Digul de pamant de la groapa Pata Rat din Cluj s-a rupt, iar levigatul (zeama rezultata in urma putrezirii gunoiului) curge inspre paraul Zapodie, care se varsa in Somes. Consiliul Judetean Cluj, proprietarul depozitului de deseuri neconform, a fost amendat miercuri de Garda Nationala de Mediu cu suma de 60.000 lei. In plus, s-a facut o plangere penala.

Pata Rat 4Foto: Garda de Mediu

"Din primele cercetari, comisarii au observat ca scurgerile de levigat s-au produs dupa cedarea partiala a digului de pamant care delimiteaza acumularea de levigat din corpul depozitului de deseuri. Precizam ca aceasta sanctiune a fost aplicata la doar o saptamana dupa ce comisarii Garzii de Mediu Cluj au amendat Consiliul Judetean cu 80.000 de lei pentru nerespectarea masurii privind stoparea deversarilor de levigat prin realizarea unui sistem de colectare si tratare a acestui deseu lichid. Atentionam, inca o data, autoritatile judetene Cluj ca fenomenul de scurgere a legivatului in apele paraului Zapodie este extrem grav", se arata intr-un comunicat al Garzii de Mediu.

Groapa Pata Rat; Foto: Garda de Mediu

Comisarii Garzii Nationale de Mediu au facut si o plangere penala, pe 15.09.2017, pentru evacuarea, in apele de suprafata, a reziduurilor lichide provenite din depozitul de deseuri, care pot pune in pericol sanatatea oamenilor, a animalelor si a mediului inconjurator.

Consiliul Judetean Cluj a fost amendat de comisarii GNM de patru ori, din 2015 pana in prezent, cu sanctiuni in valoare totala de 280.000 lei.