Primaria Capitalei a montat in proportie de circa 80% gardurile care separa linia tramvaiului 21 de restul traficului, mijlocul de transport public avand cale unica intre str. Mihai Eminescu si pana in apropiere de Carrefour Colentina. Cu aceasta solutie, una extrem de ieftina, timpul parcurs de tramvai intre cele doua capete s-a redus aproape la jumatate, potrivit observatiilor facute de reporterul HotNews.ro.

Garduri linia 21Foto: Hotnews

Lucrarile s-au desfasurat in mare parte pe timpul noptii si nu au deranjat traficul. Masura este benefica si pentru soferii care respecta regulile de circulatie, astfel incat cei care incalcau legea si mergeau pe linia de tramvai nu mai pot sa taie calea de rulare a tramvaiului si sa produca frustrare in randul soferilor corecti.

Acum, cand avem doua exemple de benzi unice implementate cu succes - liniile 41 si 21- Primaria Capitalei trebuie sa indentifice si alte linii unde solutia se poate aplica, in conditiile in care aceste lucruri se pot face repede si cu bani putini.

Tramvaiul 21 transporta zilnic peste 60.000 mii de calatori din cartierul Colentina spre centru si invers, potrivit datelor furnizate de RATB. Aceste date se refera insa numai la capacitatea estimata de transport a tramvaielor, insa aceasta este depasita cu mult mai ales la orele de varf, ceea ce inseamna ca numarul real al calatorilor este mai mare. Cu toate acestea, din cauza masinilor care ii blocau circulatia, tramvaiul statea in trafic zeci de minute, ceea ce genera intarzieri foarte mari. Deoarece in cartierul Colentina nu exista metrou, iar autobuzele stau blocate in trafic cu restul masinilor, tramvaiul este singura legatura viabila intre cartierul Colentina si centrul orasului.

Tramvaiul 21 a avut banda unica si inainte, realizata din opritoare de plastic, dar a fost distrusa de soferii care circulau pe linia tramvaiului desi acest lucru era interzis. De exemplu, intre statiile Sportului si , inainte tramnvaiul facea 15-20 de minute, acum distanta este parcursa in cinci minute.

In plus, in statie a fost afisat orarul la care trebuie sa vina tramvaiele. Dupa finalizarea gardurilor, Primaria Capitalei trebuie sa optimizeze fluxul acestora si sa il adapteze numarului de calatori pentru a face din acest mijloc de transport unul atractiv. In mod cert, daca cu masina fac o ora-o ora si jumatate, iar cu tramvaiul 30 de minute, tot mai multi bucuresteni se vor orienta catre acest mijloc de transport.

Solutii ieftine pentru ameliorarea traficului

Implementarea de solutii rapide si ieftine pentru imbunatatirea traficului si pentru incurajarea utilizarii transportului in comun e o miza majora pentru un oras sufocat de automobile. Pe langa utilizarea de garduri despartitoare in cazul tramvaielor, o alta solutie propusa constant de HotNews.ro este amenajarea de parcari park&ride conectate cu statiile de tramvai sau metrou, astfel incat navetistii sa-si lase masinile acolo sio sa vina spre centru folosind transportul public.

O solutie rapida ar fi parteneriatele intre municipalitate si centrele comerciale aflate la intrarea in oras , pentru folosirea de catre soferi a o parte dintre locurile de parcare ale acestora, pe timpul zilei, intre orele 7 dimineata - 6 seara, interval orar in care oricum lumea nu prea merge la supermarket. HotNews.ro a scris aici despre acest subiect.

Primarul general, Gabriela Firea, a anuntat inca de la inceputul anului ca va implementa acest proiect, alaturi de alte benzi unice pentru transport. Reamintim ca toate marile capitale au prioritizat transportul public pentru a reduce congestia in trafic si a reduce poluarea, fiind firesc ca un mijloc de transport care duce zeci de persoane sa aiba prioritate in fata unei masini care transporta de cele mai multe ori o persoana.

Lucrarile de delimitare a liniei tramvaiului 21 cu garduri au fost impartite in doua tronsoane:

- de la bulevardul Carol la strada Doamna Ghica - valoarea investitiei 690.000 lei;

- de la strada Doamna Ghica la capatul liniei (Helitube) - valoarea investitiei 707.000 lei;