxul acestora si sa il adapteze numarului de calatori pentru a face din acest mijloc de transport unul atractiv. In mod cert, daca cu masina fac o ora-o ora si jumatate, iar cu tramvaiul 30 de minute, tot mai multi bucuresteni se vor orienta catre acest mijloc de transport.Solutii ieftine pentru ameliorarea traficului


Implementarea de solutii rapide si ieftine pentru imbunatatirea traficului si pentru incurajarea utilizarii transportului in comun e o miza majora pentru un oras sufocat de automobile. Pe langa utilizarea de garduri despartitoare in cazul tramvaielor, o alta solutie propusa constant de HotNews.ro este amenajarea de parcari park&ride conectate cu statiile de tramvai sau metrou, astfel incat navetistii sa-si lase masinile acolo sio sa vina spre centru folosind transportul public.

O solutie rapida ar fi parteneriatele intre municipalitate si centrele comerciale aflate la intrarea in oras , pentru folosirea de catre soferi a o parte dintre locurile de parcare ale acestora, pe timpul zilei, intre orele 7 dimineata - 6 seara, interval orar in care oricum lumea nu prea merge la supermarket. HotNews.ro a scris aici despre acest subiect.

Primarul general, Gabriela Firea, a anuntat inca de la inceputul anului ca va implementa acest proiect, alaturi de alte benzi unice pentru transport. Reamintim ca toate marile capitale au prioritizat transportul public pentru a reduce congestia in trafic si a reduce poluarea, fiind firesc ca un mijloc de transport care duce zeci de persoane sa aiba prioritate in fata unei masini care transporta de cele mai multe ori o persoana.

Lucrarile de delimitare a liniei tramvaiului 21 cu garduri au fost impartite in doua tronsoane:
- de la bulevardul Carol la strada Doamna Ghica - valoarea investitiei 690.000 lei;
- de la strada Doamna Ghica la capatul liniei (Helitube) - valoarea investitiei  707.000 lei;

Citeste mai multe despre   
18069 vizualizari

 • +20 (30 voturi)    
  Eu as interzice intrarea masinilor (Luni, 11 decembrie 2017, 15:42)

  Cuca [utilizator]

  in centru, ca la Londra - intre orele x si y costul intrarii in zona centrala a orasului este de 20 de lei, cu exceptia riveranilor.

  Desigur, insa, asta nu se poate aplica decat daca la perifere se construiesc multe (nu una !) parcari uriasa, civilizate, pazite, luminate. Altfel s-ar aglomera incredibil perimetrul acelei zone ultra-centrale de unde incepe sa coste.
   #showComment#showComment#showComment
 • +24 (30 voturi)    
  asa ceva... (Luni, 11 decembrie 2017, 15:44)

  UglyKidJoe [utilizator]

  vrem pe toate linile
   #showComment
 • +16 (22 voturi)    
  Perfect - cu o mica conditie: (Luni, 11 decembrie 2017, 15:49)

  Inapasevedeinvers [utilizator]

  Sa existe si tramvaie suficiente.
  Tramvaiul ar putea fi cel mai de incredere mijloc de transport in Bucuresti, dupa metrou; separarea caii este un mare avantaj, dar in unele locuri chiar nu este loc. Totusi, sunt mai putini soferi dispusi sa blocheze un tramvai intr-un mod la fel de nesimtit ca pe un troleibuz sau autobuz. Tramvaiul zgarie mai rau.
  Chiar si cu viteza de 30-50 km/h un tramvai este mai rapid decat vehiculele pe pneuri. Reteaua de linii - destul de vasta dar din pacate foarte prost intretinuta, face ca tramvaiul sa se tarasca pe o buna parte din trasee; chiar daca nu-l blocheaza traficul, devine el un element de blocaj.
  Nu mai zic nimic despre poluare.
  Chiar nu inteleg de ce s-a tot dus asa campanie de desfiintare a liniilor de tramvai in ultimele decenii.
   #showComment#showComment
 • +15 (15 voturi)    
  Tramvaiul 1 (Luni, 11 decembrie 2017, 15:55)

  t4v1 [utilizator]

  Ar putea fi urmatorul, practic inconjoara tot centrul Bucurestiului.

  Si gardurile pot fi imbunatatite. Cele instalate acum sunt aproape invizibile noaptea si limiteaza vizibilitatea in dreptul trecerilor. La cat de inalte sunt par mai degraba pentru oameni decat pentru masini.
 • +14 (22 voturi)    
  Ca la animale (Luni, 11 decembrie 2017, 15:56)

  iPig Pro [utilizator]

  Romanul stie doar de garduri. Ia sa stea un echipaj de organe si sa dea o amenda la fiecare masina care trece si intr-o zi se plateau si gardurile.
   #showComment
 • +11 (13 voturi)    
  Observ ca masinile s-au mutat pe trotuare (Luni, 11 decembrie 2017, 16:03)

  t4v1 [utilizator]

  Mai nou oprirea si stationarea pe trotuar sunt sanctionate cu 2-6 puncte de amenda adica intre 290 si 870 lei.
 • +12 (14 voturi)    
  si acum... (Luni, 11 decembrie 2017, 16:10)

  igorashu [utilizator]

  Sa inceapa numaratoarea inversa pana apare primul meltean ratacit pe linia de tramvai ca ala de pe podul Grant.
  Sau pana apare primul pieton care escaladeaza gardul ca sa nu mai mearga pana la prima trecere.
 • -4 (6 voturi)    
  ! (Luni, 11 decembrie 2017, 16:11)

  chiuaua [utilizator]

  Eu as vrea si la metrou.
 • -4 (18 voturi)    
  aprox (Luni, 11 decembrie 2017, 16:13)

  Opr3scu [utilizator]

  Aduc aminte celor mai tineri si care condamna cu manie ploretara pe burgejii cu masina. Iarna trecuta dupa ninsoare circulau doar autobuze, iar in statii era (decat) manifestatie. La fel si la metrou. Pardon, pe strazi circulau autobuze si (f.multi) pietoni. Daca dispar masinile din trafic, nu dispar si calatorii, ci in mod curios, acestia se transforma in pasageri RATB / Metrorex care vor aglomera statii si autobuze/ tramvaie/ metrouri. Sistemul de transport public in Bucuresti nu face fata aglomeratiei de Cetateni. Taxarea accesului este o legenda.
   #showComment
 • +8 (12 voturi)    
  Foarte bine! (Luni, 11 decembrie 2017, 16:13)

  un_carnat [utilizator]

  Pe toate liniile daca se poate!

  O singura problema. Imi spuneti mie ca a costat 1,4 milioane de lei sa puna garduri pe langa linia lui 21?! Nush de ce, da am impresia ca e cam mult...
   #showComment
 • +13 (17 voturi)    
  Facuta pe genunchi, de nespecialisti. (Luni, 11 decembrie 2017, 16:16)

  gabrieel [utilizator]

  Solutia este buna, doar nu in regula aplicata: gardul este periculos atat pentru soferi cat mai ales pentru motociclisti - exista si alte tipuri de parapeti, chiar testati in conditii de trafic. Vom vedea la prima ninsoare accidente urate, cu gard contorsionat si masini la fel.
  La capatul linei 21, la intrarea dinspre Voluntari este dovada ca primaria a avut o implementara oe genunchi, fara specialisti: tot traficul care dinspre Voluntari si vrea sa mearga la en-gros Europa, intorc pe semaforul de la Carrefour. Eeeh, semaforul de la Carreforu era si asa ultra aglomerat, acum asteptam primele accidente.
  Daca ar face un sens giratoriu in dreptul OMV Colentina, probabil ar fi o solutie mult mai buna, dar mai bine ar intreba pe cineva care se pricepe.
   #showComment#showComment#showComment
 • +8 (12 voturi)    
  plus (Luni, 11 decembrie 2017, 16:20)

  gabrieel [utilizator]

  Mare parte din trafic s-a mutat pe Sos. Andronache. Verificati Google Maps cu trafic activat si o sa vedeti ce inseamna sa intri in Bucuresti, de pe cel mai mare drum dinspre Moldova, aproape la orice ora intre 7.00 si 21.00.
   #showComment#showComment
 • +10 (14 voturi)    
  Teoretic e bine dar, (Luni, 11 decembrie 2017, 16:40)

  BibiAfricanul [utilizator]

  Problema este putin mai complicata si nu cred ca ar trebui sa ne entuziasmam prea tare.
  Ceea ce vedem in toate pozele expuse, este sirul nesfarsit de masini si LIPSA TOTALA a tramvaielor.
  Rezultatul este fix zero pt ca numarul de tramvaie este foarte mic, circula cu viteza f mica si sunt foarte putin confortabile. Deci, 3Xfoarte, dar pe negativ.
  Ca sa poti incuraja reducerea numarului de masini, trebuie, mai intai, sa faci parcari (park and ride), sa modernizezi si sa cresti evident parcul de tramvaie.
  In plus, gardurile exclud circulatia autobuzelor pe linia de tramvai. Aceasta solutie - foarte intalnita in lumea civilizata - ar ajuta mult la descongestionarea cailor de rulaj auto dar, ce sa-i faci, la noi e cu garduri....
   #showComment
 • +1 (11 voturi)    
  Teoretic da, practic nu (Luni, 11 decembrie 2017, 17:02)

  alexis74 [utilizator]

  Gardul de delimitare a fost amplasat mult prea distantat fata de linia de tramvai; vezi intrarea pe Calea Mosilor dinspre Obor, unde a fost ingustata banda 2 auto cu pana la 30-40cm.
  Si toate astea, doar ca sa se poata monta gardul fara a se inchide circulatia tramvaielor.
  Dar pentru asta vor suferi soferii.
  Ca sa nu mai vorbim ca dupa inserat culoarea gardului il face aproape invizibil.
  Nu tu vopsea reflectorizanta, nu tu autocolant...

  Firea sa traiasca! Bine!
   #showComment
 • +2 (4 voturi)    
  cateva probleme... (Luni, 11 decembrie 2017, 17:21)

  liviu_ [utilizator]

  1 - trebuie ca toate mijloacele de transport in comun (nu doar 1 tramvai) sa aiba timpi GARANTATI si mici (eu ma tot chinui sa renunt la masinaa dar tramvaiul 19 vine teoretic la 20 de minute... practic la 20-60 minute)...
  2 - trebuie parcari
  3 - separarea mijloacelor de transport in comun de masini trebuie facuta cu cap! (vezi intrarea in Bucuresti pe linia lui 335 cand pt 500m de bansa rezervata s-a ingreunat traficul pe 3-4 km inclusiv pt autobuze).
   #showComment
 • +4 (4 voturi)    
  Greu se iau deciziile simple in tara asta (Luni, 11 decembrie 2017, 17:26)

  Telemacara [utilizator]

  sunt atatea lucruri buna care se pot realiza fara mare investitie
 • +9 (11 voturi)    
  Montajul acestor garduri, sau ce se mai poate fura (Luni, 11 decembrie 2017, 17:34)

  transalpinarum [utilizator]

  Poate tramvaiul merge mai repede, dar traficul auto este infernal. Stand deci in masina, ma uit mai atent cum au fost prinse aceste garduri. Un panou are cate o talpa de prindere la fiecare capat, fiecare talpa are 4 suruburi de prindere, dintre care numai unul este prins (sau poate doua). Deci din 8 suruburi per panou, 6 au fost manglite, adica 75%. dintre suruburi au ramas la "meseriasi" , faina treaba!!
   #showComment
 • +3 (5 voturi)    
  Da' troleul sixtisix cat mai face pe traseu? (Luni, 11 decembrie 2017, 18:52)

  unTaran [utilizator]

  Uimitor cat de tâmpiți devin unii, ideea este genială ca aceeași de a pune stația înainte de semafor și nu după.
  Genială observația aceea cu șuruburile lipsă, bravo. Oricum aștept cu nerăbdare să apară garduri și pe centura, etc și apoi ideea să fie implementată cu succes in west.
 • +3 (7 voturi)    
  GARDUL ARE UN SINGUR SCOP! (Luni, 11 decembrie 2017, 18:56)

  schroedinger [utilizator]

  Sa asigure culoarul de circulatie tzatzei firea, de-acasa la primarie!
  Atat si nimic mai mult! Poate le intra in cap si celor care vor sa interzica circulatia in centru si celor care au o problema ca omul isi conduce masina si e singur, etc.!
  Lumea incearca sa supravietuiasca si fiecare o face cum crede el de cuviinta.
  Nu inteleg de ce nu spunem alte aspecte: Bucurestiul primeste zilnic peste 0,5 milioane masini din afara!
  Autoritatile nu au decat sa caute sa mute si in alte orase diferite organisme, dupa modelul german sau american sau spaniol.
  Nu trebuie ca orice agentiesau comisie sa fie in Bucuresti!
 • +6 (8 voturi)    
  Cum se va proceda cu dezapezirea?! (Luni, 11 decembrie 2017, 19:53)

  danimesh [utilizator]

  Ma intreb asa la risc, cat de usor le va fi drumarilor sa gestioneze zapada acumulata intre gardurile de protectie?!
 • +4 (6 voturi)    
  nici in tanzania.... (Luni, 11 decembrie 2017, 21:08)

  Imortality [utilizator]

  Poate ne explica Primaria Capitalei ce masuri va lua impotriva nesimtitilor care parcheaza pe prima banda pe toata Calea Mosilor? Ne batem cu pumnul in piept ca gasim jumatate de rezolvare la jumatate de problema. Bine ca Primaria nu a venit cu ideea sa faca linie dedicata pentru RATB ca se inchidea Cal. Mosilor pentru trafic. Poate cu aceasta ocazie ne explica Primaria Capitalei de ce au fost deschise santiere pe toate marile artere ale capitalei la inceput de DECEMBRIE sa reparam iar in MARTIE.
 • +3 (5 voturi)    
  O singură bandă pe sens (Marţi, 12 decembrie 2017, 7:31)

  Celbland [utilizator]

  Pe traseul tramvaiului 21 se circulă pe o singură bandă pe sens, deoarece banda de lângă acostament este folosită ca parcare.

  Sunt curios ce se va întâmpla la primul accident ...
 • +1 (9 voturi)    
  bataie de joc (Marţi, 12 decembrie 2017, 8:40)

  CHURCHILL [utilizator]

  Oare nu era mai bine sa curete banda 1 de masini parcate ilegal ?
  Oare nu era mai bine sa mai taie din trotuarele foarte late ?
  Oare nu era mai bine decat sa faca un ditamai podul in Baicului catre Delfinului sa optimizeze traficul pe Colentina ? eventual un pasaj in intersectia Dna Ghica
  Consider amplasarea gardurilor ca fiind o masura tampita. Auzi sa mergi cu tramvaiul, scuze cu jegul ala de tramvai in care ai toate sansele sa-ti expui buzunarele sutilor si sa cobori dereglat psihic de zdruncinaturi, manele, nespalati, caldura, etc.
  Sa va vad la iarna cand zapada trasa de lame se va depozita pe langa aceste garduri.
  Este o bataie de joc la adresa soferilor care platesc taxe.
  P.S. Si ca sa vedeti ca suntem tampiti si prostiti, astia nu au pus gardurile pe vechia linie trasata, ci au mai luat un pic (vreo 50cm) din banda destinata masinilor.
  Daca tot au montat "sarmele" astea - sa puna ceva reflectorizant pe ele - noaptea aproape ca nu se vad.
   #showComment
 • 0 (2 voturi)    
  Cu toate ca lucrarea lasă de dorit.. (Marţi, 12 decembrie 2017, 10:49)

  akillies [utilizator]

  ..si aspectele negative ale lucrării au fost menționate aici de mai mulți șoferi, dimineața e mai liber și se circulă mai ușor pe calea moșilor sens Pachet Protopopescu - Obor.
  Nu știu daca are vreo legătură cu aceste garduri, sau cu faptul ca mai sunt doar 2-3 mașini parcate pe prima banda..
  Cred ca a mai fi oprit soferii zeloși care tăiau bulevardul ca să facă întoarceri demne de filmele de acțiune..
  Parca și rondul de la obor se aglomerează mai rar..
 • 0 (6 voturi)    
  Ce-as rade (Marţi, 12 decembrie 2017, 13:37)

  UnOmOarecare [utilizator]

  Cred ca as rade cu gura pana la urechi ca, din cauza ideii gabrielei firea, o ambulanta sa ramana blocata pe drum si sa nu poata intra pe linia de tramvai sa depaseasca coloana si sa scurteze timpul de asteptare.

  Cred ca as avea febra musculara la burta de la ras.


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version