Consilierii PSD din Consiliul Local Sector 2 au aprobat construirea unui bloc cu subsol, parter si doua etaje pe un spatiu verde dintre blocurile din Cartierul Floreasca, pe strada Frederic Chopin nr. 15 A. Asta in ciuda faptului ca oamenii care locuiesc in zona au participat la sedinta de Consiliu si au cerut alesilor locali sa nu le distruga spatiul verde si sa aprobe constructia. Proiectul a fost aprobat cu 15 voturi din 26 de consilieri. USR s-a abtinut la vot.

Strada Frederic Chopin 15 AFoto: Google Maps

Terenul pe care ar urma sa se construiasca blocul

Terenul pe care se construieste blocul a fost retrocedat intr-o maniera controversata potrivit unei anchete jurnalistice realizate de Rise Project.

"Ma numesc Mihaela Constantinescu si locuiesc in Chopin 15. Astazi asta este imaginea de la fereastra mea (arata o poza de la fereastra sa, unde se vad arborii de pe terenul unde urmeaza sa se construiasca blocul). In acelasi timp va rog sa va ganditi care este imaginea de la fereastra d-voastra. Toti copacii vor fi taiati, iar de la fereastra mea o sa se vada un zid daca d-voastra aprobati construirea acestui bloc", a spus unul dintre cetatenii din Cartierul Floreasca, prezenti la sedinta Consiliului Local Sector 2.

"Unii vedem un alt bloc, altii un supermarket, depinde fiecare pe unde sta. Nu ne motivati cu chestia asta", a apostrofat Bughiu Luminita, consilier din partea PSD-UNPR.

"Sunt George Oancea, locuiesc pe strada Chopin nr. 13. Tin sa va anunt ca am depus o plangere penala la DNA vizavi de modul fraudulos in care a fost obtinut acel teren. Terenul respectiv a fost proprietatea statului, a fost facut un schimb ilegal de terenuri cu niste terenuri din judetul Ilfov. Niste persoane au intrat ilegal in posesia acelor terenuri. S-au vandut la a patra mana, ca sa i se piarda urma, iar acum proprietarul de drept vrea sa construiasca ilegal pe ceea ce este de fapt un spatiu verde. Sunt anchete facute de jurnalisti de investigatii. Schimbul ilegal de terenuri a fost facut de fostul primar condamnat penal. Sunt 18 terenuri in suprafata de peste 14.000 mp", a spus un alt cetatean.

"Ma numesc George Barbu. Reprezint un grup de proprietari din zona Ceaikovski- Chopin. Nu o sa revin asupra detaliilor tehnice care au fost discutate pana acum. Vreau doar sa va rog ca in seara asta sa votam cu inima. Ma uit la d-voastra. Toti ati fost copii. Ne-am jucat in parc, langa bloc. Astazi ce vreti sa facem? V-a aratat o vecina spatiul verde si a fost luata in deradere. Doamna consilier a intrebat cati copacii sunt. Nu putem sa-i numaram, atatia sunt. Si stiti cati au fost taiati? Noi ne luptam acum in zone sa plantam stejari, sa refacem tara, dar nu va uitati in gradina d-voastra. Nu vreti sa creseti copiii asa cum vrem si noi? Nu avem aceleasi drepturi si noi ca si d-voastra. De ce va bateti joc de noi?", a spus un alt cetatean.

"In sedinta din 2 octombrie, proiectul nu a trecut. De ce se afla astazi supus agendei d-voastre? De cate ori poate sa ajunga pe ordinea de zi. Daca un proiect se voteaza cu nu, el poate fi supus din nou atentiei d-voastra pana se voteaza cu da?", a intrebat alt cetatean.

Secretarul Primariei Sector 2 a declarat ca a repus proiectul pe ordinea de zi deoarece proprietarii terenului au facut plangere prealabila.

"Legea nu interzice introducerea unui proiect de hotarare identic in cadrul altei sedinte. Doar in cadrul aceleiasi sedinte proiectul nu poate fi supus de doua ori la vot. In cazul de fata am fost pusi in fata unei plangeri prealabile prin care se solicita reanalizarea de catre Consiliul Local. Ca urmare a verificarii legalitatii emiterii acestui PUD de catre compartimentul de resort, s-a sustinut legalitatea documentatatiei supuse avizarii, urmand ca emitentul actului sa-si exprime pozitia cu privire la mentinerea sau nu hotararii criticate pentru a se contura si urmatoarea actiune in contencios a beneficiarului documentatiei de urbanism sau reanalizarii de catre d-voastra in mod favorabil. Cu privire la verificarile facute de DNA, vreau sa va spun ca exista o sesizare de la nivelul anului 2015 cu privire la aceasta retrocedare. Pana la momentul de fata nu s-a luat nicio masura, nu am fost informati, nu s-a pus niciun sechestru legat de titlul de proprietate, nu stim cum s-a solutionat. Nu avem cunostinta ca vreo persoana din institutie sa fie pusa sub urmarire penala ", a explicat secretarul Primariei Sector 2.

Petitia cetatenilor din Floreasca

Terenul pe care urmeaza sa se construiasca blocul are o suprafata de 740 mp si este detinut de Compania Damar. Actionari la aceasta compania sunt Barbulescu Vasilica (70%) si Radu Daniela (30%).

Reprezentantii proprietarului spun ca terenul nu figureaza ca spatiu verde, iar planul urbanistic respecta toate prevederile legale.

"Proiectul PUD respecta toate prevederile legale in vigoare atat in ceea ce priveste retragerile laterale. PUD-ul are urmatoarele retrageri: 3,5 stanga si 4,3 m dreapta. Sunt inclusiv limitele posterioare si cele din fata sunt respectate. Regimul de inaltime si de ocupare se incadreaza in limitele legale. Acest teren nu este incadrat ca spatiu verde. Conform extraselor de carte funciara acest teren se incadreaza in categoria terenurilor curti constructii, iar legea care reglementeaza spatiile verzi prevede in mod expres ca terenurile incadrate in aceasta categorie si care se afla in proprietate privata nu pot fi declarate ca fiind spatii verzi decat daca a existat o expropriere. La terenul de vizavi 4 ani s-a intarziat constructia. PUD-ul, inclusiv autorizatia de construire au fost atacate in instanta, iar dupa 4 ani instanta a respins actiunile ca neintemeiate si i-a obligat pe cei care le-au intentat sa plateasca cheltuieli de judecata. Deci s-au adus prejudicii proprietarului. Vorbim de un drept de proprietate care nu poate fi incalcat", au declarat reprezentantii proprietarului.

Terenul este revendicat pe vechiul amplasament. Asta inseamna ca oamenii care asu stat acolo au avut 24 de ore pentru a parasi casa care s-a demolat pentru a se construi blocurile dansilor.

Floreasca, unul dintre cele mai bine cotate cartiere din Bucuresti, este cunoscut pentru blocurile cu inaltime mica, asezate aerisit, cu spatii verzi generoase intre ele. In perioada 2001 - 2012 Primaria Capitalei a retrocedat o parte dintre spatiile verzi aflate intre cladiri. Primaria sectorului 2 a eliberat autorizatii de construire pe aceste terenuri, desi legea interzice construirea spatiilor verzi, copacii au fost taiati, si la cativa metri de blocurile vechi au aparut constructii noi. Proprietarii sunt disperati deoarece nu mai au lumina in casa, iar valoarea apartamentelor a scazut considerabil deoarece nimeni nu mai vrea sa le cumpere.

In perioada 1990 - 2012, in cartierul Floreasca au aparut 30 de constructii noi, reiese din suprapunerea planurilor urbanistice de atunci cu cele de acum. Dintre acestea 26 sunt pe spatiile verzi dintre blocuri la doar cativa metri distanta de blocurile existente

Citeste aici mai mult.

Constructii noi in Cartierul Floreasca, o buna parte pe spatiile verzi: Foto: Florin Balteanu;

Un grup de cetateni din cartierul Floreasca a obtinut anularea in instanta a autorizatiei de construire pentru blocul de pe strada Ghita Padureanu nr. 4, care se ridica pe un spatiu verde dintre blocuri, la numai cativa metri de ferestrele lor. Autorizatia a fost emisa de Primaria sectorului 2, condusa de Neculai Ontanu, iar decizia instantei este definitiva. Blocul este inaltat deja pana la etajul trei din patru, pentru cat era emisa autorizatia de construire. Acum cetatenii vor cere in instanta demolarea cladirii.

Totodata, instanta a constatat si nelegalitatea Planului Urbanistic de Detaliu aprobat de Consiliul local sector 2, in baza caruia primaria a eliberat autorizatia de construire. HotNews.ro a scris despre caz inca din 2013, cand au inceput lucrarile.

Citeste aici mai mult.

Spatiul verde de pe str. Ghita Padureanu nr. 4 inainte de defrisare

Spatiul verde de pe str. Ghita Padureanu nr. 4 dupa defrisare

Str. Ghita Padureanu nr. 4- in timpul lucrarilor

Str. Ghita Padureanu nr 4. - blocul a fost ridicat